MarkoFobbaForss

Poliisin tietoon tullut viharikollisuus internetissä 2012

Vuosi on taas vierähtänyt ja on sen aika, kun saamme uudet luvut poliisin tietoon tulleista viharikoksista. Sain tänä vuonna hieman etuajassa tietoja tutkimuksesta ja julkaisen tässä tarkempia tietoja netin osuudesta viharikollisuudessa, koska sitä ei ole yleensä käsitelty tarkemmin varsinaisessa viharikostutkimuksessa. Viime vuoden kirjoituksen löydät tästä.

Epäiltyjä viharikoksia tilastoitiin vuonna 2012 yhteensä 732kpl, joista 641 oli rasistisia piirteitä sisältäviä rikoksia. Edellisenä vuonna vastaavat luvut olivat 918kpl ja 788kpl. Laskua viharikosten kokonaismäärässä oli siis jopa 20 prosenttia. Netin (mukana myös sähköpostitse tapahtuneet) osalta oli myös havaittavissa pientä laskua lukumäärissä. Vuonna 2012 poliisin kirjasi 26 rikosilmoitusta, jotka luokiteltiin netissä tapahtuneiksi viharikoksiksi. Tämä on reilut kolme prosenttia kaikista poliisiin tietoon tulleista viharikoksista. Vuonna 2011 poliisi kirjasi 38 viharikokseksi luokiteltua rikosilmoitusta nettiin liittyen.

Selkeästi yleisin rikosnimike netissä oli kiihottaminen kansanryhmää vastaan (16kpl) ja yhtä selkeä kakkonen kunnianloukkaus (7kpl). Yleisin tapahtumapaikka oli Facebook (12kpl) ja toisena Suomi24 (4kpl). Kaksi muuta rikosnimikettä olivat laiton uhkaus ja yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen. Muut tapahtumapaikat olivat erilaisia sosiaalisen median palveluja yhteisöpalveluista blogisivustoihin.

Vain yksi rikosilmoituksista oli vielä avoimena. Neljässä tapauksessa tutkinta oli keskeytetty, esimerkiksi sillä perusteella, että tekijästä ei ollut saatu tietoja. Yhdessätoista tapauksessa rikosilmoitukseen oli tehty tapauspäätös ja yleisimpinä syinä tähän olivat ne, että tapauksissa ei ollut syytä epäillä rikosta tai asianomistajalla ei ollut rangaistusvaatimusta. Vain yhdeksän tapausta oli edennyt syyttäjälle syyteharkintaan.

Yleisimmin rikoksesta epäiltynä oli kantaväestöön lukeutuva henkilö ja vain kolmessa tapauksessa rikoksesta epäilty kuului itse vähemmistöön. Rikoksen kohteena oli useimmin maahanmuuttajat yleisesti (9kpl). Kuudessa tapauksessa kohteena oli jokin uskonto ja kolmessa tapauksessa seksuaalinen suuntautuminen.

Helsingin nettipoliisi käsitteli vuonna 2012 neljä rikosepäilyä, jotka luokiteltiin viharikoksiksi. Kahdesta kirjattiin rikosilmoitus (ovat mukana tuossa 26kpl), yhdessä huomautettiin epäiltyä ja yksi oli vihjetiedon eteenpäin lähettäminen viharikokseksi luokiteltavaan rikostutkintaan liittyen.

 

EDIT: kirjoitukseen oli tullut virhe vuoden 2011 lukujen kanssa. Tuolloin viharikosten kokonaismäärä oli 918, eikä 981 niin kuin kirjoituksessa alunperin luki. Epäiltyjen viharikosten määrä on siis laskenut 20 prosenttia aikaisemmin mainitun 25 prosentin sijaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (67 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Määrä on pieni.

Todellisia vihapuheita ja -tekoja kohdistunee eniten työttömiin ja etenkin ikätyöttömiin. Vihapäätöksiä on tehty ja valmistellaan uusiakin. Mitään tästä kaikesta ei ole kriminalisoitu, tosin ikärasismi on paperilla jotenkin tehty rikolliseksi, käytännössä ei.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Noita viharikoksia taitaa torjua paljon tehokkaammin mm. virkamieslautakunta kuin ajatuspoliisi.

Sitä kautta on tullut langettavia päätöksiä (ei siis oikeuden tuomioita), joissa on todettu laiton syrjintä, ketjutus ja ihmisen ansioiden vähättely ja niistä valehtelu, jotka monesti ovat perustuneet erilaista (esim. työtön, vanha, rehellinen) ihmistä kohtaan harjoitettuun mutta taitavasti piilotettuun, jopa organisoituun vihaan ja epäluuloon.

Moni on todennut, että esim. etnisesti toisenlaista ihmistä ei voisi kohdella samoin, kuten mainitsemiasi ihmisryhmiä.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Työttömyyspuhe on tutkitusti mustaavaa. Tutkimukset näyttävät, miten se aiheetta leimaa, syyttää, epäilee, pilkkaa. Netissäkin. Tehokkainta, laajinta ja vaikuttavinta vihapuhetta Suomessa. Joka foorumilla, missä huippupalkkaiset asiantuntijat, poliitikot, virkamiehet ja ammattiauttajat käyvät purkamassa aggressioitaan. Milloin työttömiin, milloin naisiin, milloin dosentteihin, milloin demareihin.

Gunnar Lahti

Viharikosta ei Suomen lain mukaan ole edes olemassa. Rasismi ei ole rikos.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

"Viharikos määritellään seuraavasti:
Viharikos on henkilöä, ryhmää, jonkun omaisuutta, instituutiota
tai näiden edustajaa kohtaan tehty rikos, jonka motiivina ovat
ennakkoluulot tai vihamielisyys uhrin oletettua tai todellista etnistä
tai kansallista taustaa, uskonnollista vakaumusta tai elämänkatsomusta,
seksuaalista suuntautumista, sukupuoli-identiteettiä,
sukupuolen ilmaisua tai vammaisuutta kohtaan."
http://yhdenvertaisuus-fi-bin.directo.fi/@Bin/9978... (s.15)

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Jos viharikos määriteltäisiin siten että se koskee kaikkia henkilöitä tai ryhmiä, näitä rikoksia olisi huomattavasti enemmän. Laki on myös ristiriidassa yhdenvertaisuuden kanssa, koska se asettaa ihmiset ja ryhmät eri gategorioihin. Mutta eihän lainlaatijamme tästä välitä, koska tarkoituskin on ilmeisesti ettei tavallinen suomalainen ihminen voi joutua viharikoksen kohteeksi, mutta kaikki muut erityisryhmät voivat.

Gunnar Lahti

Hra Kämäräinen ei ole huomannut, että poliisikoulun raportti ei ole laki. Suomen laki ei edelleenkään tunne viharikosta.

Terveisin Gunnar Lahti

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #41

Hra Lahti puolestaan ei ymmärrä, että määritelmiä voi tehdä laeista riippumatta.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Petri Suomi

Viharikos ja rasismi eivät ole sama asia. Ymmärrätkö?

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Blogisti kirjoittaakin viharikoksista eikä rasismista.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Marko

Olen netin käyttäjänä katsellut (viiden webmasterini eli lasteni kontrollissa) näitä laitumia 1990-luvulta alkaen.

Olen sekoittanut katseluuni ammattitaitoani 45 vuoden ruohonjuuritason kallonkutistajauran verran.

Aika paljon työstäni on aggression kanssa tekemisissä ja mikä ei ole, sitä olen kysynyt Lauerman Hannulta.

Arvioni laskeneesta ilmitulleesta viharikollisuudesta on se, että sietokyky on noussut ja ilmoittamishalu laskenut.

Juuri tuon verran, mitä ovat luvutkin muuttuneet.

Nahka paksunee, kun sitä oikein raipataan.

Hyvää jatkoa eräälle valtakunna eniten tarpeelliselle "asiamies"-pallille (ruåts "ombudsman")

-aLii-, 67v, mutta aina vaan sorvin äärellä, Utsjoelta Simoon (politiikassa Utsjoelta Maltalle eli EU:n alueiden komiteassa)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Onks agressio niin kuin joku säiliö mistä pitää purkaa ylimääräiset höyryt pihalle aika ajoin? Voiko sen vaihtoehtoisesti tehdä kirjoittamalla nettiin tai rikkomalla ikkunoita tai väkivaltana? mikä on vihan ja agression yhteys tai onko nesama asia.

Käyttäjän anttiknuuttila kuva
Antti Knuuttila

Mä näkisin että agressio on painesäiliö johon kasaantuu kaikki subjektiivisesti koettu negatiivinen lataus. Se säiliö on hyvä purkaa joskus, koska ei se painesäiliökään määräänsä enempää kestä. Purkutapoja on sitten erilaisia. Itse käytän joko musiikkia tai sitten makaan alasti lattialla kynttilöiden ympäröimänä ja avaan mieleni. Jotkut puukottaa toisia ihmisiä tai vetää turpaan jotain toista snägärillä. Tai sitten nielee sen kaiken ja tappaa itsensä. Jotkut taas purkavat painekattilansa taiteeseen tai urheiluun. Tai sitten kirjoittavat nettiin tahi pöytälaatikkoon. Jotkut menevät luontoon pitkälle kävelelylle. Jännä asia, tuo agressioiden purkaminen. Kukin tyylillän.

Käyttäjän anttiknuuttila kuva
Antti Knuuttila

"Vain yksi rikosilmoituksista oli vielä avoimena."
Onko se tuo Tampereen Kiekkovierasjuhlat? Aihe kuitenkin sai sun pirkamaalaisilta kollegoilta löysät housuun. Kiesus, sentään.

No, itse asiaan, terveiset Liikkasen kaimalle tyhjentävästä, joskin yhtäältä dadaismiin pyrkivästä yhteenvedosta. Kyllähän me muutkin tavoitettellaan joskus ranskalsityyppistä seitinohutta päivähumalaa. Asiaa yhtä kaikki tyyni.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Hyvää tuo laskusuunta. Jos siinä olisi tilastot vielä tästä "syyte(harkinta)prosentista", eli nyt netissä möykkääminen on johtanut syyteharkintaan 9 / 26 tapauksessa? Tämä on hieman päälle kolmanneksen. Näistä kun näkee myös sen, miten asianomaiset arvioivat mahdolliset keissit.

Sekä tietysti sen, ettei Suomessa onneksi öykkäröidä netissä liiaksi, vaikka joidenkin mielestä joka toinen minuutti pitäisi kuskata porukkaa Haagin ihmisoikeustuomioistuimeen. Näin kärjistämättä.

Pasi Viertola

Ymmärsinkö oikein, että ilmiantoja oli tullut yli 700 mutta vain 26 niistä johti toimenpiteisiin? Kuulostaa siltä, että ilmiantoja tehdään aika kevyin perustein.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Minä ymmärsin, että ensin lueteltiin kaikki (nakkikioskijonoista alkaen), sitten siirryttiin otsikon mukaisesti nettimaailman lukuihin. :o

Pasi Viertola

Olet oikeassa. Olisi pitänyt lukea tarkemmin.
Johtopäätös siis onkin, että netissä on kohuttua vähemmän viharikoksia?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #10
Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #11

Pitäisikö siihen sitten laittaa arpomalla "Lapin lisää"? Lukuihin + 4309854048509485 prosenttia ihan vain varmuuden vuoksi? Eikä tietenkään mitenkään tarkoituksenhakuisesti? =D

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #19

En todellakaan tiedä enkä uskaltaisi tehdä noista luvuista johtopäätöksiä mihinkään suuntaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #11

Hauki jota kehtaa viedä päälliköllekin!

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #10

En tiedä, olenko oikeassa, mutta niin minä sen luin. Ja mikäli tulkinta on oikea, päädyn samaan lopputulokseen: kovin on vähäistä suurenkin huomion saanut nettivihakirjoittelu.

Hyvää on lisäksi kaikenlaisen vihatörkyilyn selkeä väheneminen.

Käyttäjän JuhaJuoni kuva
Juha Juoni Vastaus kommenttiin #18

En oikein ymmärrä miksi yrität vähätellä ongelmaa Henri? En minä ainakaan ole tottunut siihen, että aikuiset ihmiset käyttäytyy kuin pahaiset kakarat netissä. Perussuomalaisten suurin ongelma on juuri vähättely ja asian kanssa leikittely. Ymmärrän toki, että puolueen kannattajissa on paljon rasisteja ja heitä ei voi ohittaa jos puolue aikoo pärjätä. Mutta luuletko, että tämän maan asiat pannaan kuntoon jakamalla maa kahtia ja tappelemalla keskenämme?

Kumpi nakertaa hyvinvointivaltiota oikeasti, EU/liberaali markkinatalous vai ulkomaalaiset?
Jos näytät toteen, että ulkomaalaiset, niin lupaan että heivaan vaimoni rajan yli välittömästi.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #35

No, tuota... Koska nuo luvut näyttävät ihan hyvällä suunnalla olevan: alas.

Eikä tässä ole vähättelystä kyse. Kyse on mittasuhteista. Siinä missä uusnatsit ovat Kreikassa soluttautuneet poliisiin ja asekätköjä arvellaan olevan pitkin maata niin nämä meidän "haista itte" -nettivihamölinät ovat aika lailla toisessa sfäärissä. Ja onneksi on, ja hyvä niin.

En pidä siitä, että tässä jotkut tuntuvat tehdä kärpäsestä härkäsen. Eikä edes tilastoitujen lukujen edessä suostu ymmärtämään, että haukkuvat väärää puuta.

Olisihan se ideaali tilanne, ettei olisi lainkaan viharikoksia, mutta pitää olla realisti: kyllä aina joku höyrähtää sen verran, että kriteerit täyttyvät.

Käyttäjän JuhaJuoni kuva
Juha Juoni Vastaus kommenttiin #44

Joo, on hienoa että ne ovat nyt vähemmän kuin viime vuonna. Todella hienoa. Valitettavasti en lähtisi vielä liputtamaan sen puolesta, että ollaan matkalla takaisin normaaliolotilaan. Muistat varmaan, että ollaan eletty Suomessa, jossa ei olisi voinut kuvitellakaan, että kansanedustaja valokuvaa kaveriaan eduskunnassa sieg heil -tervehdyksessä. En jaksa alkaa luettelemaan esimerkkejä tähän, ymmärrät varasti mitä tarkoitan. Rasismia on aina, ymmärrän sen hyvin, ongelma on se, että rasismi on nyt yhteiskuntamme rakenteissa ja se aiheuttaa sen, että jokainen vähänkin höyrähtänyt ihminen kokee oman rasiiminsa maahanmuuttokritiikiksi ja ulostuloja syntyy kautta koko kansalaisten kirjon.
Kärpäsestä ei voi tehdä härkästä. Yksikin tarpeeksi höyrähtänyt ihminen on liikaa. En sano sen norjalaisen kaverin nimeä ääneen. Oletan kuitenkin, että olet nähnyt tämän aiemminkin postaamani videon http://www.liveleak.com/view?i=d4c_1381489545#krmD...
Ohitetaanko me tuo vain sanomalla, että näm ovat todennäköisesti syrjäytyneitä? Miten toimitaan sitten jos ne syrjäytyneisyydessään pistävät tuumasta toimeen? Vähättely johtaa väärään mittasuhteeseen.

Ja kun puhutaan Kreikasta, mikä saa sinut uskomaan ettei Kreikassa suoritetut leikkaukset tapahdu Suomessa? 2 miljardia kuntasektorilta on vasta alku. Johan joku kokoomuslainen lausui, että keväällä pitäisi leikata lisää. Kylvämällä maahan vihaa nyt, valmistamme maaperää leimahdukselle, oli se sitten yksittäinen höyrypää tai ryhmä, puolue tms jonka joukkohöyrähdys saa katastrofin aikaan.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #59

Kyllä se sama sirkus tulee näillä näkymin Suomeenkin, valitettavasti. Tosin toivottavasti nyt ainakin sillä erotuksella, ettei poliisi instituutiona sotkeennu höyrypääjärjestöihin.

"Viha" kylvetään muualla. Me näemme vain sen tuomat oireet. On minusta turha yrittää kitkeä niitä oireita sitä mukaa pois kun niitä ilmenee. Pitäisin parempana sen kasvualustan poistamista. Mutta sitähän tasavaltamme hallitus ei näytä olevan tekemässä.

Käyttäjän JuhaJuoni kuva
Juha Juoni Vastaus kommenttiin #65

Ehdottomasti kasvualustan siivoaminen on ensimmäinen asia, olen täysin samaa mieltä.
Ja jos haluat pitää oman myötäkarvaisen suhtautumisen rasismiin niin köyhän sekin. Enhän voi kenenkään ajatuksia ohjailla. Se mitä pohjimmiltani haluan sanoa on, että rasismilla leikkiminen vain vaikeuttaa alustan siivoamista, ellei jopa tee sitä mahdottomaksi. Vertaa Kreikkaa, jengi puukottaa toisiaan. En tiedä montako työpaikkaa sillä maahan saadaan aikaan tai paljonko pelastetaan yhtään mitään.
Sen myönnän, että mahdollisimman selkeä vaara yhteiskuntarauhan järkkymisestä saattaa muuttaa jopa EU:n asenteen markkinaliberalismin suhteen (jonka näen ongelmien ytimenä), näinhän on jo käynyt IMF:ssä joka sanoo jo suoraan, että leikkaukset horjuttaa liikaa yhteiskuntia. Voihan se tietty olla, että meidän pitää kokea vaikka jonkunlainen mikrofasismi ennen kuin saadaan alusta taas puhtaaksi. Jos näin on niin ei voi sanoa, että jotain olisi opittu ja "ei koskaan enää".

Petri Suomi

Näitä meidän kansaedustajia nyt tasan vuoden seuranneena Suomessa ovat jääneet mieleen se suunnaton kaunaisuuden määrä, mikä liittyy politiikkaan.

Jos joku halutaan kammeta naamansa tai jonkin muun syyn vuoksi pois jakkaralta, niin sehän tehdään.

Katselin sitä ennen 24 vuotta erään valtion ja muidenkin valtioiden samaa kööriä ja siellä välillä tapella nujuttiinkin ja lyömään ryhdyttiin, mutta se jäi siihen.

Viimeksi muistan kun piti kaikkein pahimmat riitapukarit erottaa miehissä toisistaan, vaikka naisia olivat. Etelänmaalainen veri kiehahti ja toista heitettiin ensin kengällä ja siitä tämä piikkarista takatukkaansa saanut oletti takanaan suoraan istuvan häntä poksauttaneen ja tinttasi nyrkillä. Väärä nainen ja väärä puoluekin. Siitähän alkoi sellainen vihaisten naisten käsikähmä, että oli aivan turha puheejohtajan koputtaa nuijaa. Onneksi sattui olemaan salissa senverran raavaita miehiä, jotka sai ne eroon. Pukuja repesi ja jollain oli tupee kädessä, kun viimein äijät pääsi väliin ja naiset mulkoilia toisiaan.

Eikä siitä mennyt kuin muutama päivä, kun samat naiset istuivat paikoillaan kuin mitään ei olisi tapahtunut. Samoin ne miehet, jotka mätki toisiaan nyrkillä. Varmaankin niillä on eri laki, että tommoset julkisella paikalla tappelemiset ei johda mihinkään vaikka telkkarissa näkee ne kaikki. Voi sopia keskenään ja piste.

Suomessa saa valittaa ja ulista joka hemmetin asiasta vaikka hamaan tappiin ja vaivata viranomaisia valituksillaan (josta sitten media ammentaa lööppejä) jutuista jotka on päätetty olla tutkimatta ja aiheettomana/pienenä asiana päätetty ettei tutkimiskynnyskään ylity. Niin eikun päälle vaan, kun on ei naama miellytä eikä ole omasta sakista. Itse sitten itketään julkisesti jopa nimen vääristelystä ja siitäkin tehdään valitus.

Vähän enempi sietokykyä erilaisuudelle toivoisin. Tänään taas liikenteessä nousi keskisormet ja nyrkki puristui, kun yksi mies ei saanut autoaan marketin pihalla ruutuun tarpeeksi nopeesti. Pinna kireellä pikku asioista.

Jossain lehtien moderoimattomissa keskusteluissa ei kelpaa mikään juttu. Semmoinenkin lehti kuin Tietokone.
Sen keskustelu on mennyt ihan oudoksi. Ennen siellä sai haastella vain lehden tilaneet, nyt kaikki. Ja sen näkee. Ei siellä mistää tietokoneista enää toisia neuvota, vaan nimimerkit yrittää mitä nokkelammilla trolleilla saada sanallisesti lyötyä toisiaan. Unohtamattaa nimittelyäkään. Siellä olen käyny verestämässä muistia millä kaikilla sanoilla voi jotain nimimerkkiä väittääkään tyhmäksi. Ei juttua, vaan siis nimimerkkiä. Juttu voi olla ihan puuta heinää. Kokeilin ja trollaus onnistui. Nimimerkkiäni haukuttiin 22:lla eri tavalla vähäjärkiseksi.

Se on tapa purkaa paineita, kun kukaan ei puutu. Siellä se J.Kasvikin ennen kirjoitti tietotekniikkasta tai juttuja lainattiin saman yhtiön MB:stä. Ei näy enää. Eikä ole Järvistäkään. En oikein jaksa uskoa, että herrat olisivat trolleiksi ryhtyneet. Ossi jaksaa yhä, mutta kommentointi on aivan shaissea.

Matti Auer

Tietokone ja Mikrobitti-lehdessä kommentoivat vain murkkuikäiset suunsoittajat.

Petri Suomi

Niimpä näyttää. Siks just.

Petri Suomi

Ei kuulemma pidäkkään paikkaansa. Sain postia jo viime viikolla ylläpidolta, joka oli joutunut roskapostipyydykseen.
Jengi ei ainakaan Tietokone - lehdessä ole kovin nuorta. Ovat enempikin siirtyneet tai pysyvät MB:ssä kertoi edeskäypä.

Kuitenkin aivan turhaa riitelyä ja muuttuu minun silmissäni yhä oudommaksi. Aikuiset siellä todellakin kinaa keskenään.
En tosin tiedä mihin tieto perustuu? Olisiko kyse tilaajatiedoistá johon voi halutessaan laittaa privaattitietojaan. Vai tunnetaanko ne samat möykkääjät jo niin hyvin, että ei ole epäselvää.

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto

Miten Poliisi suhtautuu suomalaiseen kansanryhmään kohdistuvaan kiihottamiseen? Tutkitaanko Suomalaista henkilöä kohtaa tehjty viharikos ulkomaalaisen taholta yhtä vakavasti kuin Suomalaisen henkilön tekemä kiihottaminen ulkomaalaista vastaan, vai vähätelläänkö Ulkomaalaisen, eli maahanmuuttajapakolaisen tekemää viharikosta poliisin toimesta?

Käyttäjän MarkoFobbaForss kuva
Marko Forss

Tsekkaa aikaisempi kirjoitus Kaikkien viharikospykälien äiti, jossa kiihottamispykälän suojausperusteita käydään läpi.

Mitä tulee rikoslain mukaiseen koventamisperusteeseen, ei sen osalta ole määritelty mitään tiettyä pykälää, vaan sitä voidaan käyttää esim pahoinpitelyn tai kunnianloukkauksen yhteydessä. Sitä voi soveltaa yhtä lailla, oli sitten kyse vähemmistöön tai enemmistöön kuuluvasta. Koventamisperustetta käytetään kuitenkin todella vähän tuomioistuimissa.

Käyttäjän jormah56 kuva
Jorma Härkönen

Forss, onko niin, että ihmiset eivät enää halua ilmoittaa kokemiaan viharikoksia poliisille, koska niitä ei haluta poliisissa mieluusti ottaa tutkintaan?

Itse ajattelen, että nuo positiiviselta näyttävät tilastot kätkevät sen erittäin huolestuttavan tosiasian, että netin uhkailut ja viharikokset ovat niin paljon arkipäiväistyneet. että niistä ei enää välitetä. Jos näin on, kehitys on yhteiskuntarauhan kannalta huolestuttava ja voi johtaa sellaisiin tapahtumiin, joita emme oikein haluaisi edes kuvitella.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

No sieltähän sitä taas tuli maailmanlopun maalailua? Kyllä, aivan varmasti osa jätetään ilmoittamatta ja siihen on syynsä: noistakin ilmoitetuista kovin pienehkö osa siirtyi eteenpäin.

Poliisi käyttää järkeään, ei inkivisitiomaista "itse ajattelen, että näin se saamari soikoon on pakko olla, joten pistäkääs prasu valmiiksi, kohta tuodaan nettinoitia poltettavaksi" -fiilistelyä.

Öykkäröintiluvut ovat kauniisti syöksykierteessä, vaikka jotkut yrittävät näemmä faktojenkin edessä puhua luvut huolestuttavimmiksi.

Käyttäjän jormah56 kuva
Jorma Härkönen

Tiedät Myllyniemi itsekin viisaana miehenä, että maailmanlopun saavat aikan ihan muut ilmiöt. En ymmärrä, miksi hyökkäät nettipoliisi Forssille esittämääni kansalaiskysymystä vastaan?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #21

Teette ensin kysymyksen, ja hyppäätte suoraan johtopäätöksiin edes kuulematta vastausta.

Minusta se ei ole kovin fiksua.

Käyttäjän JuhaJuoni kuva
Juha Juoni Vastaus kommenttiin #23

Kyllä on aika kiistatonta, että tässä maassa viha kasvaa. Syytekynnys taitaa olla liiankin korkealla. Se, että onko nyt ilmoituksia enemmän kuin viime vuonna vai ei, ei vielä kerro totuutta, asiaa pitäisi katsoa pidemmällä aikavälillä. Viharikosilmoitukset ovat pysyneet samalla tasolla aina vuodesta 2008 alkaen. Jos nyt tänä vuonna tuli notkahdus niin ei siitä kai vielä kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä voi vetää.
Rasismin määrä on maassamme kuitenkin kasvanut hurjaa vauhtia. Joka sen kiistää, ei halua katsoa totuutta silmiin. Maahanmuuttokritiikki on ihan eri asia. Silloin kun maahanmuuttokritiikkiä käytetään vain suojakilpenä omalle rasismilleen, ollaan aika metsässä. Yritäppä joskus rauhallisesti keskustella netissä jonkun maahanmuuttokriitikon kanssa, ei kovinkaan usein onnistu ilman, että huomaat olevasi kukkahattihippiviherpiipertäjätaistolainenkommunistisuvakki...

Kun sähköpostiisi tulee tällainen viesti, miettii, että mikähän mielenvikaisuus meihin on iskenyt. Miten aikuiset ihmset käyttäytyy kuin natsit 30-luvulla? Mikä saa jonkun lähettämään tuntemattomalle ihmiselle tällaista sähköpostia? Kyllä, silkka rasismi. Onko tämä sitten viharikos? Tuskin. Tämä on kuitenkin sitä todellisuutta jota maahanmuuttokriitikoiksi itseään nimittävät ihmiset lietsoo.
"Afrikasta löytyy parhaat kaverisi, eikö ole jännä homma?
Vittu että tekis mieli sanoa..."

En ole ollut kovin tyytyväinen millaisella pieteetillä esimerkiksi Marko Forss on näihin asioihin antanut ymmärtää puuttuvansa useammassakin näkemässäni haastattelussa. Samoin aika ylimalkaisesti Supon Portaankorva tuntuu äärioikeistoon suhtautuvan Yksittäistapauksia. Niin on varmaan tämänkin (kkannattaa katsoa ainakin kohdasta 11:00 alkaen):
http://www.liveleak.com/view?i=d4c_1381489545#krmD...

Nyt joku sitten kommentoi, että nämä ei voi yleistää. Nämä vastaavat omista teoistaan. Kyllä, juuri näin. Se mitä sanon, on jokaisen oma vastuu siitä millaisia voimia edes henkisellä tasolla tukee. Jos näitä tällaisia tapauksia ei tue, tulisi se selkeästi ja julkisesti tuomita. Sitä perussuomalaiset valitettavasti ei tee.

Ja ennen kuin suollatte vastavyörytyksen, pyydän, lukekaa tämä kommenttini:
http://juhajuoni.puheenvuoro.uusisuomi.fi/149804-v...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #33

Sori, mutta mä olen todennut jo vuosia sitten, että uskovaisten kanssa on turha keskustella. Argumentit tulevat juuri tuolla tavoin: "Kyllä nyt vaan on niin" ja "joka ei minua usko niin ei katso totuutta silmiin".

Sitä paitsi mä laittaisin varmastikin valtaosan niistä "rasisteista" ihan vain "syrjäytyneiksi". Jos sitä pystyy näin päin ajattelemaan niin ehkä metodit tuomitsemisesta kääntyy siihen, että nämä parat tarvitsevatkin apua ja yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Syrjäytyminen tullee nähdäkseni kyllä vain pahenevaksi ongelmaksi, kun tätä maata ajetaan Saksan rahapoliittisessa pakkopaidassa alas jyrkänteeltä. Ne vaikutukset on jo nähtävillä muutamassa muussa euromaassa.

Käyttäjän JuhaJuoni kuva
Juha Juoni Vastaus kommenttiin #45

Henri, olen pitänyt sinua älykkäänä ihmisenä, joka kykenee loogiseen ajateluun. Älä nyt tuota kuvaa mene tieten tahtoen pilaamaan.
Sanot, että olen "uskovainen", heitän ilmaan mutu-pohjalta asioita. SItten heti seuraavassa kappaleessa kirjoitat "mä laittaisin varmastikin...", eli oli tämä nyt mutu vai tutkittuun tietoon pohjautuva väite?
Sellaiset keskustelut jossa yksi ihminen esiintyy kaikkien alojen asiantuntijana ja samalla luokittelee vastapuolen täysin mutu-pohjalta keskustelijaksi, on aina hyvin vaarallinen asetelma. Vaarallinen tämän asiantuntijan näkökulmasta. Silloin maalaa itsensä helposti nurkkaan ja oma uskottavuus menee.
Ei sellaista keskustelua olekaan, jossa joku ei esittäisi mielepiteeseen perustuvia lausuntoja. Eli sinun logiikalla kaikki keskustelu on turhaa.
Myönnän, olisin varmasti voinut mainita, että usko, olen vakuuttut tms. Mutta ei se tätä asiaa miksikään muuta. Saivarrella voidaan aina.
Hirvisaari, Tossavainen, Hakkarainen, Halla-aho vaikka nyt näin äkkiä lueteltuna, eivät ole syrjäytyneitä. Tai anteeksi; uskon että eivät ole syrjäytyneitä. Rasisteja he kaikki varmasti ovat. Siitä millä tasolla ovat rasisiteja, voidaan keskustella. Ei rasisimia mielestäni voi syrjäytymisen piikkiin laittaa. Jos näin ajattelisin, en olisi huolisssani muusta kuin syrjäytymisen valtavasta kasvusta 2000-luvulla (mutu).
Uskotko muuten, että rasismin määrä ei ole kasvanut 2000-luvulla?
Painotan nyt muuten, että en lainkaan vastusta maahanmuuttokriittistä keskustelua. Minulla on maahanmuuttanut vaimo ja olen nähnyt maahanmuuton ongelmia myös "sisältä" käsin. Käsitykseni on, että suurin ongelma on kotouttamisessa. Aika paljon tarinoita kuulee siitä kuinka byrokraattista ja ylimielistä palvelu on. Enkä ole tästä lainkaan yllättynyt, samoissa virastoissahan nämä ihmiset joutuvat laukkaamaan jonka rattaisiin kantasuomalaisetkin murskautuvat.
Tässä yksi esimerkki suomalaisen kokemuksesta: http://fifi.voima.fi/artikkeli/2011/lokakuu/nakoku...
Jos palvelu on tuota tasoa, ei kotoutuminenkaan varmasti parhaimmalla tasolla ole.

Ja totta tosiaan, syrjäytyminen kyllä lisääntyy. Mutta eikö kuitenkin olisi hyvä selkeällä suomenkielellä näille rasisteille kertoa, että "hei, ei se ongelma ole maahanmuuttaja ei kä tatu, ongelmia pahennetaan tappelemalla keskenämme. Ongelma on euro ja markkinavapaus."
Kyllä maahanmuuton ongelmia voi samalla yrittää korjata, mutta jos koodi on, että rajat kiinni, niin sen tavaoitteen saavuttamisen välissä on fasismi.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #58

Minua voi pitää minä hyvänsä, ja suurin osa pitää minua pelkkänä öyhöttäjänä, koska puoluekantani on mikä on. Ei se minua hetkauta.

Hyvä, että huomasit heti, mitä yritin sanoa: tässä mennään mielikuvilla. Sen vuoksi objektiiviseen tarkasteluun pitää otta lukemat. Jos tuolla kerrotaan, että pudotusta on luvuissa neljännes, niin minulle se tarkoittaa sitä, että pudotusta on neljännes. Kaikki eivät vain näe asiaa samalla lailla. Siitä oli kyse.

En usko rasismin lisääntyneen suhteessa siihen, miten sen mahdollisuudet ovat kasvaneet. 70-luvulla ei tällaista ollut, koska ei ollut niitä vieraita etnisiä ryhmiäkään.

Kotouttaminen on minustakin epäonnistunut paikka paikoin todella pahoin. Mutta mikä on byrokratiakoneiston vastaus tähän? Lisää kaikenlaista sekavaa viidakkoa? Onko kukaan kysynyt näiltä maahanmuuttajilta, että mikä tässä on heidän näkökulmastaan ongelmallista? Miksi ei "voi" sulautua Suomeen ja suomalaisiin?

Sen jälkeen, kun tämä on selvillä voidaan katsoa, onko meillä resursseja hoitaa tätä. Pitääkö nostaa kädet pystyyn? Vai tehdä jotain muuta?

Olen kyllä kertonut, että ongelma on euro ja sen mukana tuoma rahapoliittinen pakkopaita. Mutta ei minua kuunnella, koska olenhan aivan varmasti 140-prosenttinen rasisti, koska olen suomalainen.

Käyttäjän JuhaJuoni kuva
Juha Juoni Vastaus kommenttiin #67

Ok! Sanon nyt vielä ettei jää epäselväksi vahingossa, en pidä sinua rasistina ihan pelkästään siksi etten tiedä sinusta niin paljon, että voisin muodostaa mitään käsitystä tästä asiasta. Muissa yhteyksissä olen kyllä huomannut, että ollaan samoilla jäljillä ajatustemme kanssa.

Kyllä, tilastot ovat hyviä. Tiedät kuitenkin hyvin että tilasto ei ole koko totuus. Tämä tilasto on totuus vuodesta 2008 viime vuoteen siinä asiassa mitä siinä mitataan. Yleistäminen sen varjolla on vähintäänkin asian väärin ymmärtämistä tai valkoinen valhe. Jos tänään on kylmempi kuin eilen, ei se tarkoita, että ilmaston lämpeneminen on ohi.

Ja vertaus 70-lukuun ontuu vähän, koska ei meillä maahanmuuttajia nytkään käytännössä ole. Puhut tässä rasismin määrän esilläolon suhteettomuudesta kontra todellisuus. Ehkä. Entä toisinpäin: maahanmuuttokeiittisyyden määrä kontra maahanmuutto-ongelmat? Mun mutu on, että puhutaan hyttysen ininän meluongelmasta kun samaan aikaan toisaalla pauhaa miljoona äärimetallibändiä.

Käyttäjän JuhaJuoni kuva
Juha Juoni Vastaus kommenttiin #67

Ai niin, tähän unohdin kommentoida:
"Kotouttaminen on minustakin epäonnistunut paikka paikoin todella pahoin. Mutta mikä on byrokratiakoneiston vastaus tähän? Lisää kaikenlaista sekavaa viidakkoa? Onko kukaan kysynyt näiltä maahanmuuttajilta, että mikä tässä on heidän näkökulmastaan ongelmallista? Miksi ei "voi" sulautua Suomeen ja suomalaisiin?"

Erittäin hyvä alku. Tällä tavalla kun jatkat, olet oikeilla jäljillä. Muistat vain sen, että "sulautuminen Suomeen" on mutu-pohjainen kysymys. Lähes kaikki ulkomaalaiset, jotka tunnen, ovat ahkeria ja tunnollisia, perheestä huolehtivia ihmisiä. Silti, olen ihan varma, että aika moni maahanmuuttokriitikko olisi sitä mieltä, että ainakaan osa heistä ei ole kotoutunut. Täysin suomalaistahan yhdessä kahdessa sukupolvessa ei tietenkään kenestäkään tule. Ja jos oikein ahdistetaan ihmisiä nurkkaan syrjimällä niin aina vain useampi sukupolvi siihen menee.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #23

Kai voi kysyä sellastakin josta on joku hypoteesi, niin tekee tutkijakin.

Heli Hämäläinen

Jos syyttämiskynnystä alenettaisiin, uskonnollinen poliisi saisi kiinni enemmän ajatusrikollisia. Varhainen puuttuminen jo ajatuksiin olisi omiaan estämään niiden esittämistä.

Käyttäjän MarkoFobbaForss kuva
Marko Forss

En osaa sanoa onko ilmoittamiskynnykseen tullut jotain muutoksia vuosien 2011 ja 2012 välillä. Poliisi ei päätä siitä mikä on mieluista tutkia, vaan kirjaa rikosilmoituksen jokaisesta asiasta, jossa on syytä epäillä rikosta. Yleensä lievemmissä jutuissa syyttäjä tekee päätöksen rajoittaa esitutkintaa, esimerkiksi vähäisyys- tai kustannusperusteella.

Mitä tulee netin suunsoittoon, niin varmuudella netistä löytyy paljon suunsoittoa, jonka joku tulkitsee rasistiseksi, mutta se ei vain täytä minkään rikoksen tunnusmerkistöä.

Samalla lailla netissä soitetaan suuta siten, että jonkin rikoksen tunnusmerkistö voisi täyttyä, mutta ilmoitusta ei vain jostain syystä haluta tehdä. Oli sitten kyseessä "normaali" kunnianloukkaus tai samainen rikos viharikosmotiivilla.

Käyttäjän ilekahila kuva
Ilkka Kahila

Paljonhan näistä netin kautta tapahtuvista viharikoksista on ääntä pidetty, mutta lienee oikein sanoa, että kyse on lähes OLEMATTOMASTA rikollisuuden muodosta (joka kaiken lisäksi on laskusuunnassa).

Tilanne on tietysti helppo korjata niin, että saamme näyttävämpiä lukuja viharikoksista. Tämä tapahtuisi lainsäädäntöä muuttamalla. Esim. EU:han kaavailee FEMINISMIN VASTAISEN puheen kriminalisointia.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Olenko viharikollinen, jos pistän sokeria vihaamani naapurin auton tankkiin? Onko sillä merkitystä, onko naapurini samanvärinen/erivärinen?

Pasi Viertola

Paljonko ei-nettiviharikosepäilyistä päätyi syytteeseen? Yli 700 ilmoitettiin, mutta paljonko tuli syytteitä ja tuomioita?

Käyttäjän MarkoFobbaForss kuva
Marko Forss

Vuoden 2012 viharikostutkimusta ei ole siis vielä julkaista, enkä nyt muista varmasti, että oliko tuossa vuoden 2011 tutkimuksessakaan seurattu noita juttuja eteenpäin.

Tein itse tämän netin osuuden selvittelyn ja sen takia mukana nuo tutkinnan päätöstiedot.

Käyttäjän jormah56 kuva
Jorma Härkönen

Alkaa olla melko paljon kysymyksiä meiltä eri kommentoijilta. Olisi arvostettavaa, että nettipoliisi Forss niihin sitten aikanaan myös vastaa. Jos hän on nyt viikonloppuvapaalla, niin se tietysti hänelle suotakoon.

Petri Suomi

Minulla on kokemusta suomalaisena olla maahanmuuttaja useassa maassa.

Miten teillä?

En tarkoita pakolaisena kiertämistä, vaan aivan tavallisena työntekijänä. Kyseessä eivät ole olleet muutaman viikon tai päivän haahuilut, vaan elämä keskellä niin vaihtoehtoista kulttuuria, kuin kuvitella saattaa.
Osassa paikallista kieltä taitamattomana, mutta aina toiveena, että missä ja miten oppisi mahdollisimman nopeasti. Olen halunnut ja haluan edelleen mukautua maahan missä elän. Heidän tapojensa mukaisesti ja samalla muistaen, että suomalainen jäärä se tässä.
Olen ollut etuoikeutettu, sillä minulla on aina ollut lupa asua niissä maissa heidän säännöillään.

Ei se täydellinen ymmärtäminen ole onnistunut missään. Niin syvään et pysty kumartamaan, ettei joku sano: Mitä sä täällä teet, painu v*****n.
Mutta, olet missä tahansa, teet mitä tahansa niin joku tuntee tulleensa aina väärin kohdelluksi sinun vuoksesi.
Joillakin se kestää enemmän kuin ikää riittä ja joillakin muukalaisviha siirtyy muullakin sukupolvesta toiseen. Jollakin se kestää vain viikon tai jopa tunnin.

Ne jotka eivät ole asuneet tai tehneet työtä muualla kuin Suomessa eivät yleensä ymmärrä, että me olemme siellä samanlaisessa asemassa kuin meille nyt muuttaneet. Kaikki paluumonkin tehneet kuvittelee yhä oleensa parempia kuin missä olivat.

Mutta. Italia nyt ja Espanja.

Pakolaiseksi en ole joutunut ja tuskin joudunkaan, joten kokemukset omasta takaa ja loput median tietojen varassa elämää 10 vuotta.

Maailman vilkkaiman pakolaisreitin keskipisteessä Espanjassa, kunnes se muuttui Italiaaan.
Nyt tuo sama on Italiassa, koska EU on Espanjassa tehnyt paljon ihmiskaupan kahlistsemisen vuoksi.
Lyhyin reitti on ehdottomasti Espanjaan, koska Afrikan voi nähdä omin silmin ja kapein salmi on noin 8 km.

Kun asuimme Andalusiassa ne ensimmäiset kaksi vuotta, oli pakolaisreitti näin syksyisin juuri Espanjaan. Oli karmeaa katsella aamuisin, kun ruumiita kerättiin silloinkin rannoilta. Ei kovin usein kuitenkaan. Asialle tehtiin jotain ja Marokon ihmiskauppiaat muutti muualle. Nyt se on Italia ja sen lähimmät saaret Afrikaan nähden.

Nyt on eritrealaisia pakolaisia ja Syyriasta pakoon ensin Afrikkaan lähteneitä. Kuinka moni yrittää taas tänäkin yönä selvitä?

Kun istuin Paseo Maritimolla vain vuosi sitten ja söin hyvin ja janokaan ei päässyt yllättämään, tuli moni tuosta reissusta selvinnyt kysymään ostanko kellon, nahkavyön, DVD elokuvan tai huumeita. Monesti olin tyly, kunnes tajusin heidän olevan orjia. He maksoivat tuolla kaupanteollaan romanialaisille ja venäläisille tuntemattomille isoille kihoille velkaansa, joka oli 1000$ tai enemmän. Vuosien uurastus ja monet nytkin tekevät sitä Espanjan maaorjina, kauppiaina ja itsensä myyjinä.

Yhden Almerian vihannesviljemiltä paenneen ja työluvan saaneen kanssa kävimme katsomassa missä nyt eletään. Tänäänkin.

Pahvilaatikoista kyhätty koppi ja 12-15 tuntinen työpäivä josta maanviljelijä lupaa autuuden. Saat työluvan kun tottelet ja teet työsi. Viranomaiset lahjottu ja joku saattoi päästäkin ikeestä, kuten tämä isännän suosioon päässyt pakolainenkin.

Luvatta maassa = uhkaa karkoitus alle 1 vuorokaudessa. Valitappa siinä, että minulla on nälkä? Jos on lojaali ja tekee töitä, isäntä lahjoo Policia Localin (palkka noin 800€/kk) ja korkeat virkamiehet (palkka alle 1500€/kk). Heiltä irtoaa myös se työlupa, mutta siitä seuraa aina työpaikan etsintä. Lailliseen työvoimaan ei ole varaan kuin pienviljelijöillä, jotka hoitaa hommansa perheen ja suvun voimin. Parempi se vapaus kuitenkin on.

Tietenkin on myös isoja yrittäjiä, joiden duunarit ovat lakien ja asetusten mukaisesti töissä. Maatyöläisen liksa jossain 500€:n paikkeilla/kuukausi(vajaita viikkoja ja päiviä), mutta ei siellä paikallista väetöä tietenkään ole. Ne yritykset, joilla on varaa, ovat monikansallisia ja niihin ei Espanjan hallinto puutu. Jerezin tuotteet esimerkiksi.
Oliiviöljyä, viinejä ja huppuluokan vihanneksia. Ne ovat pääosin pörssiyhtiöitä tai vakavaraisten pankkien omistamia. Santander tai BBVA. Monesti myös ulkomaisten pankkien ja sijoituyhtiöiden omistuksessa. Coca- colakin haluaa pysyä tiukasti irti monen mutkan kautta omistamstaan olutpanimoista.

Meni ohi aiheen, mutta senverran sattuu, että meillä ei pakolaisia ole tuossa mitassa eikä maahanmuutajiakaan, joten sinne maailmalle olisi syytä mennä toviksi suraamaan elämää, niin saattaa oppia jotakin ja vihaaminen voisi vähentyä itsestään. Me emme ole yksin ja taas tänäänkin syötiin jo espanjalaisia tomaatteja. Se suomalainen kun oli lähes vaalea ja maksoi yli euron kappale. Espanjalaisia sai samaan hintaan 4 kpl. Miettikää ketkä niitä poimii ja miksi Eurooppaan pyritään. Ei tänne kukaan vahingossa eksy.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Minun omatuntoni soimaa niin kovaa, että en mitään muuta kuule. Miten minä, joka olen tuohon kaikkeen syyllinen, voisin toimia? Onko riittävää, että otan mykyistäkin korkeamman henkivakuutuksen ja teen testamentin noiden surkeiden maahanmuutajien hyväksi ja sitten teen itsarin?

Tietenkin itsari täytyy kaiketi tehdä siten, että se ei näytä itsarilta. Muutenhan nuo vakuutusyhtiön juristit eivät maksa korvauksia. Olen ajatellut, että jätän kohtuullisen arvokkaan autoni jonnekin Järvenpäähän ja vuokraan sieltä pikkuisen rottelon ja ajan päin rekka-autoa. Turvavöitä pidän auki tietenkin.

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi

Minä jo meinasin pitkästyä kun näytti pitkään siltä, että tämä punaviherstallareiden suvaitsevaisto ei vanhene eikä aikuistu muun populan mukana ja tavoin. Tarkoitan, että sitä ihminen viisastuu kun vanhenee ja jättää tyhjänpäiväiset persujen ja muidenkin kansanosien haukkumiset sikseen/vähemmälle. Tämähän on erittäin hyvä asia.
Nythän tämä on tapahtunut jopa mm. Forssin tilastoistakin tulkittavalla tavalla.
Hyvä näin.

Forssia en tässä arvostele. Koko viharikostermi ja -käsite on vaan puhdasta tilastoa. Jokainen tehty rikos kun voidaan lajitella sen tunteen mukaan, minkä vallassa ao rikos on tehty ja jonka tuomioselitteessä vain ehkä mainitaan, että tehty vihan vallassa. Viharikoksia voi siis olla tuhansia jotka on tehty vihan tunteen alaisena ja jokaiselle rikokselle on jo laki ja sanktiot olemassa ilman, että siinä jo rikosnimikkeessä aletaan tunteilla ja sekoittaa niitä itse nimikkeeseen. Yhdestäkään tunteesta ei ketään voi tuomita. Jos tätä vielä höpötetään, pitää alkaa lajittelemaan myös rakkausrikokset, jne. Olisiko jopa niin onnellisesti, että demlakin voisi viisastua? ;-)

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

"Yleisimmin rikoksesta epäiltynä oli kantaväestöön lukeutuva henkilö ja vain kolmessa tapauksessa rikoksesta epäilty kuului itse vähemmistöön."

Olisi mielenkiintoista tietää, kun olen nyt hovioikeuden sertifioima kansankiihottaja.

Olenko tilastoitaessa, kantaväestöön vaiko vähemmistöön kuuluva

Käyttäjän MarkoFobbaForss kuva
Marko Forss

Kyllä mun tietääkseni sinut luokiteltaisiin vähemmistöön kuuluvaksi tekijäksi.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Kiitos Fobballe kirjoituksesta.

Taloyhtiön miesten saunassa keskusteltiin aiheesta. Kaikki olivat persjalkaisia ns kantasuomalaisia. Jotenkin keskuudesssamme vallitsee pelko, että joutuu tänne muuttaneiden syyllistämäksi ja sanonnan "rassisti" kohteeksi missä tahansa vaikkapa lasten koulussa tms. Sitten on syyllinen ties mihin hirvittävyyksiin.

Ovatko ns enemmistön edustajat vailla mahdollisuuksia puolustautua, kun joku syyttää meitä "rassisteiksi"? Onko kantasuomalainen aina väärässä? Ovatko Suomen kansalaiset yhdenvertaisia lain edesä?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Haluamatta vähätellä ongelmaa, blogista voi lukea, että 732:sta viharikosepäilystä 9 on johtanut syyteharkintaan.
Tästä voinee jo sanoa, että härkänen onkin muuttunut kärpäseksi.

Käyttäjän MarkoFobbaForss kuva
Marko Forss

Vaan eipä voi. 26:sta on 9 mennyt syyttäjälle asti.

Pasi Viertola

Moniko näistä syytteistä on johtanut tuomioon?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #60

Se on itse asiassa se tärkein kysymys. Mitään rikosta ei ole ennen tuomiota.

Käyttäjän MarkoFobbaForss kuva
Marko Forss Vastaus kommenttiin #60

Tästä minulla ei ole tietoa. Pitäisi selvittää erikseen jokaisesta käräjäoikeudesta.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #63

Eikö viranomaisilla ole ajantasainen, hyvä yhteistyö ja kehittynyt tietojärjestelmä?
Ei kun digi-digi... Ja tiedot tälle palstalle, kun vauhtiin on päästy ;-)

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Tämä viharikosten kanssa tasapainoilu on aika akrobatiaa, eikö vain? Miksi niin moni kokee itsensä tai edustamansa ryhmän olevan vihan kohteena? Miksi niin moni haluaa vihata jotakuta tai joitakuita. Tuntuu, että koko kysymystä ei ole avattu kunnolla, laki tosin on jonkunlainen mutta se ei selitä juurikaan vihasta tai sen olemuksesta tai tavoita vihan lähdettä. Miksi vihaa esiintyy niin paljon, että sillä halutaan tuottaa vahinkoa. En usko, että ihonvärillä tai sukupuolikäyttäytymisellä selitetään juuri mitään, ne ovat vain finnejä jotka näkyvät. Syyt ovat syvemmällä.

Minulle kertoo paljon enemmän se, mitä esimerkiksi Forss ei kerro kuin se mitä hän kertoo.

Mieluummin kuin tilastoja sellaisenaan, katsoisin niiden taakse. Tilastollisestihan nämä voivat olla mielenkiintoisia, muutahan niistä ei oikeastaan selviäkkään? Olen monta kertaa elämässäni ollut vihainen, kuten varmaan kaikki mutta vielä ei minun ole tarvinnut vihata ketään. Olen ollut useasti surullinen vallitsevan kehityksen suuntauksen vuoksi ja siitä miten se mahdollisesti kohdistuu juuri niihin, joilla on huonoimmat mahdollisuudet puolustaa itseään. Olen mielestäni syystä huolissani sellaisen kehityksen vuoksi, joka on omiaan luomaan eriarvoisuutta ja lokerointia, sellaisen kehityksen vuoksi, joka ei näe edistyksen harhaa. Ahdistavinta ehkä on juuri se, että niin moni tuntee olevansa viime kädessä niin yksin ja toisaalta se, että kaikki toimet tuovat mukanaan uusia ongelmia ja kysymyksiä. No toivosin kuitenkin yksilönvastuuta siinä mielessä, että turha on haeskella niitä auktoriteetteja, jotka kykenisivät antamaan edes osittain tyhjentävän vastauksen viha- ja yleensä mihinkään kysymykseen - jos, sinulla sellaisia sankareita on - olet vähätellyt itseäsi. Tarkkaa karttaa ja hyvää näkökykyä Forssille toivottaen.

Petri Suomi

Viharikoksesta on tullut lyömäase, kun sukset menee ristiin. Joka ikiseen kirjaimeen ja sanaan voi tarvittaessa puuttua, jos oikein haluaa ja sitten ne teot.

Meillä on täällä kotomaassa jo pitkään tapeltu puukkojen ja puntareidenkin voimalla naisista, rajoista, teistä ja etenkin ojista keskenämme.

Nyt on annettu sitten netti, jossa muka nimettömänä toista saa loukata. Aaah tätä autuutta. Nyt ei tarvitse kohdata toista ollenkaan, vaan kirjoittaa nettiin mikä mieltä painaa. Jos se toinen, loukattu on ensikertalainen, niin hänpä juoksee tukka suorana valittamaan poliisille, että tämähän on rikos.

Tästä se jatkuu niin, että poliisisetä/täti sanoo, että ei tämmöstä kannata tutkia. Tässähän sinä olet vain nimimerkki. Joten...

Nyrkki pyöri taskussa ja sopivaa kostoa ei mietitä, vaan toimintaan ja heti. Unohtuu se syvään hengittäminen ja sitten lähdetään ja pannaan tielle kasa soraa. "Mie lupasin silloin aikoinaan, että saat tästä ajaa, mutta etpä aja enää, kun ei oo paperia ja sen paskajutun kirjoitit", siinä ensimmäinen kosto.
Jarkuu...

Se loukkauksen kirjoittanut ei muistanut koko juttua ja ajoi kotiinsa huolimattomasti pimeässä ja suoraan sorakasaan. Autosta etupään muovit senkun sinkoili ympäri metsää. Poliisi paikalle ja he ihmettelemään, jotta kuka tuommosen on tielle pukannut, mutta pitäisi sitä nyt senverran eteensä katsoa, että ei näin kapealla tiellä esteeseen aja ja lähtivät pois.. mutta

Tästä kimpaantuneena alkuperäinen herjan heittänyt käveli kotiinsa ja haki maansiirtokoneen, jolla otti kasan kauhaan ja palautti sorat kippaamalla ne tien tukkineen auton päälle.

Tästä seurasi sitten se, että alkuperäisen pienen pilkkarunon kirjoittanut oli syytteessä vahingonteosta ja pilkattu syytteessä vakavan vaaran aiheuttamisesta ja tuhotyöstä, koska hän siinä hötäkässä yritti sytyttää maansirtokonetta tuleen. Kun ei muuta kostoksi keksinyt ja sattui olemaan lamppuöljyä siinä portaan pielessä ja tikut taskussa.

Ihan selvinpäin herrat innostuivat noin tolkuttomasti, kun ei ajoissa joku sanonut, että nyt äijät eri avantoihin jäähtymään ja köysi vyölle, etteivät huku ja reunalle joku vahtimaan etteivät heti ylöskään pääse.

Ihan tavallisia suomalaisia, jotka kummatkin ihmettelee nyttemmin, miten se mopo pääsikään karkaamaan käsistä noin pahasti. Molemmille tulee käräjillä sakkoa ja korvausvelvollisuuksia, sillä eihän vakuutukset tuommosia maksa. Niin ainakin on kerrottu.

Jos nettiä ja etenkään nimettömiä keskustelupalstoja ei olisi, niin tuotakaan tapahtumaketjua tuskin oltaisiin nyt joka käänteessä meidän kylillä muistelemassa hamaan maailman tappiin. Selitys kun kuului.

Me luulimme olevamme nimimerkin suojassa aivan piilossa kaikelta.

Eihän siellä nurkilla voi tehdä mitään ilman nettiäkään etteikö siitä tieto leviäisi nopeammin kuin ääni kulkee. Siitä ensimmäisestä nettikirjoituksesta jo pystyi päättelemään kuka kirjoittaa ja kelle.

Jatko taas tapahtui hyvin nopeasti, mutta silti jo tiedettiin sorakasan olevan tientukkeena, ennekuin siihen tämä ainoa vakituinen tienkäyttäjä törmäsi. Kukaan ei ehtinyt varoittamaan, vaikka totisesti yrittivät.

Eikä edes poliisi osannut varoittaa heti alkuunsa, että tätä ei nyt sitten kannata mitenkään jatkaa, vaikka kaikki me tiedämme, että siinä meni kylän pahimpien riitapukareiden sukset ristiin ja äijät käy kuumana kuin hellankoukut. Vain virkavalta(tai kiukkuset akat, mutta molemmat vanhoja poikia) olisi voinut estää jatkon, jos olisivat tienneet, että kollegat olivat jo aikaisemminkin puuttuneet näiden heppujen touhuihin, mutta vain sanallisella tasolla. Eli pyytänyt luokseen/käyneet sanomassa, että annahan olla viimeinen kerta jne.

Kun tuo tieto olisi ollut, niin sitä sorakasaa ihmetellyt entinen paikallispoliisi olisi heti tiennyt mitä tehdä. Jopa jo puuttunut itse kirjoitukseenkin. Hän tunsi kaikki ihmiset ja kaikki tunsivat hänet.

Oli tarvittaessa kova luu, mutta oikeudenmukainen. Häntä kunnoitettiin.(RIP) Suuressa viisaudessaan joku politrukki lopetti viran. Eikä sitä ole läheisessä kaupungissakaan. Nopeemmin sinne saa tilattua pitzan kuin poliisin. Sama koskee ambulanssia.

Kimmo Leino

Eikö sitten eduskunnan suorittama miljardikaappaus täytä viharikoksen tunnusmerkistön ?

Iltalehti huhtikuu 2012 "Eduskunnassa muhii miljardikaappaus"; ja tuollainen "viharikos" PIENYRITTÄJIÄ kohtaan toteutettiin vuodenvaihteessa 2012/ 2013 "lailla 444/2012" rinnakkaislakeineen !

YLI lAIN SALLIMAN PK-yrittäjiltä kerättyä "tasoitusvastuurahaa" ( velka vakuutusyhtiöiden taseissa ) VARASTETTIIN vakuutusyhtiöiden taseisiin 1,3 - 3 MILJARDIA euroa nollaamalla velka velkojalta kysymättä !

Missä luuraa se PerusSuomalaisen kansanedusajan tekemä rikosilmoitus asiasta ?

Tunnistettavissa oleva ihmisryhmä; jolta varastettiin huomattava summa rahaa yhdessä yössä ?

Koska yrittäjäjärjestöt ovat kamppanjoineet voimakkaasti PK-yritysten järkyttävää verotuksen epäatasa-arvoa kohtaan valtiovalta KOSTI yrittäjille VARASTAMALLA 1,3 - 3 miljardia euroa !

Ai niin mutta "perustuslain" 118 § estää syyttämästä varkauteen ja petokseen osallisia ? ( PL 118 § Kansalaisten kokemat ihmisoikeusloukkaukset... Syyteoikeutta ei kuitenkaan ole mikäli syyte perustuslain mukaan on käsiteltävä valtakunnanoikeudessa.

Pitääkö PK-yrittäjien mustata naamat, että poliisi voi suorittaa rikosten esitutkintaa EOA päätöksestä 876/2/05 huolimatta ( poliisilla ei ole oikeutta suorittaa esitutkintaa kansalaisen sille ilmoittamassa presidentin- ja ministerinvastuuasiassa ); kuten lain 444/2012 tapauksessa ?

Kun siis maahan tulleita eräitä yrittäjiä tuetaan valtion varoin SAMALLA; kun toisilta yrittäjiltä varastetaan 1,3 - 3 MILJARDIA euroa millaisesta syrjintärikoksesta lienee silloin kyse; tuskin "lainmukaisesta" tasapuolisesta verotuksesta ?

Suomi myös LAHJOI ( maksamalla Ruanda-"oikeudenkäynnin" kustannukset Kansainvälisen rikostuomioistuimen TOIMIVALLATTOMAKSI Suomea koskevissa "yksittäistapauksissa" kuten EOA päätöksen kaltaiset KAIKKI tapaukset TAKAUTUVASTI !

Tuija Brax oikeusministerin ominaisuudessa 2008 allekirjoitti sopimuksen Kansainvälisen rikostuomioistuimen toimivallattomuudesta/ Ruanda-"oikeudenkäynnin" tuomisesta Suomeen veronmaksajien harmiksi !

Siinä on nettipoliisille tutkittavaa ... kirjatkaa tämä kirjoitus "Rikosilmoitus Kansainvälisen rikostuomioistuimen lahjonnasta / Eoa 876/2/05 päätöksen kaltaisten tapausten peitteleminen valtiohallinnon toimin" ( tapausten; joissa koko Suomen oikeusjärjestelmä oli toimivallaton pitämiseksi poissa Kansainvälisestä rikostuomioistuimesta )

Todisteet on lähetetty ihmisoikeustuomioistuimeen EIT 24221/06

Vai tuliko "lait" muutettua niin, että juuri näitä rikoksia EI voi tutkia ?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset