MarkoFobbaForss

Lomahehkutus somessa ja asuntomurrot

Lomat on lusittu ja lomien aikana osui taas silmään uutisointi, jossa varoitettiin hehkuttamasta lomaa sosiaalisessa mediassa, jottei asuntorosmot pääse apajille. Neuvo oli jopa nostettu yhdessä jutussa otsikoksi asti. Itselläni ei ole tiedossa tapauksia, jossa sosiaalisessa mediassa loman hehkuttaminen olisi saanut täysin vieraita ihmisiä penkomaan asuntoa. Tekijät kun harvemmin ovat somen kaveripiiristä. Viimeisten tilastotietojen mukaan suurin osa selvitetyistä tapauksista on suomalaisten tekemiä, mutta yhä enemmän Suomessa pyörii vapaan liikkuvuuden takia ”keikkatyöläisiä” ulkomailta.

 

Muutamia tapauksia on ollut, joissa somen kaveripiirissä on sattunut olemaan joku pitkäkyntinen, joka on sopivassa kohdassa käynyt luvattomasti asunnolla. Voi myös olla, että kaveripiirissä on ollut henkilö, jolle asianomistaja on ollut veloissa tai riidoissa ja asunnossa on käyty tämän takia hakemassa ”omiaan” takaisin. Näissäkään jutuissa ei tosin ole selkeää näyttöä, että tieto on saatu juuri somesta, vaikka se olisikin täytetty asianomistajan toimesta lomakuvilla.

 

Sosiaalinen media voi kuitenkin liittyä asuntomurtoihin muilla tavoin. Jos asunnosta on anastettu tietokoneita tai puhelimia, on tekijä tai anastetun omaisuuden haltija voinut kirjautua joko tarkoituksella tai vahingossa asianomistajan käyttäjätilille, jolloin tekijästä on voitu saada tietoja. Omaisuutta voidaan kaupitella sosiaalisessa mediassa, tai kuvia anastetusta omaisuudesta on voinut ilmestyä jonkun käyttäjätilille. On myös ollut tapauksia, joissa tekijä on kerskunut teollaan sosiaalisessa mediassa. Vaikuttaa melko uskomattomalta uunoudelta, mutta kyllähän tällainen elvistely helpottaa poliisin työtä huomattavasti. Somessa on voitu myös ilmoitella kotibileistä, jolloin asunnolle on ilmestynyt joukko täysin ulkopuolisia ja monesti tavaraa on lähtenyt samalla vieraiden mukaan.

 

Somea voidaan käyttää hyväksi anastetun omaisuuden etsimiseen poliisin lisäksi myös kansalaisten toimesta. Esimerkiksi Facebookista löytyy useampi ryhmä, jossa omaisuutta ”etsintäkuulutetaan”. Facebookista löytyy myös useita paikallisia ryhmiä, joissa voidaan levittää tietoa oudoista kaupustelijoista tai muista varjoissa liikkuvista henkilöistä. Periaatteessa nämä paikalliset ryhmät ovat erinomaisia väyliä tietylle alueelle kohdennettuun tiedottamiseen ja myös poliisi voisi käyttää niitä nykyistä tehokkaammin. Näissä vaan piilee aina se vaara, että joku innostuu hieman liikaa ja käy kovistelemassa asiallisiakin alueella liikkujia, kun ryhmään virtaa epämääräisiä tietoja. Vinkki epämääräisistä kaupustelijoista pitäisi muutoinkin ilmoittaa aina poliisille, eikä pelkästään somen huhumyllyyn!

 

Neuvo lomahehkutuksen välttämisestä somessa on luultavasti jäänyt elämään Suomeenkin kantautuneen uutisen takia, jossa brittiläiset rosvot tsekkasivat sosiaalisen median sivustoilta asukkaiden päivityksiä ja rosvosivat 50 taloa samalta alueelta vuonna 2010. Tässäkään tapauksessa ei ollut kyse pelkästään lomamatkojen hehkuttamisesta, vaan yleisesti asukkaiden someen jakamasta tiedosta. Lehtitietojen perusteella ei myöskään selviä, kuinka moni 50 murrosta oikeasti liittyi someen, koska en usko että jokaisen talon asukas jakoi tietojaan olinpaikasta somessa.  Kyseisen murtosarjan jälkeen vuonna 2011 tosin julkaistiin tutkimus (Credit Sesame), jonka mukaan jopa 80 prosenttia murtovarkaista tsekkaisi tiedot somesta ennen murtoa (50 haastateltua ex-rosvoa). Rosvot käyttivät lisäksi Googlen Street View –ohjelmaa haarukoidakseen sopivia murtokohteita.

 

En osaa kuitenkaan kokea loman hehkuttamista somessa kovinkaan suureksi riskiksi joutua asuntovarkauden uhriksi, koska yleistä se ei ainakaan ole. Lomahehkutusten lisäksi voisimme esittää ennalta estävänä ohjeena myös sen, että älä jaa paikkatietoa päivityksesi mukana tai kerro somessa, että olet arkisin töissä. Pidä yksityisyysasetukset sellaisina, ettei koko maailma tiedä koko ajan missä liikut. Isommissa keikoissa voi toki olla hyödyllistä tehdä rikostiedustelua myös somessa, mutta kyllä hedelmällisin tiedustelu rosvon näkökulmasta tehdään edelleen asunnon välittömässä läheisyydessä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Pentti Järvi

Aika tyhjänpäiväinen kirjoitus jossa ei mitään varsinaista neuvoa sitten annettukaan.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Resurssipulaa valitellaan vuodesta toiseen ja jatkuvasti, mutta tällaisiin mitäänsanomattomiin itsestäänselvyyksiin on kyllä aikaa!

Juhani Penttinen

Olihan tuossa ainakin minulle uutta tietoa tuo "Facebookista löytyy useampi ryhmä, jossa omaisuutta ”etsintäkuulutetaan”. Facebookista löytyy myös useita paikallisia ryhmiä, joissa voidaan levittää tietoa oudoista kaupustelijoista tai muista varjoissa liikkuvista henkilöistä.."

Itse aion lomalle lähtiessäni kyllä pistää someen taktisia valeviestejä. Kyselen esim. kokeneempien koiraihmisten neuvoja ilmeisen luonnevikaisen schäfer-uroksen koulutukseen !

Käyttäjän MarkoFobbaForss kuva
Marko Forss

kirjoituksen punainen lanka ei ollut antaa neuvoja, vaan kertoa lomakuvahehkutusten todellisesta vaikutuksesta. Lopussa muutaman sanasen tosin kerroin ohjeitakin, vaikkakin hieman sarkastiseen tyyliin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ennen murtovarkaat tarkistivat puhelinsoitolla onko ketään kotona.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Kyllä minä ainakin jätän hehkuttamatta. Jälkikäteen voin sitten latailla lomakuvia. Ihan vain varmuuden vuoksi.

Kimmo Leino

Minä mielummin vaihdan autoa jonkun sukulaisen kanssa lomamatkan ajaksi. Ai miksi ? Koska muistan tapauksen, jossa Helsingin satamassa on "tiedonantaja" joka tsekkasi autojen pysäköintilappuja ( kuinka pitkällä lomalla ollaan ) ja sitten Trafilta soitteli omistajien tiedot; sieltä saa osoitteet puhelinnumerot sun muut. Sitten kaverit eri puolilla Suomea tyhjensi asuntoja !

Muut tiedot kansalainen voi HELPOSTI salata, mutta ajoneuvorekisterin omistajatietojen salaaminen on hankalampaa; PAITSI poliiseilta; joille salaus aina automaattisesti pyydettäessä myönnetään !

Tietojen salaus estäisi paljon rikoksia, mutta moni tietojen myynnillä elävä yritys jäisi leivättömäksi !

Kallis auto; 2 viikon pysäköintilappu lasissa; mikä "kakku" varkaille ... somen ja netin hyödyt ja haitat taaitavat mennä aika tasan ?

Vai onko Suomen murto ja varkaus OY:n liikevaihto paljo pudonnut viimeisen 5 vuoden aikana ?

Ainakaan kaikissa tapauksissa edes poliisi ei saa tutkia varkauksia Suomessa : laki 444/2012 "Eduksunnassa muhii miljardikaappaus" ( Iltalehti huhtikuu 2012; eli jopa 3 miljadia euroa varastettiin pienyrityksiltä "vakuutusyhtiöille" LAHJONAN avulla: Ilatelehti 19.2. 2013 "Miljoonien rahavirrat puolueille"; TODISTAJA Jorma Heikkinen: "puolueille ei maksettu rahaa turhaan."... rahalla on saatu "omanlaista lainsäädäntöä" eli jopa 3 MILJARDIN euron varkaus; petos ?

Minä en kirjoittele TURHAAN ; vaan toivon jonkun TUTKIVAN tuon varkauden !

Mutta kenen ? ( Eoa päätös 876/2/05 )...."poliisilla ei ole oikeutta suorittaa esitutkintaa kansalaisen sille ilmoittamassa presidentin- ja ministerinvastuuasiassa" ) ... ei siis poliisilla ole muuta tehtävää kuin kirjoitella täällä ?

Pentti Järvi

Ei siinä mitään, kirjoitelkoon, mutta pitkästä kirjoituksesta voisi edes 10 pros. olla asiata.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Olisipa edes prosentti asiaa Pentti Järven kommentteissa, mutta ei haittaa, niistä narinoista ei piittaa kukaan.

Pentti Järvi Vastaus kommenttiin #18

Mene sinä Margareta nyt johonkin blogiin puolustamaan ihailemaasi Hamasia. chopchop!

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #21

Olenko mitää Hamasia maininnutkaan? Korkeintaan paheksunut,etteivät suostuneet tulitaukoon. Täysin tolkutonta touhua puolin ja toisin.
Vältän ostamasta hedelmiä sieltä päin.
Mutta tässä puhuttiin murtovarkauksista. Itsekin olen joskus.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Eläköön, kiitos tästä kirjotuksesta. Mie olen paljon Lapissa ja tykkään just hehkuttaa ja kuinka monet sarvikuonoista lähtien jankuttaa, että ei sais sanoa, että on lapissa ja sielä on mahtavaa tai päinvastoin. Ja joskus joku poliisi just sano, ettei hän tiä yhthän tappausta, että Suomessa ois semmosen perusteella jotaki asuntomurtoa tehty.

Hieno kirjotus ja perustelut siihenki, mistä tuo pelko on tullu.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Jospa ne varkaat luule sua Hilkkaa niin köyhäks kun siel erämais viihryt, ettei kannata vaivautua.

Käyttäjän janettehassinen kuva
Janette Hassinen

Bloggaus otti kantaa lähinnä Facebook-tyyliseen somepalveluun, jossa sisältö on useimmiten tarkoitettu omille todellisille kavereille.

Kuitenkin esimerkiksi Twitterissä, joka on jo varsin suosittu, jutustellaan nimenomaan tuntemattomien ihmisten kanssa ja kuka tahansa voi lukea kirjoituksia. Jos Twiittaa omissa nimissään olevansa reissussa sen näkee aika moni seuraaja ja ei-seuraaja.

Facebookinkin asetuksissa monelle on epäselvää, miksi jotkut päivitykset näkyvät kavereiden kavereille sitä kautta, että oikea kaveri on peukuttanut tai kommentoinut kyseistä päivitystä.

Vaikkei tilastoja somepäivitysten vaikutuksista asuntomurtoihin olekaan käytettävissä, ja ison osan vaikuttaisi tehtailevan järjestäytyneet ulkomaan liigat, on kautta aikain esimerkiksi suositeltu jättämään lomatervehdys puhelinvastaajaan nauhoittamatta. Some nyt on vain vastaava tapa ja väline tavoitella ihmisiä, joten samalla logiikalla jokainen voi miettiä mitä haluaa itsestään ja olinpaikastaan tuntemattomille viestiä.

Junes Lokka

"Partasen mukaan tyypillisesti tyhjiä asuntoja etsitään jäljittämällä lentoasemille ja satamiin jätettyjä autoja. Auton omistajan tietojen perusteella varkaat pääsevät tyhjien asuntojen jäljille."

http://www.poliisi.fi/poliisi/ita-uusimaa14/home.n...

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Kummallista, poliisin plogissa annetaan neuvoja asuntomurtojen tekijöille.
Eikös rikokseen yllyttäminen tai rikosneuvojen antaminen ole rangaistavaa, hyihyi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset