MarkoFobbaForss

”Eikö sulla ole muuta tekemistä kuin kytätä täällä pusikossa?”

Iltalehti julkaisi verkkosivuillaan listan yhdeksästä asiakkaan lausahduksesta, jotka ”saavat lääkärisi hulluksi”. Kasailin äkkiseltään kymmenen samansuuntaisen toteamuksen listan poliisin osalta. Varmasti löytyy lisääkin, mutta tässäpä näitä:

1. ”Eikö sulla ole muuta tekemistä kuin kytätä täällä pusikossa?”
-Yleensä kaasujalka on painanut liikaa ja sakko harmittaa. Lausetta voidaan maustaa erilaisilla kirosanoilla, jotka voivat johtaa päiväsakkojen määrän nousuun

2. ”Ottaisit kiinni oikeita rikollisia/tekisit oikeita töitä”
-Monesti sama harmitus kuin edellisessä kohdassa, mutta voi koskea myös muita lievemmistä rikoksista kiinni jääneitä. Tosin itselleni on edelleen epäselvää, mitkä ovat niitä oikeita töitä. Löytyykö niitä yleensä poliisin toimenkuvarepertuaarista?

3. ”Mä tiedän mun oikeuteni”
-Lausahdus kuullaan monesti aamuyön tunteina ja lausujana voi olla esimerkiksi joku vuoden oikeustieteitä lukenut päihtynyt henkilö. Lausahdus voi olla yleinen myös mielenosoitukseen osallistuneen ”nettiohjeita” lukeneen henkilön toimesta

4. ”Kumpi teistä osaa kirjoittaa ja kumpi lukea?”
-Jokainen vähänkään pidempään töissä ollut poliisi on kuullut tämän jo sata kertaa, eikä se jaksa enää oikein naurattaa. Etenkin jos "vitsin" kertoo siten, että luulee oikeasti olevansa hauska

5. ”Saako sikaa sanoa poliisiksi…”
-Melkein yhtä vanha vitsi kuin edellinen. Samaa sarjaa ovat myös hampparin tilaamiset poliisiauton ikkunasta sekä donitsivitsit, jotka koskee lähinnä jenkkikollegoja

6. ”Mä järjestän sulle potkut”
-Kyseinen toteamus yhdistyy monesti asiakkaan kyyryiseen asentoon, jossa humalan sihertämin silmin yritetään tuijottaa konstaapelin nimilapusta nimeä. Vaihtoehtoisesti asiakas voi kuvata konstaapelia kamerakännykällä samalla vouhottaen, että nyt hänellä on naamakuva tallessa. Voi myös olla, että henkilö on tuntevinaan jonkun tärkeän ihmisen. Itselleni on esimerkiksi tullut vastaan tapaus, joka kertoi tuntevansa presidentti Tarja Halosen ja hommaavansa minulle potkut hänen avulla

7. ”Mulla on oikeus yhteen puheluun”
-Elokuvista opittu lausahdus, joka voi aiheuttaa hymyn konstaapelin kasvoille. Tosin jossain tapauksissa on oikeus olla yhteydessä avustajaan melko ripeästi tai voidaan olla yhteydessä lähiomaiseen

8. ”Sä et voi mulle mitään, koska oon alle 15”
-Silloin tällöin nuoren suusta kuultua, jolla on monesti jo jonnin verran entisyyttä poliisin kanssa

9. ”Mulla on ihan kauhea krapula/ei ole rahaa julkisiin/unohdin ajankohdan jne”
-Kuullaan useita eri variaatioita tutkijan soittaessa, miksi henkilö ei tullut kuulusteluun

10. ”Mä en ole tehnyt mitään”
-Hoh-hoijaa...

Ja jottei totuus unohtuisi, niin tämän kevytmielisen sanailun päätteeksi on kuitenkin vähän pilattava tunnelmaa ja todettava, että poliisi kuulee päivittäin myös paljon epämukavampia toteamuksia työssään. Milloin uhataan tappaa kyseinen poliisimies ja milloin hengiltä lähtee koko perhe. Luvataan etsiä kotiosoite ja tulla kylään jne. Onneksi nämä ovat kuitenkin monesti sivuutettavissa humalaisen horinoina.

Mielenkiintoista tässä taas on se, että aloittaessani nettipoliisin duunit, moni oletti että asettaisin itseni uhkailulle maalitauluksi ja tätä samaa uhkakuvaa ovat maalailleet myös monet ulkomaalaiset poliisit. On kuitenkin todettava, että kenttätyössä näitä uhkailuja tuli huomattavasti enemmän ja netissä ne ovat jääneet muutamaan yksittäistapaukseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (43 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Jos järjestyspalveluiden suurkuluttaja tokaisee, jotta "haista paska", niin voiko poliisi vastata, jotta "avaa suusi"?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Tai kohteliaasti, "mielummin ei, joten pidä suu kiinni".

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Kohtaan 2. on kommentoitava kertomalla omakohtainen kokemus takavuosilta. Joskus kymmenisen vuotta sitten, Juhannusaattoa edeltävänä iltana olin ajelemassa mökille juhannuksen viettoon. Siinä ajellessani kuuntelin radiosta juhannusliikenteen etenemisestä, ruuhkista ja liikenteessä sattuneista onnettomuuksista.

Päätinpä siinä mökkimatkalla poiketa kioskilla Sauvon keskustassa viemässä lottorivin, ja kas. kääntyessäni Sauvon-Kemiön väliseltä tieltä Sauvon keskustaan vievälle Saustilantielle ajoin puhallusratsiaan. Siis, ratsiaa ei ollut viritetty Sauvon-Kemiöntielle, jossa jopa satunnaiset mökille menijätkin ajelevat vaan kylän keskustaan vievälle hiljaisemmalle tienpätkälle. Paikalla virkavallan edustajia sen verran kun tuollaisen pillioperaation suorittamiseen tarvitaan.

No, pysähdys sivuun, pilli suuhun, puhallus nollaa ja matka jatkuu.

Ajoin sen 150 metriä kylän keskustaan, jätin lottolapun ja ajelin takaisin. Ja kas, uudelleen ohjaus sivuun ja pilli suuhun. Yllätys yllätys, pilli näytti samaa lukemaa kuin kaksi minuuttia aiemminkin.

Tuli siinä ihmetellessä kaksi asiaa mieleen. Ensimmäinen oli se, että kuvittelivatko tosiaan että kertaalleen jo puhallettuani käyn kiskaisemassa pikalärvit läheisellä kioskilla ja ajan sen jälkeen ratsian läpi takaisin.

Toinen oli se, "ottaisit kiinni oikeita rikollisia", tai oikeammin, kuka (vapaavalintainen voimasana ja harkintakykyä kyseenalaistava adjektiivi) keksii kesken pahimman juhannusruuhkan sijoittaa muutaman partion verran resursseja kyttäämään tyhjää kylänraittia.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ehk tarkoitus oli olla aiheuttamatta lisää ruuhkaa?

Käyttäjän esamttl kuva
Esa Mattila

Tuskin poliisit ottavat talteen jokaista rekisterinumeroa, jonka ovat jo puhalluttaneet. Kävikö mielessä tällainen yksinkertainen ratkaisu?

Ja partiot yleensä puhalluttavat, jos ei ole muita kiireellisempiä tehtäviä. Jos tulee kiireellinen kutsu, niin liikennevalvonta lopetetaan.

Pirjo Jokinen

Tuon kaiken takia en tykännyt kun jälkeläiseni alkoi suunnitella hakevansa poliisikouluun.. Onneks jäi vaan haaveeks.

Järjestyspoliisin työ on kuin lastentarhatätien, mutta asiakkaat on paljon kookkaampia ja usein kännissä tai pilvessä..

Muttatota..
Yhteiskuntarauhaankin voidaan vaikuttaa monin tavoin. Mm. korkea sosiaaliturva on yksi. Toinen on julkisten sosiaali- ja terveyspalveluiden leikkaamattajättäminen ja ottamalla avohoito.. siis heitteillejättötapaukset pois kadulta.

Useat kehityspoikkeavuudet voivat alentaa arjenhallintataitoja ja syyntakeellisuuttakin. Ruotsissa tehdyn tutkimuksen mukaan 2/3 vangeista potee ADHD-oireilua.

Peruskouluissa voitaisiin luokkakokoja pienentää, erityisopetusta lisätä, kouluavustajia lisätä ja ongelmaperheille tarjota apua kotiin.

Itse asperger-oireilijana ja entisenä yksinhuoltajana elin onnellista -80-lukua lapseni kanssa. Kunnalla oli kotiavustajia tarjolla kun lapsi sairastui ja muutenkin ilmapiiri oli valtavasti suopeampi kuin nyt lamojen jälkeen, jolloin "idiooteista" on tehty uhreja ja heidän kustannuksellaan nauraa ja tuskailee niin lääkärit kuin poliisitkin ja kaikki jotka kuvittelevat ettei omaan päähän voi tulla kolhuja..

Pidetään peukkuja että järki juoksee, tai alkaa juosta taas ihmisten päässä, päättäjien, lääkäreiden lainvartijoiden, kovapalkkaisten politikkojen, koko sen oikeiston joka on nykyiseen menoon SDP:n johdolla syyllinen.

Jukka Mäkinen

"..Onneks jäi vaan haaveeks."

..eiks palikka menny reikään edes pakottamalla?
oops,..sori Marko.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Vitsi vitsinä, tosikkona en kuitenkaan malta olla huomauttamatta, että
poliisikoulutus Suomessa on erittäin korkeatasoinen. Näköjään sisäänpääsykokeissa aika hyvin onnistutaan nykyisin karsimaan vallanhaluiset ja muutoin sopimattomat henkilöt.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #9

Poliisissa on sama ongelma kuin siviilipuolellakin, suorittava porras on pätevää ja sitä on aivan liian vähän. Hallintoväkeä on taas liikaa ja sinne siirretään sellaiset jotka eivät oikein muihin hommiin sovellu. Mitä ylemmällä askelmalla pyramidissa on, sitä suuremmalla todennäköisyydellä on täysin turha byrokraattinen rasite.
Poikkeuksiakin tietysti on.

Pirjo Jokinen

Ei ole tuota tyhmyystasoa kuin sinä Jukka Mäkinen. Keksi parempaakin tekemistä. Lähinnä kiikasti siitä että olis halunnut moottoripyöräpoliisiksi ja vaikka onkin naiseksi kookas, totesi kokeiltuaan ettei lihasmassansa piisaa tuuppaamaan isoa pyörää ylämäessä..

Ei kannata äideille ryhtyä veetuilemaan niitten lapsista ettei tarvitse kutsua Poliisia paikalle! >:O/

Pirjo Jokinen Vastaus kommenttiin #10

Jatkaakseni vielä rikollisuuden ennaltaehkäisykontekstissa, ihmettelen totaalisesti meneillään olevaa lamaa ja loputtomia leikkauksia pienituloisilta yhdessä 60% kotitalousvähennyksen kanssa, joka alv:n lailla hyödyttää vain parempituloisia.

Lisäksi on tehty kuntaliitoksia ja muka säästetty silläkin, niin sitten löytyykin rahaa tällaiseen http://yle.fi/uutiset/suomen_modernein_poliisitalo...

"Yli 30 miljoonaa euroa maksanut Miekkalinna valmistui maaliskuun lopulla."

Pikkurahaa varmaan tuo verrattuna siihen vationvelkaan mikä kasvaa ja kasvaa kun ei verokertymät enää mitenkään riitä.

Pytingistä tulee muuten mieleen http://www.matkallamaailmalla.fi/3.Keisarien%20Roo...

"Rooman Colosseumin avajaispäivänä teurastettiin tuhansia eläimiä, satoja rikollisia ja kristittyjä. Tämä kaikki oli vasta esimakua yleisölle ennen päivän huipennusta, jossa uljaat gladiaattorit taistelivat elämästä ja kuolemasta."

-Lieneepi ehkä sama idea nytkin.. Ei tarvitse Marko Forssinkaan jutuista lukea rivienvälejä kun vihjailee julkisesti "Tarja Halonen", "mielenosoittajat" ja onhan niitä henkilökohtaisia mielipiteitä ja asenteiakin pitänyt jättää viran puolesta ilmaisemasta FB sivulla.

Minä jouduin tuolla golosseumissa asioidessani kieltämään verovaroilla palkattua virkailijaa arvokeskustelemasta kanssani kun äityi moiseen moukkamaisesti arvosteltuani 5v:n henkilötodistuksen kalleutta 17€ passikuvaa, 50€ lupaa ja 2x 7€ matkakuluja = 84€

Alkoi luennoida valtionvelasta, siitäkin että j o k a i s e n pitää i t s e maksaa kaikki kulunsa.

Rikollisuus lisääntyy ja riittää teurastuksia taas kohta ja loput voidaankin viedä Ahvenistolle aidan taa niinkuin ennenkin jollei nykyinen pelleily lopu.

Lisäys: http://areena.yle.fi/tv/2014395

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Onko ihme jos tulle jotain oireita kun suljetaan lukkojen taakse pieneen koppiin. Kai sillä lopulla 1/3 osallakin jotain oreita on, ahdistusta, masennusta paniikkihäiriötä tms.
Kotiavustajat olivat varsinaisia yhteiskunnan tukipylväitä. Minäkin sain yksinhuoltajana ratkaisevaa apua heiltä.

Pirjo Jokinen

Viestiin 7.

Ahtaanpaikan kammo on eri asia kuin ADHD, keskittymishäiriöt, elämänhallintaongelmat yms.

Enkä puhunut putkasta vaan vaikka ihan avovankiloista tjms.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #11

En minäkään puhunut ahtaanpaikan kammosta. ADHD saattaa olla useammin kuin luullaan seuraus kuin syy. Luulen ,että monen kouluhäirikön ADHD johtuu liiallisesta istuttamisesta ja luennoivasta opetustyylistä ja lannistavasta palautteesta eli huonosta pedagogiikasta.

Pirjo Jokinen Vastaus kommenttiin #12

Ihmiset nyt vaan on keskenään erilaisia.

Se pitäisi ottaa huomioon yhdyskuntasuunnittelussa, mutta te siitä sanailittekin mainiosti Henry Björglidin kanssa miten hallitsematonta kaikki nykyään on. Kuin spaghettia eikä viranhaltijat ota toisistaan tolkkua..

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #17

Ei ns. yhdyskuntasuunnittelu ole ihmisiä vatrten vaan gryndereiden hyväksi.

Pirjo Jokinen Vastaus kommenttiin #31

Sinullakin keulii välillä niin että hiki valuu kun juttujas lukee..

Perhesuunnittelukin on varmaan jotain plaaplaaplaa..

Ihmiset nyt vaan suunnittelee asioita etukäteen ja se on hyvä se!

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #40

Meillä vallitsee ns. vapaa markkinatalous, se tarkoittaa ettei yhteiskunnan taloutta suunnitella kokonaisuutena vaan luotetaan siihen, että sattuma hoitaa hommat parhain päin.
Kun olen vuosikymmeniä seurannut Tampereen kunnallispolitiikka, ei voi välttyä huomaamasta,että yhdyskuntasuunnittelu tarkoittaa lähinnä rakunnuspaikkojen kaavoittamista ja logistiikan rakentamista gryndereitä varten. Todellisista arvoista, luonnosta ja rakennusmiljööstä piittamatta.
Mutta nyt ollan taas eksytty kauaksi Marko Forssin kesäkevennyksestä.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Vastapainoksi on myös kuultu poliisilta: "Voi kun tämänkin ajan voisi tehdä oikeita töitä" Kyseessä lupa-asioihin liittyvä kommervenkki, josta ei ollut kenellekkään mitään hyötyä, mutta koska käskyt, tehtävä oli.

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

10. ”Mä en ole tehnyt mitään”

Fobba hyvä, eikös tälle nauraminen ole hieman oikeusjärjestelmän luonteen vastaista? Eihän poliisi ole se, joka määrittää kuka on syyllinen, tai siis kuka on "tehnyt jotain". On ehkä vähän tahditonta väittää, etteikö rikospaikalla voisi löytyä myös ulkopuolinen henkilö, joka ei ole käsillä olevaan rikokseen syyllinen. Kukaties voipi olla jopa uhri, tai silminnäkijä.

Minut meinaan muinoin käräytettiin nimettömänä silloisten luokka"kavereiden" toimesta kun lehdessä oli etsintäkuulutus liittyen pahaan rikokseen. Vaikka asia selvisikin pilailuksi aika nopeasti, kokemus oli hyvin ikävä ja poliisin asenne juuri siinä "en ole tehnyt mitään" kohdassa ei ollut toivottava. Siksi huumorisi ei naurata hurjemmin. Ei hätää - en voi sanoa loukkaantuneenikaan, eikä ole aikomusta valitella pitkin somea. Kunhan esitän mukasivistyneen erimielisyyden.

Ei, en väitä ettenkö olisi tehnyt mitään pöhköä, mutta ihan joka maailman rikokseen en ole syyllinen. Tiettävästi. Vain oikeuslaitos voi sen päättää, ei sinä tai minä.

Käyttäjän MarkoFobbaForss kuva
Marko Forss

Teet muutaman vuoden poliisihommia, niin kyllä se toteamus jo alkaa hieman naurattamaankin.

Heti ensimmäisenä tulee esimerkki mieleen, jossa nuorehkot pojat heittelivät kivillä liikennemerkkejä Kaisaniemen puistossa. Pojat näkivät, että me näimme heidän heittävän kiviä. Kuitenkin tokaisu "me ei olla tehtyy mitään" tuli ensimmäisenä ulos suusta.

Pitää Kyuu myös muistaa, että tällaista kevytmielistäpäivitystä ei pidä ottaa liian vakavasti. On ihan luonnollista, että rikospaikalla otetaan aina silloin tällöin erehdyksessä kiinni myös muita kuin rikokseen syyllistyneitä.

Pirjo Jokinen

Samaa "ei me olla mitään tehty" hokee meillä vallassa olevat politikotkin jäätyään rysän päältä kiinni. Mitä isot edellä, sitä pienet perässä.

Pirjo Jokinen Vastaus kommenttiin #18

Tätyy varmaan vaan tehdä niinkuin Stubb erään valintansa yhteydessä: "Kai te ootte ottanu yhdet kaljat, niin tää näyttää paljon paremmalta" *tsih* :)

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

Kiitos vastauksesta.

Toiveeni oli vain sivulauseen verran nostaa esille, että syyttömänä epäiltynä oleminen on harvinaisen ikävä kokemus.

En toki epäile etteikö moinen olisi harvinainen poikkeus sääntöön.

Juhani Penttinen

11) Mitäs te täällä ? Eikös se Kyllikki Saaren murhaajakin juokse vielä vapaana ?

Jukka Mäkinen

Rollaattorin kanssa menee niin pirun lujaa ettei poliisit pysy perässä.

Matti Hirvonen

"3. ”Mä tiedän mun oikeuteni”
-Lausahdus kuullaan monesti aamuyön tunteina ja lausujana voi olla esimerkiksi joku vuoden oikeustieteitä lukenut päihtynyt henkilö. Lausahdus voi olla yleinen myös mielenosoitukseen osallistuneen ”nettiohjeita” lukeneen henkilön toimesta"

Tähän liittyen poliisin kommentti toiselle poliisille vappuyönä Tampereen poliisiaseman edustalla:

"Noihan tuntee lain paremmin kuin me."

Lisäksi poliisin suusta kuultuja vakiolausahduksia, kun poliisitoimien kohteena oleva henkilö kysyy esimerkiksi kotietsintälupaa, haluaa kotietsintään todistajan paikalle tai haluaa tietää mistä rikoksesta häntä epäillään:

"Nyt ei olla Amerikassa."

Sekä tietenkin klassikko, kun poliisi luulee ettei kukaan ole kuulemassa:

"Voidaan hakata sut yöllä eikä kukaan saa tietää."

Aika velikultia.

Kimmo Heiniö

1. kohta. Milloin kiroilusta on tullut rangaistavaa jos se kerta vaikuttaa päiväsakkojen määrään?

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Tätä minäkin ihmettelen, sillä muistan lukeneeni oikeuden päätöstä vuosia takaa ihan varmasti. Kun oikeus sanoi, ettei poliisien pidä olla mimosia, että loukkaantuu jonkun kuskin haukkumisesta ja sakkoja ei näin pidä nostaa tai haastaa kunnianloukkauksesta oikeuteen.

Kiroilu ei ole peruste sakkojen nostamiseen vaan pitää olla tosiasiat miten rikokseen syyllistynyt on oikeasti mennyt, pelkät puhumiset eivät tee oikeutta korottaa sakkoja.

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä

Toivottavasti asia olisi noin edelleen. Ajattelin Fossin juttua lukiessani, että eivätköhän poliisit kuitenkin siedä jonkin verran "asiakkailta". Mutta tuo meni ohi silmien. Ehkäpä Forss avaa, mihin lainkohtaan moinen kovennus perustuu (käytäntö voi olla sitten eri juttu, niinkuin moni on ehkä omakohtaisesti nuoruudessa huomannut. Mutta poliisitkin ovat ihmisiä, kuten vartijatkin).

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #36

Totta. Ainahan minä pidän poliitikkoja, viranomaisia, poliiseja, vartijoita, siivoojia tai mitä tahansa ammattialan ihmisiä, ketkä tekevät kuitenkin virheitä tietämättömyydestään. Silti harvoin saan heiltä tietää, että ovat olleet väärässä, johtuen liiallisesta mustavalkoisesta lakiin kirjoitetusta mutta osoittakaa sellainen pykälä, mikä sallii oman järjen käytön ja maalaisjärkeä? Ei varmaan löydy?

Ennen vanhaan luotettiin maalaisjärjellä, ettei tyyppi mitään huonoa tee mutta nykyään täytyy maalaisjärjen sijasta pistää putkaan varmuuden vuoksi ja kenties kadottaa avaimet sinne viemäriin.

Minusta on aika tyhmää, että jos ihminen saa taltutettua jonkun riidanhaluisen tyypin vääntämällä kädet selän taakse mutta samaan aikaan voi tulla syytöksiä taklaamisestani kuten minulla kävi vaikka oli kyse hengen suojelemisesta.

Tämä sama järki ja maalaisjärki soisi leviävän koko Suomeen. Minä en byroktaateista liiketoimiani aio koskaan ikinä puhua, ehdottaa ideaa taikka byrokraatti varastaa kuten eräs suuri kv. yhdistys Helsingissä.

Junes Lokka

"Tosin itselleni on edelleen epäselvää, mitkä ovat niitä oikeita töitä."

Miten olisi:

12.7. klo 13 Kallio. Uhri 83-vuotias nainen.
13.7. klo 12.20 Kluuvi. Uhri 62-vuotias näkövammainen mies.
16.7. klo 11.30 Hakaniemi. Uhri 86-vuotias nainen.
16.7. klo 17.15 Taka-Töölö. Uhri 62-vuotias nainen.
17.7. klo 15.30 Herttoniemi. Uhri 92-vuotias nainen.
17.7. klo 16 Itäkeskus. Uhri 87-vuotias nainen.
19.7. klo 14 Käpylä. Uhri 90-vuotias nainen.
20.7. klo 15 Hakaniemi. Uhri 68-vuotias mies.

---

"Kerjäläiset pitävät myös nuotioita Laakson kahvilan tontilla. Laaksolla ei juurikaan ole mahdollisuutta häätää kerjäläisiä alueeltaan. Poliisin kutsuminenkaan ei auta.

- Sinä iltana heitä oli noin 60. Olin vähän tyhmänrohkea kun menin sinne yksin, mutta luotan siihen, etteivät he minulle mitään tee. Miehet hyppäsivät autoihin, ajelivat ympyrää, näyttivät minulle keskisormea ja uhkailivat.

Laakso kertoo, ettei aina edes halua soittaa poliisille, koska tietää sen olevan turhaa."

---

Jos suomalaiset piirittäisivät poliisiauton näyttäen keskaria, olisiko se rikos?

---

Taas esim. ulkomaalaisten rikollisten puolustaminen ei ole oikeaa työtä: http://i.imgur.com/ZxvW6Dj.png

Voitko fobba kertoa, missä mättää?

http://i.imgur.com/15QRlwT.png

---

Että ei muuta kuin oikeisiin töihin, nyt kun tiedät mitä ne ovat.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minäkin olen ihmettelyt, mitä varten ulkomaalaisille sallitaan sellaista mitä ei suomalainen saisi tehdä. Jos menisin istumaan keskelle Hämeenkadun vilkasta katukäytävää, olisi äkkiä ambulanssi paikalla, puhumattakaan nuotion sytyttämisestä toisen pihalle.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Poliisihan noutaa lapsia kotoakin,kun sosiaaliviranomaiset ovat päättäneet es.huostaanottaa nämä kansalaisen alut.
Mikä on näiden lasten(ikä 0-eteenpäin)RIKOS,kun heidät väkisin kotoaan viedään.Poliisivoimin.

Vaikka ei päätöstäkään ole olemassa tällaiselle toimenpiteelle,se kuitenkin suoritetaan.

Nuoret jotka karkailevat "hoito"laitoksista,sekä niistä ammattimaisista perhekodeista,sekä sijoituspaikoista.Mikä on rikos?

Se että sosiaaliviranomaiset/sos.työntekijät työllistävät poliisia näissä virkaapu pyyntönä,yhä useammin,kun lapset ja muu perhe vastustavat huostaanottoa,tai lapset eivät halua takaisin paikkaan josta ovat karanneet,onkin omituinen yhtälö.Millä rikosnimikkeellä se kulkee,kun lapsi eikä perhe halua antaa/lapset mennä huostaanotettaviksi,poliisien kyyditseminä?

Ja millä rikosnimikkeellä huostaanoton vastustaminen kulkee,jos siihen poliisia tarvitaan?Mikä käsitys lapselle jää poliisista?

Matias Härkönen

Tuohon pusikkokyttäämiseen pitänee laittaa omatkin kommentit. Sain taannoin sakot juuri tällaiselta puskapoliisilta. Kyttäsivät puskassa pitkällä suoralla, jossa oli ohituskaista. Nopeutta oli 105km/h 80km/h alueella, ohittaessa rekkaa. Sitten poliisi tietysti perään ja sakkoja tuli. Huvittavaa minusta kuitenkin oli, että talvinopeuksia oli jo alettu muuttamaan kesänopuksiksi, mutta tuossa kohtaa ei vielä oltu vaihdettu (muuten sallittu nopeus olisi ollut 100km/h). Ilma oli lämmin, selkeä ja keväinen. Seuraavana päivänä kun palasin samaa matkaa, tienopeudet oli jo muutettu.

Kyllä, ajoin ylinopeutta ja maksoin sakon. Ymmärtääkseni kuitenkin liikennevalvonnan tärkein syy on liikenneturvallisuuden maksimointi. Sopiikin kysyä, oliko poliiisit valinneet tuon puskan liikenneturvan vuoksi vai saadakseen vain nopeasti sakotettua ihmisiä? Kyllä tuollaisessa tilanteessa ärräpäät helposti lentelee. Kannattaa myös poliisin katsoa peiliin.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Poliisin resursseja on leikattu - Turussakin 410:stä noin 270:een vakanssiin - joten siksi heitä ei näy.
Edellisen johdosta polisi on ilmoittanut joutuvansa priorisoimaan keskeisiä tehtäviään uudelleen. Sen vuoksi tuo ylinopeutesi on listan kärjessä: sellainen on helppo todeta ja ratkaista.

Minä sain tappouhkauksen mennessäni auttamaan vanhaa suomalaismiestä, kun häntä yritettiin ryöstää viiden hengen (ns. balkanilaisia) ryhmän toimin Turun torilla. Pyysin koplaa häipymään tai soitan poliisille (minkä muuten teinkin). Otin tilanteessa myös kuvan, jolloin sain kohteliaisuuden:
"Fuck you! Fuck your police! Respect me - I will kill you!" - Aika moni kuuli tämän.

Turun poliisin miellyttävä naispäivystäjä valitteli vakanssien vähyyttä, koska tunsi kyllä tämän agressiivisen tavan kerjätä, mutta ei sille mitään mahtanut: on kesä. lomia ja paljon näitä ilmoituksia tulee "agressiivisista kerjääjistä".

Minuun ei ole otettu yhteyttä poliisista, ottamaani valokuvaa ei ole pyydetty. Maksa Sinä Matias vain sakkosi, minä hoitelen henkeni kaupalla vanhusten turvaa torilla ja otan valokuvia tapolla uhkaavista... :D

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Mulla on paljon tuttuja ravintolahommissa (ovikundeja ja tarjoilijoita). Kapakoissahan tuota "hommaan sulle potkut" - väitettä ryyditetään mieluusti "tunnen omistajan" -muistutuksella. Erityisen hauskana tätä pitää vanha tuttuni joka omistaa pienen baarin Helsingissä ja on usein tiskin takana. "Tunnen omistajan" -tokaisuun kun voi vastata "mutta omistaja ei tunne sua".

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Esimerkiksi se,että poliisi tekee lastensuojeluilmoituksia työkseen,eli omalle poliisin sosiaalityöntekijälle.Poliisi käyttää suuret määrät rahaa ja miehiä tähän lastensuojelun kanssa yhteistyön nimellä kulkevaan viranomaisvalvontaan.Vie poliisien resursseista huomattavan paljon aikaa jne.

Turussa es.tapaus jossa poliisi teki lastensuojeluilmoituksen "kannabiskorusta"lapsella,nuorella.Harva vain edes tietää aikuisista tai lapsista miltä mokoma koru edes näyttää..Marimekon unikko voi olla siis vaarallinen,sekin.Toivottavasti poliisi ei ole ottamassa sosiaaliviranomaisten tapaa ja tyyliä toimia niin tutkijana kuin tuomarina.

Kun lasta uhataan tappamisella,kuten hänen koko perhettään poliisi katsoo ettei asia ole paikalle tulemisen eikä ylös kirjaamisen väärtti.Vasta sitten kun lasta tai perheen jäsentä on vaikkapa puukotettu tms.on aihetta ottaa kantaa.Kun on henki pois?!Sekopää saa jatkaa aivan kuin ei mitään.

Uhkailu ja pelottelu,kotirauhan häirintä eivät myöskään ole rikoksia,ei kunniaa loukkaavien valheiden levittely .Kummallista,kun talo on tyhjä riennetään poliisivoimin olemattoman, mielisairaan ihmisen ilmoituksen takia paikalle,pää punaisena, pillit soiden.

Eli Suomessa on sallittua edellä mainitut,ilman rangaistusta.Ainakin suomalaisia kohtaan.

Ilkka Huotari

Fobba, mitä mieltä vapaasta liikkuvuudesta (rajatarkastusten poissaolosta)?

Tuo varmasti lisää töitä poliisille?

Onko tämä mielestäsi itseisarvo Euroopassa, jota ei voi kyseenalaistaa (http://i.imgur.com/15QRlwT.png), vai onko tämä vain kansalaisten kannalta haitallista ja turhaa hölmöilyä?

Pirjo Jokinen

Eihän meillä rikollisuus ole kasvanut.

Se mikä on nähtävissä, vangit on nykyään huonokuntoisempia kuin ennen.

Ei maapallon asukkaista kaikki muutu ADHD tjms. -oireilijoiksi vaikka rajat poistettais kokonaan.

Se mikä vaikuttaa rikollisuuden kasvuun, on köyhyys ja kurjuus. Kuta enemmän nälkäisiä, sitä turvattomampaa niillä joilla on yllinkyllin kaikkea. Se ei ole mikään rotukysymys tai kansallinen kysymys.

EU:ssahan on ylijäämäviljaa ja elinatrvikkeiden ylituotantoa vaikka millä mitalla. On kaikenlaista ruuan tuhlausta ja ruualla leikkimistä, kerskakulutusta ja etenkin sitä, että epämukavat työt jotka voidaan siirtää köyhiin maihin, siirretään ja täällä sitten pelleillään ja häpästään ittensä.

Junes Lokka

Fobba, lähetin tämän sähköpostin Helsingin poliisille 18.7. En saanut vastausta, miksi?

Hei!

Helsingin poliisi varoittaa ulkomaalaisista, jotka anastavat vanhuksilta koruja kadulla. Vanhin uhri on ollut 92-vuotias, yksi uhreista on ollut näkövammainen ja yksi uhreista on liikkunut kävelysauvoilla.

Voisiko Helsingin poliisi lyhyesti kertoa, ne oikeat syyt, miksi meillä ei toimita näin:

Tänä kesänä Kööpenhaminan poliisilla on ollut käynnissä erikoisoperaatio, minkä tarkoituksena on ajaa kerjäläiset ja puistoissa nukkuvat kodittomat ulkomaalaiset tiehensä. Kaiken kukkuraksi liberaaliksi tiedetyn Tanskan laki kieltää avustusjärjestöiltä heidän auttamisensa.

”Tämä johtuu siitä, että Tanskasta ei haluta tehdä lepohotellia, minne voi tulla ilmaiseksi notkumaan ja elätettäväksi”, sanoo sosialidemokraattien oikeuspoliittinen puhemies Trine Bramsen.

Vastaavan poliisioperaation järjestäminen jossain muualla Pohjolassa luultavimmin aiheuttaisi kansansurun, sillä se kohdidustuu yksinomaan ulkomaalaisiin. Poliisi partioi kaduilla ja virkavalta reagoi valveutuneilta kansalaisilta tulleisiin valituksiin kerjäläisistä ja puistoissa tai pihoilla nukkuvista henkilöistä. EU-kansalaiset saavat tavallisimmin varoituksen tai sakkoja – muut voidaan karkottaa maasta siltä seisomalta.

Kodittomien ulkomaalaisten määrän Kööpenhaminassa arvioidaan olevan noin 500 ja katukuvan värittäminen vaatii veronsa – jopa viidennes heistä sortuu huimausaineisiin tai sairastuu henkisesti.

Tulijoilla ei ole muuta mahdollisuutta kuin nukkua ulkona, sillä sosiaalilaki kieltää niin kunnilta kuin kansalaisjärjestöiltäkin sellaisten henkilöiden auttamisen, joilla ei ole tanskalaista henkilötunnusta.

Skov Petersen Katulähetyksestä valittaa, että kerjäläisten ajaminen pois vain sen vuoksi, että kööpenhaminalaiset eivät halua nähdä heitä, on häpeällistä.

”Kuvitellaan, että meidän ei tarvitse katsella heidän hätänsä. Heistä vain halutaan eroon, mikä on minusta häpeällistä, mutta eivät he minnekään häviä”, Petersen sanoo.

Monet kansalaisjärjestöt vaativat lainmuutosta ja Kööpenhaminan kaupunkikin on vedonnut hallitukseen, jotta kerjäläisiä voitaisiin auttaa.

Toistaiseksi demarivetoinen hallitus on pitänyt päänsä.

Demarit haluavat Eurooppaan leviävän maineen, että Tanskassa kaduilla nukkuminen ja kerjääminen on kieletty, jotta tulijat matkustaisivat jonnekin muualle, esimerkiksi Ruotsiin.

”Pidämme kiinni siitä, että maassa on kerjäyskielto, eikä ihmisten takapihoilla nukkumista sallita, koska maineen levitessä se vaikuttaa tänne tulevien määrään. Näin tulijat valitsevat toisen maan, esimerkiksi Ruotsin, missä tiedetään olevan paremmat mahdollisuudet”, Trine Bramsen sanoo.

Terveisin,
Junes Lokka

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä

Romania on EU:ssa, joten sieltä löytynee yksi sylttytehdas, jonne voisi esittää tiukempia vaatimuksia, että hoitaisivat omien kansalaistensa asioita kuntoon.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Schengen sopimustakaan ei vielä sovelleta Romaniaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset