MarkoFobbaForss

Väkivaltapelaamista

Kävin eilen Assembly Computer Festivaleilla, jossa oli tietokone jos toinenkin. Oli tyttöä ja poikaa, nuorta ja vanhaa. Messukeskuksessa näytti olevan hyvä ja yhteisöllinen tunnelma.

Illalla katselin osan Yle Areenan lähetyksestä, jossa pelattiin Counter-Strike -pelin finaali. Pelaamisen seuraaminen on yllättävän viihdyttävää hyvällä selostuksella höystettynä. Lähetysajankohta oli myöhäinen ja ikärajaksi on Areenallakin merkitty 16 vuotta. Lapsiasiavaltuutettu herätteli kysymystä siitä, onko kyseinen väkivaltapelaamisen televisiointi asiallista.

Itse olen aina vähän varpaillani, kun aletaan kritisoimaan pelaamisen vaikutusta lasten käyttäytymiseen. Ymmärrän huolen tilanteissa, joissa konetta paukutetaan kotona päivät pitkät ja muu sosiaalinen elämä unohtuu. Tai että hyvin nuoret lapset pelaavat erityisen realistisia väkivaltaisia pelejä. Monesti kuitenkin vaikuttaa, että ongelmat kumpuavat ihan jostain muualta kuin pelien vaikutuksista. En esimerkiksi osaa yhdistää CS:n pelaamista väkivaltakäyttäytymiseen yhtään nyrkkeilyn televisiosta katsomista enempää. En myöskään muista, että jutellessani ongelmissa olevan lapsen kanssa syyttävä sormi olisi joskus osoittanut peleihin. Yleensä se osoittaa enemmän lapsen vanhempiin.

Itse olen penskana pelannut kuusnelosella ja Amigalla kaikenmaailman räiskimispelejä ja pelaan omien lapsien iPadeillä niitä silloin tällöin vieläkin (älkääkä vitsailko, että sen takia mun pää sekosi ja musta tuli poliisi ;D). Paljon huolestuneempi olen siitä, mitä oikeasti kuvattua ja videoitua materiaalia lapseni voivat löytää netistä. Etenkin näin älypuhelinaikana erittäin ikävää materiaalia on saatavilla joko omalla tai kaverin puhelimella paikasta riippumatta, kun vanhemmat eivät ole näkemässä. Näiden osalta ei estotkaan aina auta. Eräs nuori kertoi minulle, että sota-, päänkatkaisu- ja eläinrääkkäysvideoihin kuulemma "turtuu".

Netistä löytyvän väkivaltaisen tai muutoin häiritsevän materiaalin tosiasiallisia vaikutuksia lapsiin on varmasti melko vaikea tutkia, mutta itse pidän sitä huolestuttavimpana asiana heti nettikiusaamisen ja seksuaalirikosten jälkeen. Kaikkien näiden osalta vanhemmilla on taas tärkeä rooli kasvattajana.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Nettipelaaminen (terveellisissä annoksissa) on aivan yhtä sosiaalista kuin kavereiden kanssa kortin peluu ja toistaiseksi yksikään tieteellinen tutkimus ei ole löytänyt yhteyttä väkivaltapelien ja väkivaltakäyttäytymisen välillä.

Mitä tulee päänkatkasuvideoihin ja muihin sellaisiin niin lapsen suojelu näiltä on pääasiassa vanhempien vastuussa. Paras ratkaisu on keskustella avoimesti lapsen kanssa siitä mitä netistä löytyy ja mitä kannattaa katsella ja mistä kannattaa kertoa vanhemmille.

Käyttäjän HenriKarjalainen kuva
Henri Karjalainen

Näistä kahdesta kirjoituksesta mainitusta esimerkistä mielestäni tämä nyrkkeily on huomattavasti häiritsevämpi vaihtoehto, kyseessä kuitenkin on oikeiden ihmisten pyrkimys satuttaa toisiaan. Nyrkkeily on aivan käsittämätön barbaarinen laji, jonka neutraali sivuttaminen mielestäni kertoo ihmisten kehittymättömyydestä yhteisönä tai tiedostamattomuudesta. Voiko tätä lajia analysoida jotenkin ja avata sen sisältöä niin että sen merkitys valkenisi? Toki olen itsekin katsonut nyrkkeilyä televisiosta joskus, enkä ole seurannut järkyttyneenä tai paheksuen, voi se viihdyttävääkin olla. Pohdiskelua laji ei oikein kestä. Mielestäni nyrkkeilyyn kiteytyy moni sellainen asia, joka maailmassa on pielessä.

Menestyvät nyrkkeilijät ovat oikeita ihmisiä - eivätkä pelkästään television ruudulla hortoilevia hahmoja - joihin assosioidaan hyvä yhteiskunnallinen status ja he saattavat muodostaa roolimalleja ihmisille olemuksellaan ja tavallaan selviytyä elämästä.

Televisionyrkkeily näyttää vain lajin kohokohdat, jäävuoren huipun. Lajin raaka todellisuus jää katsojilta näkemättä. Kaikki tuntevat menestyneet maailman huiput, kuten Rocky Marcianon. He ovat ihmisiä, jotka eivät ole välttämättä lainkaan loukkaantuneet otteluissa. Entä se suuri enemmistö, joka häviää puolet otteluistaan? Heidän puheensa sammaltaa - Kieltä prosessoiviin ohimolohkoihin on todennäköisesti tullut diffuusioaivovaurioita. Vaan katsojatpa tuntevat Muhammad Alin, riimittelevän nyrkkeilijän. Samanlaisia vaurioita voisi kuvitella löytyvän myös otsalohkoista, jotka liittyvät tunteisiin ja empatiaan. Mielestäni on perusteltua väittää, että nyrkkeily itsessään saattaa tehdä harrastajistaan väkivaltaisia. Noh en ole asioihin perehtynyt, joten voivat olla lähinnä luuloja.

Molemmissa esimerkeistä on silti samoja tekijöitä, kyse on kilpailemisesta, tavoitekeskeisestä toiminnasta, vastakkainasettelusta, keskittymisestä ja tilanteeseen uppoutumisesta. Nyrkkeilyssä pyritään fyysisesti vahingoittamaan vastustajaa, peleissä muutetaan sähköisten bittien arvoja. Vaikka nyrkkeilyssä on läsnä kaksi kilpailijaa, se on silti yksilölaji eikä joukkuelaji. Internetpelaamisessa olennainen tekijä on myös sosiaalinen elementti (Sekin voi olla samalla tavalla yksilölajin puitteissa - jos vähän perinteisempi esimerkki valitaan niin kuten vaikkapa shakin pelaaminen), sehän siitä juuri tekee internetin puitteissa tapahtuvaa toimintaa - mihin nettiyhteyttä muuten tarvittaisiin? Pointtina on että tavoitteiden saavuttaminen voi omata sosiaalisia merkityksiä, pikemminkin kuin teemoihin perustuvia.

Käyttäjän opakonda kuva
Olli Suominen

Miksi toisen satuttaminen pitäisi olla jotenkin tuomittavaa (saati kiellettyä), mikäli se tehdään vapaaehtoisesti, täysjärkisten ihmisten omasta toiveesta, ja niin, että tavoitteena ei ole aiheuttaa pysyviä vammoja? Harjoittavathan ihmiset BDSM-seksiäkin.

"Voiko tätä lajia analysoida jotenkin ja avata sen sisältöä niin että sen merkitys valkenisi?...Pohdiskelua laji ei oikein kestä."

Miten niin? Ihan samalla tavalla kuin monessa muussakin lajissa, nyrkkeilyssä taistellaan sääntöjen puitteissa kipua vastaan ja pelataan strategioilla.

"Entä se suuri enemmistö, joka häviää puolet otteluistaan? Heidän puheensa sammaltaa - Kieltä prosessoiviin ohimolohkoihin on todennäköisesti tullut diffuusioaivovaurioita. Vaan katsojatpa tuntevat Muhammad Alin, riimittelevän nyrkkeilijän. Samanlaisia vaurioita voisi kuvitella löytyvän myös otsalohkoista, jotka liittyvät tunteisiin ja empatiaan."

Aivovammoja syntyy myös monissa muissa lajeissa. Mm. jääkiekossa ja jalkapallossa. Uskallan väittää että osittain juuri siitä syystä että toisin kuin kamppailu-urheilussa, jossa molemmat osaavat kokoajan odottaa sitä, että toinen yrittää vahingoittaa, esimerkiksi em. lajeissa raja sen välillä milloin yritetään "ajaa toinen pois tilanteesta" vs. se että yritetään vahingoittaa on paljon häilyvämpi, eikä sitä siksi voi varoa samalla tavalla. Jos puhutaan lajien vaarallisuudesta kaikissa urheiluvammoissa, niin kamppailu-urheilulajit eivät yllä edes top kymppiin. Kuolonuhrien määrässä listaa johtaa kenttäratsastus.

"Mielestäni on perusteltua väittää, että nyrkkeily itsessään saattaa tehdä harrastajistaan väkivaltaisia. "

Laitahan tämän tueksi toki jotain lähteitä. Anekdootilliset todisteet eivät toki ole kovinkaan hyviä todisteita, mutta enpä vielä kertaakaan ole kuullut tarinaa (valmiiksi tervejärkisestä) lapsesta, josta nyrkkeilyn myötä olisi tullut ihmishirviö. Sen sijaan löytyy paljon tarinoita siitä, kuinka nyrkkeily on kanavoinut aggressiot nyrkkeilykehän sisään, jossa niitä on voinut purkaa "valvotussa tilassa", ja nyrkkeilystä on tullut pakotie ongelmista.

http://metro.co.uk/2012/02/23/london-2012-olympics...

Käyttäjän HenriKarjalainen kuva
Henri Karjalainen

Ihan asiallinen kommentti.

En toki väitännytkään että nyrkkeilyn nykyisellään pitäisi olla jotenkin tuomittavampaa kuin se nyt on, vaan pikemminkin niinpäin, että yhteiskunnan kehittyessä tämä asia mielestäni todennäköisesti muuttuu. Mielestäni olennaista on kiinnittää huomiota siihen mitä ihmiset yrittävät tehdä, yhteiskunta joka arvostaa nyrkkeilyn sisältämiä pyrkimyksiä, on minusta barbaarinen. Kenttäratsastuksen haittoja en toki epäile, mutta sen suhteen ihmisten pyrkimykset ovat hyvin erilaisia.

En ole kiinnostunut yrittämään selvittämään nyrkkeilyn mahdollisia vaikutuksia ihmisten persoonallisuuteen, väkivaltaiseen käyttäytymiseen tai impulsiivisuuteen. Mielestäni on todennäköistä, että tällaisia vaikutuksia löytyy, vaikka kyseessä voikin olla luulo. Toki jos joku haluaa osoittaa tämän odottamuksen virheelliseksi, niin mikäpäs siinä.

Nyrkkeily siinä missä muutkin harrastukset voivat antaa sisältöä elämään. Erityisesti jos ihminen menestyy. Mielestäni tämä teidän linkittämänne henkilö on silti ensisijaisesti tällainen median esittelemä harvinaisuus, pikemminkin kuin se normaali.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Pakko myöntää ettei edes ikä auta noihin autenttisiin väkivaltavideoihin. Päänkatkomis videon katsomisen jälkeen seuraavat 2 viikkoa oli melko vaikea nukkua. Edelleen sen kautta helposti ymmärtää elämän hetkellisyyden ja jokaisen hetken arvon.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Jaha vai on uusi lapsiasiavaltuutettu jo päässyt asioiden ytimeen.Ei muuta kuin poliisivoimat valjastetaan kotietsintä iskuihin,josko lapset katsovat /pelaavat erilaisia pelejä.

Saadaan taas poliisiakin työllistettyä,muun lastensuojelutyön ohessa.Tulee lisää tutkittavaa.

Lapsiasiavaltuutetulla olisi oikeitakin töitä tehtävänä,eli hoitaa suma joka jäi edellisen jätettyä virkansa.

Jouni Nordman

Itse kun juttelen asiakkaiden kanssa, niin yksi asia on noussut pintaan ja se on seksin arkipäiväistyminen, jossa varsinkin pornon merkitys on suuri. Sillä on ikävä kuunnella kun asiakkaat kertovat omilla asuin alueillaan 10v-13v lasten keskustan mitä kukakin on tehnyt ja kellekkin. Eli medioista ja niiden muodoista juuri seksin helpposaatavuus on lasten käytöksellään tuomioita sekä vaarallisista, sillä jos nämä arvot iskostuuvat nuoriin, niin arvailla voidaan alkaa tekemään kuinka paljon meillä tulee olemaan teiniraskauksia tulevaisuudessa, sillä porno teollisuus ei ole ehkäsyvälineiden käytössä malliesimerkki.

Eli jos vertaa sitä mitä peliteollisuus aiheuttaa, niin yhteiskunnallisesti meillä on suurempi ongelma se, kenet annamme nouret sukupuoli sivistää, sillä koulun sivistys malli on ajalta jolloin muun tiedon saanti oli rajoitettua, joka tänä päivänä ei olekin Googleen yhden sanan laittaminen ja tietoa on saatavissa rajattomasti.

Tätä ongelmaa ei poliisit joudu muuten kohtaamaan, kuin hajanaista raiskaustapausten ilmituloina. Mutta tämän muutoksen jäljet ovat vasta tulossa ongelmaksi, sillä huostaanotto kohdistaminen yhä nuorempien naisiin, tulee myös poliisin ongelmaksi.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Huostaanotot nuoriin naisiin..?Anteeksi nyt,meni hiukan ohi.Siis huostaanotoilla ehkäistään raiskauksia joita aiheuttaa nettiporno?

Jouni Nordman

Mikä 80 ikä jakauma naisissa, joilta on lapset huostaan otettu? Sekä mikä tulee olemaan tämän kehitys suunta?

Sillä mieheltä ei voida lapsia huostaanotto, ei ainakaan niin että niistä voidaan tilastoa muodostaa. Eli huostaan ottaa on yleisin naisilla, mikä tulee olemaan pornon helpon saatavuuden merkitys tässä muutoksessa, siihen saamme vastauksen vasta 10v päästä, sillä tilastointia voidaan aloittaa tekemään vasta tulevaisuudessa, sillä ensimmäiset naiset varttunut vasta näinä päivinä tähän ympäristöön.

Toisaalta tällaisen tilastoinnin este on feministi en vaikutuksen alainen sukupuoli tutkimus, jossa ei tutkita naisiin kohdistuvaa negatiivista tilastointia.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen Vastaus kommenttiin #9

Jaa-a.Toivottavasti tämä sairas huostakulttuuri on siihen mennessä kuollut ja kuopattu,ja tilalle otettu oikeudenmukainen ja todellisuuteen perustuva lainmukainen perheiden tuki-ja ihmisoikeuksiin perustuva oikeus tukeen ,niin tarvitessaan.

Ettei veronmaksajien rahoittama ja ylläpitämä PALVELU hyödytä ainoastaan ulkolaisia sijoittajia.

Jouni Nordman Vastaus kommenttiin #10

No, sitä voimme vain toivoa, sillä jos menemme minkä tahansa ajatus/uskon saunan perustaa, niin siellä on laupeuden, joka puuttuu Suomen päättäjiltä kokonaan.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Minullakin on sellainen käsitys että väkivaltapelit enemmänkin koetaan ahdistaviksi pahimmillaan kuin että niiden pohjalta altistuisi muita väkivaltaisemmaksi. Nämä tilanteet kulkevat tosin aina aikansa teknologian mukana. Muistan aikoinaan kun tietokoneet olivat taka-alalla ja roolipelit tulivat nuorten suosioon. Kun joku sekosi ja teki esimerkiksi itsemurhan niin peliporukkaan kuuluminen takasi että kaikki oli kokonaan roolipelin aiheuttamaa, eikä muita tulkintoja ainakaan julkisuudessa ollut. Väkivaltaelokuvia, metallimusiikkia, jne. on syytetty kutakin vuorollaan samasta.

Internetin sota- ym. videot herättävät toki uteliaisuutta ja kenties asiaan on löydettävä muita keinoja kuin pelkkä kieltäminen. Jos kieltää siksi ettei sisältö sovi sen ikäisille, niin voi olla varma että ne on kohta nähtynä. Jos taas ei kiellä niin ei sekään reilulta tunnu kun pitäisi kuitenkin varoittaa. Kasvatus vaatinee näinä vapauden aikoina täysin uudenlaisia lähestymisiä siihen millainen suhde on lapsiinsa ja toisaalta myös heidän itsenäistymiseensä, koska rajoituksia joita pidetään tärkeimpinä on helppo rikkoa kapinan hengessä ilman kiinnijäämisen pelkoa ja ne eivät siksi palkitse niin paljon kuin perinteisesti. Muistan kun vedettiin salassa röökiä, ajettiin mopoilla siellä missä ei saisi ja päästiin vielä poliisiakin karkuun. Niitä olisi pidetty vakavina juttuina. Siksi se kaikki oli niin siistiä.

Pirjo Jokinen

Lapsien kanssa on niin, että jos kieltää heiltä väkivaltapelien pelaamisen ja sitten rankaisee lasta, jos lapsi kuitenkin pelaa, se lapsen rankaiseminen siinä on sitä rajoittamista ja aikuisen ylivallan käyttöä, elikkäs väki-valtaa kun lapsi on se pienempi osapuoli.

Lapsia kannattaa lahjoa ja kiristää, mutta ei uhkailla ja rangaista. Kielto yleenä toimii vain yllykkeenä.

Päivänselvää on se, että jos lapsi katselee/pelaa paljon väkivaltaisia ohjelmia/pelejä, hän oppii niistä miten ongelmat ratkotaan väkivalloin.

Lapsethan on syntyessään yksiä tyrankeja. Rääkyvät ja viuhtovat jo synnytyslaitioksella kun on nälkä tai pierettää.

Miksi moista hillumista pitäisi vartavasten vahvistaa kun lapsen selviytymisen kannalta on tärkeämpää, että oppii nätisti pyytämään ja vieläpä korvaamaankin saamansa palvelukset ja tissit yms.

Äitinä/mummuna en keksi mihin lapsi tarvitsee sellaista ongelmanratkaisua että pitäisi käyttää väkivaltaa?

Armeijjaan ja poliisikouluun pääsee vasta aikuisena ja silloinkin ideana on oppia ratkaisemaan asiat puihumalla ja väkivaltaan turvaudutaan vasta äärimmäisessä tilanteessa jos on ihan pakko.

Ei lasten tarvitse olla kurinpitäjiä ja päälliköitä. Lasten pitää ensin oppia kunnolliset käytöstavat pärjätäkseen kuin ihmiset.

Käyttäjän Mikihoijer kuva
Miki Höijer

Tilastot kuitenkin todistavat, että nuoret tekevät vähemmän rikoksia kuin heitä kauhistelevat ikäpolvet.

Ilkka Huotari

Ei kysymys ollut nyt määristä. Vaan siitä, onko pelit raaistaneet väkivaltaa.

Käyttäjän JuhoRimpelinen kuva
Juho Rimpeläinen

Seuraavaksi kai pitäisikin kysyä että mistä vedät johtopäätöksen että pelit ja elokuvat ovat syynä tähän "raaistumiseen"? Oman kokemukseni mukaan eniten näitä viihteen muotoja nauttivat eivät todellakaan ole samoja ihmisiä kuin julkisilla paikoilla oleskelevat ongelmatapaukset.

Ilkka Huotari

Hyvä kysymys!

Päättelyä - jos väkivaltaan turtuu, sitä ei ehkä ota tosielämässäkään niin vakavasti.

Joitain esimerkkejä on:
Violent video games leave teens 'morally immature'
http://en.wikipedia.org/wiki/Slender_Man#Alleged_i...

Todellisuus tuntuu olevan hakusessa.

Käyttäjän JuhoRimpelinen kuva
Juho Rimpeläinen Vastaus kommenttiin #21

BBC:n jutusta ei voida vetää johtopäätöstä että pelaaminen lisäisi väkivaltaista käytöstä. Jutussa ei ainakaan puhuttu siitä miten syy-seuraussuhdetta tutkittiin. Seurasiko empatian puute pelaamisesta, vai pelaaminen empatian puutteesta, vai voisiko olla jokin yhteinen tekijä joka vaikuttaa molempiin. Lisäksi sopii pohtia johtuuko empatian puute nimenomaan pelien väkivaltaisuudesta, vai kuten uutisessa mainittiin yksinkertaisesti muiden sosiaalisten kontaktien vähyydestä.

Mitä tulee tyttöihin jotka tappoivat Slender Man-hurmoksessaan.. Slender Manin tapauksessa kyse on enemmän kirjallisuudesta ja kuvataiteesta kuin elokuvista tai peleistä. Hullut ovat hulluja, pelasivat pelejä tai eivät.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #23

Esimerkkejä on todellakin enemmän:
http://en.wikipedia.org/wiki/Video_game_controvers...
http://en.wikipedia.org/wiki/Video_game_controvers...

Ja joitain tutkimuksia:
http://time.com/34075/how-violent-video-games-chan...

On tämä yhteys minusta aika selvä. Toki varmaan riippuu lähtökohdista mihin se johtaa.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Kyllä täällä tosiaankin ollaan hakoteillä.Tämä sosiaalitätien valvonta ja huolikulttuuri on SE,joka pakottaa keksimään alati lisää(tämäkin kylläkin jo vanha juttu,taas uusintakierros,näemmä)

Muutama vuosi sitten tehtailtiin lastensuojeluilmoituksia lasten nettipelaamisesta,siis EPÄILYSTÄ että lapsi pelaa.Es.lapsesta tehtiin ilmoitus:pelaa nettipelejä,saattaa pelata jopa keskellä yötä,viikonloppuisinkin saattaa pelata"

Tässä kyseisessä tapauksessa lapsi ei valitettavasti ole pelannut,eikä edes pelaa nettipelejä.Sossu ja ilmiantaja(anonyymi) joutuivat keksimään uutta peliin.

Näkyy täälläkin olevan lapsivihamielisiä,nuorisoa vihaavia sekä heitä joilla ei ole hajuakaan ,mihin tällä kielto ja valvontasysteemillä pyritään.

Jos jotkut sossut alkavat haaveilemaan vielä PELIKIELTOLAKEJAKIN,muun holhouksen lisäksi, niin huh,huh.Kyllä se vika siellä päässä on alun alkaen jos on ollakseen,ei sitä pelien avulla hankita.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Itse voinen katsoa itseni jonkinlaiseksi pelaamisen asiantuntijaksi, kun sitä tullut enemmän ja vähemmän harrastettua 30 vuotta ja oma 11v poikanikin ensimmäisiä pelejä isin kanssa kokeili 5 vuotiaana.

Pelejä on monenlaisia ja ne väkivaltaisimmat ovat selkeästi aikuisten pelejä. Väkivaltainen peli ei eroa mielestäni viihteen muotona väkivaltaisesta elokuvasta tai kirjasta. Itse en pidä väkivallasta itsestään, mutta joku dekkaripeli kuten LA NOIRE jossa tutkitaan murhia oli yllättävän kiinnostava, samalla tavalla kuten vaikkapa tv sarja Wire tai Hill street blues tai kirjat kuten Agatha Christien romaanit.

Vanhemmuus se tässä nykymaailmassa on kaiken a ja o. Pelit on yksi viihteen muoto kuuluu erottamattomasti nykyaikaan. Ei vastuullinen vanhempi mielestäni osta GTA V (k18) lapselleen, kuten ei katso hänen kanssaan Rambo IV väkivaltamässäystä.

Yle teki kulttuuriteon kun näytti maailmalla suosittua eSportsia suoraan televisiosta.

Jos juuri sinä olet vanhempi tai isovanhempi ja lapsesi tai lapsenlapsesi pelaa, etkä tiedä mitä se pelaaminen oikein on, niin velvollisuutesi kasvattajana on tutustua aiheeseen paremmin. Pelaamista on tutkittu ja tässä on eräs äärimmäisen hyvä opus ilmiöön oppimisene:
http://www.pelipaiva.fi/pelikasvattajankasikirja.pdf

PS. Tiesittekö että facebookin suosikkipeli Candy Crush on suosituin keski-ikäisten naisten keskuudessa.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Toki ikärajojen kanssa ei pidä olla liian dogmaattinen, mutta K18 leima pelissä tarkoittaa samaa kuin elokuvissa, selkeästi aikuisten matskua (poislukien televisiosarja "pieni talo preerialla" joka ei suostunut maksulliseen ennakkotarkastukseen ja otti vapaaehtoisesti päälle K18 leiman dvd-levityksessä). Ja voin sanoa ihan suoraan, että joku K18 zombipeli on itsellenikin niin ahdistava ettei se ole välttämättä mukava pelata. Mielummin katsoo televisiosasarjana sellaista eikä itse ole se jonka ympäriltä tuolit viedään tai tässä tapauksessa aivot päästä.

Ylipäänsä jokaisen vanhemman pitäisi ainakin tutustua siihen mitä pelaaminen on. Toki oman sukupolveni myötä (pelaavat vanhemmat) pelien mystisyys on häviämässä.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Kiitos, hyvä teksti. Jonka löysin vasta oman aiheeseen liittyväni tekstin julkaistuani.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Ja siis korostan, että ohjelman näyttäminen oikeiden uutistapahtumien (Ukraina, Gaza) oli Yleltä erittäin huono ratkaisu.

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Ollessani itse nuori,ne K18 elokuvat vasta kiinnostivatkin. Joskus,jonkun luona niitä pääsi näkemäänkin. Näin se usein menee tänäänkin pelien suhteen. Sehän on on vähän "luuseri",joka ei ole päässyt kurkkaamaan aikuisten maailmaan. Kaikkea pääsee näkemään,ei sille mitään voi. Kuitenkin rajat pitäisi säilyttää,että lapsi/nuori ymmärtää rajat. Kaikkein tärkeintä on,että vanhempi suhtautuu rauhallisesti lasten pelaamiseen ja selittää mitä kaikkea maailma pitää sisällään.
Rajat täytyy säilyttää,mutta kiihkottomasti. Mitä voimakkaampaa vastakkainasettelu on,sitä voimakkaampi on nuoren taistelu itsenäisyytensä puolesta. Itselläni oli ankara kuri kotona ja kuten tunnettua, 60-luvulla opettajatkin saattoivat purkaa turhaumiaan lapsiin. Vihasin isääni,vihasin opettajaani,tai niin ainakin tunsin silloin. Olinkin valmis tekemään mitä hulluimpia juttuja uhmassani. Nykyään tyttärenpoikani kanssa puhutaan kaikesta sulassa sovussa ja viihdytään pelien ja muunkin toiminnan parissa. Aikaa vanhemmilta,isovanhemmilta,sediltä,tädeiltä,enoilta jne... Sitä lapset kaipaavat !

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset