MarkoFobbaForss

Aikuiset pilasivat sosiaalisen median

Ensi kuussa tulee kuluneeksi viisi vuotta siitä kun loin poliisiprofiilin IRC-Galleriaan. Vaikka jo tuolloin Facebook oli olemassa ja sosiaalista mediaa käyttivät myös aikuiset, tapahtui selkeämpi rynnistäminen sosiaaliseen mediaan aikuisten osalta vasta hieman myöhemmin. Olisi voinut luulla, että aikuiset olisivat tuoneet mukanaan asiallisen argumentoinnin ja kiusaamisesta vapaamman keskustelun, mutta toisin kävi: aikuiset toivat mukanaan vastakkainasettelun ja pöyristelyn.

Nettipoliisitoiminta alkoi spontaanisti ilman suurempaa ennakkosuunnittelua ja otti hetken aikaa, ennen kuin nuoret hyväksyivät poliisin osaksi IRC-Galleriaa. Totta kai mukaan mahtui suunsoittoa poliisia kohtaan, mutta se kohdistui enemmän poliisiin yleisesti, kuin persoonaani. Nuoremman väen kanssa sai aikaan hyvää keskustelua ja sitä käytiin rennoin sanankääntein: asiasta keskusteltiin enimmäkseen argumentein, eikä kanssakeskustelijan taustalla ollut niin suurta merkitystä kuin nykyään. Toki ”olkiukkoja” nähtiin myös tuolloin, mutta määrätietoinen vastakkainasettelu ja asioiden teennäiseltä tuntuva pöyristely oli erittäin harvinaista. Erityisesti mieleeni ovat jääneet keskustelut misantropia- ja anarkismiyhteisöissä, jotka opettivat myös itselleni paljon nuorista ja somekulttuurista.

Kun ajatellaan sosiaaliseen mediaan liittyvää valistusta, koetaan se monesti vain lapsia koskevaksi asiaksi. Oikeasti valistuksen tarpeessa ovat vähintään yhtä paljon aikuiset. Aikuiset joutuvat esimerkiksi päivittäin petosten uhreiksi ja kiusaamisen osalta Helsingin nettipoliisin tilastot kääntyivät jo 2011 siihen suuntaan, että suurempi osa kiusaamistapauksista kosketti täysi-ikäisiä henkilöitä. Toki nuoretkin kiusaavat edelleen, mutta Helsingin nettipoliisia työllistäjä sosiaalisessa mediassa enemmän aikuisten murheet. Kiusaamistapausten osalta tuntuu, että aikuiset ovat herkkänahkaisempia ja ilmoituskynnys on alhaisempi, koska ilmoituksia tehdään asioista, jotka lähtökohtaisesti luulisi aikuisen ihmisen hoitavan itse puhumalla. Jos joku arvostelee sinua kriittisesti tai olet itse lähtenyt mukaan väittelyyn, joka menee suunsoitoksi puolin toisin, ei poliisi ehkä ole oikea tahoa hakea apua. Uhkauksia ei kenenkään tule sietää, mutta kovasanainen molemminpuolinen väittely ei ole lähtökohtaisesti poliisiasia. Oman mausteensa sosiaalisen median ongelmiin tuovat reaalimaailman tapaan päihteet ja mielenterveysongelmat. Eroja on myös eri sosiaalisen median palveluiden kesken.

Nykyään sosiaalinen media on täynnä aikuisten pöyristelyä, provosointia, vastakkainasettelua ja tahallista väärintulkintaa, riippumatta siitä tietääkö kirjoittaja asiasta puoliakaan tai miten asiat ovat menneet todellisuudessa. Sama sosiaalisen median keskustelukulttuuri tuntuu olevan valloillaan myös politiikassa. Vaikka kuinka väännetään asiaa rautalangasta, tuntuu rautalanka tärähtävän jousen lailla suoraksi kuulijan päässä ja omanväriset lasit pysyvät tiukasti silmillä.  Ei ole väliä mitä sanotaan, vaan kuka sanoo. Tärkeämpää on itsensä tai asiansa esille tuominen, kuin totuus. Aatekaveria puolustetaan riippumatta siitä kuinka älyvapaa kirjoitus hänen näppäimistöltään päätyi sosiaaliseen mediaan. Poliittinen keskustelu on muutoinkin melko onnettomalla tasolla sosiaalisessa mediassa, koska etenkin vasemman ja oikean puolen innokkaimmilla äänenkannattajilla on toiminta ala-astetasoa: tehdään kiusaamisryhmiä, loukataan, lällätellään, uhataan ja puhutaan monesti kaikesta muusta kuin itse asiasta.

Kirjoitukseni on tahallisesti provokatiivinen ja yleistävä, koska suurin osa kansalaisista käyttäytyy asiallisesti sosiaalisessa mediassa. Kaikilla meillä on opittavaa ja virheitä sattuu, mutta toivon hartaasti että vastakkainasetteluilmapiirin osalta kyseessä on kasvukipuvaihe. Toki nykyinen tilanne palvelee ainakin mediaa, koska lööppitavaraa löytyy joka päivälle ja kärpäsestä saa helposti härkäsen. Itse kuitenkin toivoisin tietynlaista ilmapiirimuutosta sosiaaliseen mediaan: Katainen ja Sipilä kättelivät Mikkelin torilla; ei tekisi pahaa someväellekään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Joonas Kaur

Jos Suomi24 forum edustaa läpileikkausta suomalaisista, niin aika masentavaa on. Sinne ei voi pukata yhtäkään kysymystä mistään asiasta ilman, että ensimmäiset vastauset alkaisivat yleensä sanoilla: "V...tun urpo!", "Onks lääkkeet unohtunut", t.m.s.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Suomi24 tai US tai mikään muukaan sosiaalisen median foruumi tuskin edustaa mitään läpileikkausta suomalasista. Monet tekevät niiden perusteella aivan vääriä johtopäätöksia.
Tässä on hyvä gradun aihe paitsi media-alan opiskelialle muillekin yhteiskuntatieteiden aloille.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Terve vaan! Jo toinen nettipoliisi täällä, mitähän pahaa me ollaankaan oikein tehty…

Tuota, onko se tilanne jo noin paha somessa kuin annat ymmärtää? Kuinka paljon esim. tutkimiset kunnianloukkauksista työllistävät poliisia?

Pidän kuitenkin tätä kirjoitusfoorumia asiallisena vaikkakin tuo puoluetaustan näkyminen saattaa toisinaan olla se, joka voi aiheuttaa asiattomia heittoja (puolin ja toisin).

Kannanottosi oli aiheellinen ja antoi mietittävää!

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Tuli vaan mieleen, että oletko huomannut, että youtubessa joku kommentoi teikäläisen nimellä ja tuolla pärstäkuvalla?

Tai siis olisi ihme, jos se on teikäläinen, sillä ne kommentit on vähän kummallisia ja tuskin uploadailet jotain WoW-videoita sinne:

http://www.youtube.com/channel/UC3a1iTyf_x4spFcQ0E...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Some edustaa ihan supisuomalaista ns. torikahvilan huulenheittoa.
Ehkä kyse on nyt odotusten ja todellisuuden välisestä ristiriidasta: uskottiin, että kaikki ikään kuin siistiytyvät, kun menevät tälle alustalle: kravatti kaulaan ja pöytätavat kuntoon.

Siis ihan samat aikuiset, jotka "pilaavat" arkeamme, pilaavat myös somea. Se, että jotkut tekevät sen työn käyttämällä veistä & haarukkaa ja toiset ilman, on joillekin iso järkytys. Some kertoo siitäkin, miten paljon Suomessa on ns. sanomattomia asioita niiltä, joita on pitkään kohdeltu kuin nimellä "nobody".

Kun heidän äänensä tulee kuuluviin, se ei aina korvia hivele. Toisaalta, ehkä heitä ei olisi pitänyt kohdella niin kauan "nobodyna"? Siitä saavat osavastuun kantaa myös media ja poliitikot mm. heikon myötäelämiskykynsä, huonon kuulonsa ja ehkä myös ns. ylimielisyytensä vuoksi. Kahden kerroksen väen syndrooma?

"Onko se sivistystä, jos ihmissyöjä käyttää veistä ja haarukkaa?", kysyi S. J. Lec aforismissaan, ja toisaalla:
"Voiko ihmissyöjä puhua sen nimissä, jonka on syönyt." (Lähde: Siistimättömiä mietelmiä)

Lopuksi: En todellakaan pidä asiaankuuluvina törkeyksiä tai tahallista väärinymmärtämistä ja pilkkaa. Toisaalta sananvapauskäsitykseni on (Hesan keskustassa kasvaneena) melko laaja ja ymmärrän näiden ensimmäisten vuosien esille nostamia purskahduksia, vaikken niitä hyväksyisikään.

Joonas Kaur

Herra Perkele esiintyy nyt niin aktiivisesti ja provosoivasti tällä blogistanilla, että varmaan kerjää bannia itselleen katsoen kuinka pitkälle häntä siedetään.

Joonas Kaur Vastaus kommenttiin #8

Selvyyden vuoksi mainittakoon, että tarkoitukseni oli julkituoda vain aavistukseni toimituksen reaktioon, ei omaa näkökantaani kommentteihisi.

Jouni Haimi Vastaus kommenttiin #11

Muutta onko se järkevää severi?

parhaimilaan tilanne olisi elainen ettäolisit voinut palata tuolla alkuperäisellänimellä vähänajan päästä takaisin mutta nyt tällänimimerkkitehtialulla teit sen itse aikalaillamahdottomaksi.

Blogistilta elifobalta kysyisin sitäettä laissa on pykäliä vistinnän häirisemisestä niin mihin asioihin tuota pykälääon sovellettu?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #11

Mitkä sanat ovat "vääriä"?
Sitä joutuu välillä miettimään ja joskus pitää vaan riski ottaa. Säännöissä sanotaan, että ei saa kiroilla, mutta kokonaan ilman voimasanoja on vaikeata tulla toimeen kun oikein ky*, anteeksi tarkoitan tietenkin ottaa päähän.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Mitähän eroa on vastakkainasettelussa ja eri mieltä olemisessa? Meikäläisen yksinkertainen ajattelumaailma pitää sisällään sen, että ollessani eri mieltä kanssakeskustelijani kanssa syntyy välillemme vastakkainasetteluilmapiiri. Miten voi syntyä mitään uutta, jos ollaan vaan samaa mieltä? Tiedemiehetkin väittelevät.
Kyllä mielestäni vastakkainasettelu kuuluu demokratian vallitessa keskusteluun, ellei yhteiskuntajärjestystä siltä osin muuteta lain ja virkavallan toimesta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Vastakkainajattelulla luulisin Markonkin tarkoitettavan, että jos henkilön kanssa on jostain asiasta eri mieltä, niin kuvittelee, että henkilö muissakin suhteissa edustaa eri näkemystä kun itse. Sellaista automatisoitua tunneklimppausta esiintyy näilläkin palstoilla paljon.
Mutta Marko ehkä tarkoittaa jotain muuta? En tiedä hänen ajatuksiaan enempi kuin on ilmaissut niitä täällä.
Oikeassahan Teuvo olet; eihän siitä mitään keskustelua synny jos kaikki vaan kertovat olevansa täysin samaa mieltä!
Jotain haastettakin tarvitaan.
Siitä voi sitten syntyä jotan parempaakin kuin pelkkä kompromissi.
Vain sillä ehdolla demokraattinen yhteiskunta voi kehittyä.

Käyttäjän JariJalonen kuva
Jari Jalonen

Mielenkiintoista nähdä näkökulma siitä, että aikuiset pilasivat internetin, tai sosiaalisen median tai miten vaan.
Minulla on paljon laajempi kokemus irc-galleriasta kuin tuo mainitut 5 vuotta.
Aloitin irc:n vuonna 1997, irc-galleriassa en ihan ollut ensimmäisten joukossa mutta liityin irc-galleriaan silloin kun irc-galleriaan hyväksyttiin käyttäjät kuvineen henkilökohtaisesti. Aikana jona irc-galleriaan pystyi laittamaan yhden kuvan kerrallaan.
Totuus on se, että tuolloin käyttäjien keski-ikä oli korkea. Sehän oli irc-galleria eli irkkaajien tapa näyttää muille irkkaajille miltä näyttää jne.
Silloin alkuaikoina gallerian keski-ikä oli kohtalaisen korkea. Sitten syystä tai toisesta irc-galleria alkoi vetämään yhä enemmän nuoria, todella nuoria ihmisiä jolloin keski-ikä putosi ensin 25 vuodesta 20 vuoteen, ja vielä 18 vuodesta alaspäin.
Muistan lukeneeni jossain vaiheessa uutisen siitä, kuinka irc-galleria tuli täysi-ikäiseksi eli keski-ikä oli noussut 18 vuoteen.
Se tuntui minusta koomiselta, koska muistan hyvin ne ajat jolloin irc-galleria oli oikeasti irkkaajien sivusto ja keski-ikä oli kova.
Nyt se on lähinnä facebookin tyyppinen sosiaalisen median muoto.
Uskoisin että aika harva käyttäjistä enää nykyään tietää mitä on irc, irkkaaminen oikeasti..

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Mun uptime ennätyskin vissiin on pidempi kuin Fobban virkakausi meitä valvomassa o.O Kun galleriaan yhdistettiin ircittömät-osio, lähdin karkuun tulvaa.

Somessa pahinta on vonkaaminen, se pilaa koko homman - palauttaa meidät takaisin alkeelliselle pippeli-pillu kommunikointiasteelle. Eilen keskustelin huolestuneen keski-ikäisen miehen kanssa kuvallisessa omeglessa, oli tullut katsomaan pitävätkö jutut itsensäpaljastajista ja muista saalistajista paikkansa - täytyy nostaa hattua hänelle, kun ei ollut heti ensimmäisen masturboijan nähtyään lähtenyt lipettiin!

Mielestäni (nyt kun olen itsekin aikuinen) internettiin tarvitaan lisää vastuullisia aikuisia. Aikuisia jotka haluavat tehdä muutakin kuin avautua toisten puoluekannasta.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Irc-galleria? Irkkaaminen? Ei sano mitään. Liittyyk se jotenkin Irakin sotaan?

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

IRC on yksi suomalainen internettiä rikastuttanut ilmiö. Internet relay chat. Eli paikka jossa lässyttää reaaliaikaisesti milloin minkäkin aiheen ympärillä.

IRC-galleria taas alkoi muistaakseni siitä tarpeesta, että IRC-käyttäjät halusivat näyttää toisilleen pärstiään. Pärstäkirja ennen facebookia.

Käyttäjän JariJalonen kuva
Jari Jalonen

Joo irc eli internet relay chat, jonne pääsee linux/unix shellin kautta tai hommaamalla mirc tms. softan tietokoneelle.
Alunperin irkkaajat olivat melko taitavia tietokoneen käyttäjiä, joten hyvin monilla irkkaajilla oli omat kotisivut, jossa oli perustiedot itsestä ja kuva.
Ilmeisesti siinä vaiheessa, kun irc popularisoitui tavallisille ihmisille tuli tarve sosiaaliselle medialle.
Siis medialle, jossa pystyi kertomaan ne samat perustiedot mitä pystyi kertomaan kotisivullaan mutta ei tarvinnut osata http:tä eikä tarvinnut osata kirjautua linux/unix shellin kautta palvemille, jolle ne sivut piti tehdä.
Toisin sanoen irc-galleria oli käsittääkseni suomen ellei jopa maailman mitassa ensimmäisiä palveluja joihin pystyi tuomaan perustiedot itsestään kuka vaan ilman ammatillista tietotaitoa.
No aika aikansa kutakin, en enää viihdy irc-galleriassa ja facebook:kin alkaa olemaan melko turha. Siellä on enää kourallinen kavereita ja tuntuu että sinne syötetty aika on melko tarpeetonta ajankulua.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Netissä tulisi aina muistaa vanha viisaus.

"Kun väittelet idiootin kanssa, pidä huolta ettei hän tee samoin."

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

"Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded."

Usein jo pelkkä keskustelun yritys tietynlaisten ihmisten kanssa sosiaalisessa mediassa tarkoittaa sitä, että työnnät kätesi sontaan. Meni jonkin aikaa ennen kuin itse tuon tajusin ja päätin kiertää kaukaa esimerkiksi monenlaiset yhden asian Facebook-ryhmät, olivatpa sitten kuinka typeriä, kauhistuttavia tai muulla tavalla kiinnostavia. Vaikkapa tänne Uuteen Suomeen kommentointi tai blogikirjoitusten kirjoittaminen on miljoona kertaa kehittävämpää puuhaa.

Jaakko Häkkinen

"Aatekaveria puolustetaan riippumatta siitä kuinka älyvapaa kirjoitus hänen näppäimistöltään päätyi sosiaaliseen mediaan."

Valitettavasti näin se menee maailman jokaisella tasolla, ei vain netissä. Puolueet ovat pahin ihmisten objektiivisuutta tuhoava keksintö sitten... tulen?

Käyttäjän AkiK kuva
Aki Kivirinta

Tiukkaa tekstiä! Tykkään.

Aikuisethan osin oli jo netissä, nettisukupolvi kun lähti jo kasvamaan 90-luvun alussa. Ongelma on uudet tulokkaat jotka eivät ymmärrä että tekstipohjainen viestintä kärjistää ja loukkauksien jne heittäminen on aivan liian helppoa kuin jos keskusteltaisiin naamatusten.

Pitää erikseen opetella kommunikointityyli jossa tulkitsee ja tajuaa toisessa päässä olevan myös ihminen eikä vain tekstiä suoltava idiootti robotti joka kestää mitä vain. (Vaikka toisessa päässä olisikin todellinen idiootti)

Artti niemelä

Eipä riitä että Suomen talous on pahasti kuralla, näyttää tuossa psyykkisessäkin olemuksessa olevan rutkasti korjattavaa!

JunaLauta

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Oikein mukavaa Marko Forss, että olet viitsinyt ilmaantua vähän opastamaan meitäkin, tämän median vapaaehtoisia sisällöntuottajia.
Tässähän perataan pahimmat ylilyönnit pois,joten keskustelu pysyy aika asiallisena. Kuitenkin välillä ottaa päähän mainitsemasi vastakkainasettelu. Jotkut eivät näköjään osaa ajatella muita mahdollisuuksia kuin peukku alas tai ylös. Heti alussa saattaa saada leiman ja siihen liittyvää paheksuntaa sellaisestenkin mielpiteiden edustajana mistä ei sanakaan ole puhunut.
Ainakin tässä somessa saa sen käsityksen, että tunnesidonnainen assosiatioin linkattu ajattelu on erittelyn ja päättelyn sijaan yleistynyt.
Välillä hikentyy kun pitäis rautalangasta vääntää, eikä sittenkään sanottava mene perille.

Joillekin julkinen kirjoittaminen voi olla hyvä keino purkaa turhautumiaan ja agressioitaan,
Minä teen tätä hommaa vaan harrastuksena ja dementian torjuntakeinona. Mutta itsekukin asetta omat rajansa.
Tosin tähän seurustelu muotoon jää helposti koukkuun.

Täällä tutustuu mukaviin ihmisiin saa tietoja ja hyviä vinkkejä ja
oivaltaa itsekin uusia ajatuksia. Välillä on oikeata keskustelua,joka johtaa johonkin.
En ole tullut tänne kilpailemaan oikeassa olemisesta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Aikuistenkin palstoilla esiintyy varsin ilkeämielistä nettikiusaamista, joka voi jatkua systemattisesti kuukausikaupalla, ehkä enemmänkin.
Kun jonkun aikaa sitä seuraa huomaa, että solvausten lisäksi käytetään tietoisesti erinäisiä virhetulkintoja ja asian ohi puhumista ym.
Eräs kuvaava esimerkki on minun henkilöön viime yönä kohdistunut provokaatioa Herlinin arvostelussa Hesarin harhaanjohtavasta jutusta norjalaisesta psykodeelisten aineiden käyttöä koskevasta tutkimuksesta. Blogimerkintä ei ole enää edes etusvulla esillä, joten sitä seuraa enää muutamat huumekeskusteluun vihkiytyneet asianharrastajat
Tämän tapaista provosoimista on vaikeata säännöillä tai kontrollillakaan välttää.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

"Nykyään sosiaalinen media on täynnä aikuisten pöyristelyä, provosointia, vastakkainasettelua ja tahallista väärintulkintaa, riippumatta siitä tietääkö kirjoittaja asiasta puoliakaan tai miten asiat ovat menneet todellisuudessa. Sama sosiaalisen median keskustelukulttuuri tuntuu olevan valloillaan myös"

Kuka sen määrittelee kenen kanta on oikea?Yhtä paljon on mielipiteitä kuin ihmisiä.Ei se "valvomalla"parane.Riittäähän tässä maassa myös ihan ministeritasolla kaikenlaista tulkintaa es.laista,mutta heillä näyttää olevan siihen omat oikeutensa ja tulkintatapansa.Aika paljon tulkinnan varaa on annettu.
Se on kyllä huomattu että kun tarkastellaan es.EU politiikkaa ja Suomen nykytilaa ovat nämä ihmiset jotka uskaltavat sen esille ottaa se hankala,väärintulkitseva,vastakkainasettelua harjoittava ryhmä.Eli hankala siinä mielessä että he ottavat asioista selvää muualtakin kuin yksipuolisesta media "uutisoinnista".
Ehkei kannata pitää Suomen kansaa noin yksinkertaisena.
Mitä tulee siihen miten asiat(?) ovat menneet "todellisuudessa"on SIITÄ kansalaisilla aivan perstuntuma ja reaaliaikainen todellisuus elettävänä.
Ehkä on parempi käydä täällä sanallista "erimielisyyttä" kuin turuilla ja toreilla kuten muualla euroopassa jne.

Kuitenkin on loukkaavaa ja hivenen ylimielistä niputtaa Suomen kansaa omista mielipiteistään lähtien.
Ja jops,oli aikoinaan sanonta "ookkona Oulusta,pelkääkkönä poliisii"

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minuakin ottaa päähän tuollainen "me suomalaiset". Vieläpä kun kirjoittaja usein ei laske itsensä ilmeisesti mukaan niihin, joita moittii milloin mistäkin.
Suosittelen kieliopin kertaamista persoonapronominien käytön osalta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mitä se olkiukko tarkoittaa? En oikein ole vielä oppinut nettikieltä ja etikettiä.
Onko väkivallalla uhkailu, jos kuvannollisessa mielessä poltan sen olkipukin?
Saaks kiroilla edes verbimuodossa tai pitääkö sanoa "hatuttaa".
Olen sama mieltä kuin aikaisempi kommentoija, että täytyy niilläkin olla oikeus harjoitella kirjallista ilmaisua, jotka eivät ole tottuneet kovin korrektiin kielenkäyttöön. On sellaisia joita on jatkuvasti potkittu ja lytistetty ja sitten täältäkin potkitaan pois jonkun rikkeen takia.
Jotain rajoja tietty täytyy olla varsinkin toisten ihmisten loukkaamisessa.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Yleisesti olkiukolla tarkoitetaan vääristeltyä kuvaa vastapuolen ajatuksista ja näkemyksistä. Olkiukko koostuu siis yhdestä tai useammasta tarkoituksella valitusta teesistä joita vastaan sitten hyökätään. Hyvästä esimerkistä käy jotkin netissä kiertävät olkiukot Päivi Räsäsestä, joiden mukaan hän haluaa "kieltää kaiken". Tämä on olkiukko siten, ettei Päivi Räsänen ole tosiasiassa ollut kieltämässä läheskään kaikkea. Toinen yleinen Räsäseen liittyvä olkiukko on sellainen, että leimataan kaikki kristityiksi tunnustavat Räsäsen kaltaisiksi. On siis olkiukko pitää kaikkia Räsäsen kaltaisina "kukkahattuina".

Tämän lisäksi olkiukoista syyttely on myös vallankäyttöä. Ei ole olemassa mitään kaikkien hyväksymää kriteeriä olkiukolle ja rajaa on siis vaikea vetää. Vallankäyttö syntyy siitä, että olkiukkojen tekemisestä arvostelevat usein tekevät niitä itsekin. Eli toisilla on eräänlainen oikeus tehdä olkiukkoja, toisilla taas ei. Hyvin yleistä on myös syyttää toista olkiukosta perustelematta sitä mitenkään. Kun tuo tapahtuu samanmielisten keskellä kukaan ei perusteluja yleensä kyselekään.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kiitos, Ossi, perusteellisesta vastauksesta. Tuota kukkahattuakin olen ihmetellyt, kun eihän se ole mikään tyypillinen asuste vanhenevilla naisilla. Oiskohan tullut jostain USA:sta, jossa ehkä jotkut käyttävät kukkahattuja muuallakin kuin häissä.
Just niin kuin selitit, se viimeöinen minun kohdistunut provo oli oikein mun kommenttejen perusteella sommiteltu "profiloitu" olkinukke (joku psykologian diletantti,kai) Syytti minua olkinuken käyttämisestä ja sijoitti väittämiinsä erinäisiä olkipukkeja.
Niin onhan se jonkinlaista vallankäyttöä kun onnistuu suututtamaan toista.
Ja sitten vielä päivittelee vastinettani: kauhia tyyppi, ei osaa käyttäytyä, kiroileekin(en sentään hänelle) ja uhkaa väkivallalla!
Varmaan tää, jota voisiko sanoa olkitrolliksi, on jo ehtinyt diagnoosinkin tehdä minusta, saatan arvata: psykopaatti! Hui kauhistus, pakko semmonen rääväsuinen ämmä on bannata!
Luuletko?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Se olkitrolliksi luulemani osoittautui loppujen lopuksi aika mukavaksi hieman herkkanahkaiseksi tyypiksi. Minä ihmettelin miten hän viitti lykätä palstalle pitkiä psykedeelejä kannattavia artikkeleita ja lähdeluetteloita, hän kertoi minulle, että se on hyvä keino levittää laajalle tietoa toisille vallitsevaa inkvisitoorista huumepolitiikkaa vastustaville.
Siit on jo mont päiv kun oli jaeltu jo mont tuhat linkei.
Et siin on teil poliseilkin verkoi selvitettävää niin et ei duunit pääs loppumaan, et luppoaika pitää näillä viihdykepalstoil hengailla.

Matias Gerlich

Tein useita vuosia sitten tietyn linjavalinnan: siirryin käyttämään Linuxia ja vältin Facebookia ja Twitteriä. Valintani ovat osoittautuneet hyviksi.

Juha Korhonen

Ai kas, onko tuo joku uusi sosiaalinen media: Linux? Minä kun luulin että se on käyttöjärjestelmä.

Harri Rautiainen

"Ai kas, onko tuo joku uusi sosiaalinen media: Linux? Minä kun luulin että se on käyttöjärjestelmä."

Joillekin se voi olla koko elämä.

Olli Nurmi

Aikuiset ovat sosiaalisen median lisäksi pilanneet mm. maailman ja kaiken.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset