MarkoFobbaForss

Kybersotilas

Kyberturvallisuuteen liittyvät asiat ovat korostuneet viime vuosina yhteiskunnassamme ja aihealue koskettaa vahvasti myös poliisin toimintaa, koska poliisin tehtävänä on ennalta ehkäistä, paljastaa ja selvittää kyberympäristöön kohdistuvia ja sitä hyödyntäviä rikoksia. Viime vuonna aiheen tiimoilta julkaistiin kyberstrategia, joka aiheutti mediassakin melko paljon keskustelua.

Nykypäivänä James Bondit ja Rambot eivät enää välttämättä ole niitä lihaskimppuja, jotka pelastavat maailman sarjatulella ja naisia halailemalla. Enemmän hakusessa on sterotypialtaan hintelät silmälasipäiset nörtit, jotka syöksevät kokonaisen maan kaaokseen ”kooditulella”. Esimerkiksi brittiläinen tiedustelupalvelu MI5 rekrytoi työntekijöitä netissä ja useassa maassa on jo kyberjoukot.

Suomessa ollaan pähkitty jo jonkin aikaa verkkotiedustelun järjestelyjä ja palloa on pyöritelty poliisin, puolustusvoimien ja kyberturvallisuuskeskuksen kesken. Puolustusvoimat ovat järjestäneet kyberharjoituksia ja jopa siviileille on järjestetty Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen toimesta kybersotakurssi.  Nuorissa löytyy monenlaista lahjakkuutta tietoteknisen osaamisen suhteen ja olen useampaan kertaan miettinyt, mitä hyvää esimerkiksi Ylilaudalla hääräävien tietoteknisen energian oikeanlaisella suuntaamisella voisi saada aikaan.

Suomessa on asevelvollisten määrä laskenut tasaiseen tahtiin 2000-luvulla ja keskeyttäneiden määräkin noussut hivenen. Jos ajatellaan stereotypiaa nettinörtistä, niin yleisesti ottaen tällainen henkilö ei välttämättä ole kovin kiinnostunut armeijan fyysisestä puolesta. Meillä on jo olemassa elektronisen sodankäynnin erikoiskoulutus. Mitä jos asevelvollisuus olisikin mahdollista suorittaa ”kyberjoukoissa”, jossa keskityttäisiin enemmän valtiomme puolustamiseen kybermaailmassa, kuin taakse poistumiseen? Vaikka idea ei ole uusi, en ole kuullut mitään varteenotettavia avauksia asian suhteen.

Mitä hyviä ja huonoja puolia itse näet asiassa? Olisivatko ”torjuntaviruksia”, muita suojamekanismeja väkertelvät ja kybertiedustelua suorittavat joukot turhaa näpertelyä ja rahanhaaskausta? Vai saataisiinko esimerkiksi syrjäytyneitä nuoria takaisin kiinni yhteiskunnan toimintoihin uudenlaisella asepalveluksella? Avaisiko ”kybersotilaana” toimiminen uusia mahdollisuuksia työelämässä ja edistäisikö se oikeasti yhteiskuntamme kyberturvallisuutta yleisellä tasolla?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Voin aivan hyvin kuvitella kenttäpalvelukseen kelpaamattoman nuorukaisen esikuntabunkkeriin tietokoneen ääreen, cokiksen ja chipsien antamalla energialla hakkeroimaan vihollisen tulenjohtojärjestelmiä. Nörteistä tulee seuraavan sodan Puheloinen-ristin ritareita.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Kyber-sotilaat ovat siinä mielessä rahan haaskausta, että kun konventionaalinen sota käynnistyy, kybersotilaille ei enää ole käyttöä elektronisen infrastruktuurin raunioituessa.

Risteilyohjusta on nimittäin mahdottoman hankalaa torjua biteillä.

Kyber-sotilaita tarvitaan kuitenkin torjumaan uhkia, jotka edeltävät mahdollista sotaa. Eli heidän tehtävänsä on pyrkiä ehkäisemään tietoyhteiskunnan vaurioittamista elektronisin keinoin.

Se, riittävätkö voimavaramme suurten valtioiden resursseja vastaan, onkin eri juttu.

Joidenkin lähteiden mukaan pelkästään NSA työllistää USA:ssa ja maailmalla kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Suomen kyber-turvallisuus taas muutaman kymmentä.

Siinä se pieni ero.

Käyttäjän PasiHurri kuva
Pasi Hurri

Kyberasepalvelus olisi varsin tervetullut päivitys, myös liike-elämän ja kilpailukyvyn kannalta. Tällä hetkellä kun yrityksemme hakee nuoria koodaajia, ovat parhaat miespuoliset lähes poikkeuksetta siviilipalvelusmiehiä. Usein he ovat myös löytäneet palveluspaikan jossa osaaminen on karttunut. Kyseisistä kavereista 100% olisi suorittanut asepalveluksen jos siellä olisi ollut vastaavia mahdollisuuksia.

Hakemuksessa oleva 12kk tietoturva- tai koodauskoulutus ja kybervänrikin arvo olisivat varsin positiivisia asioita arvioinnissamme :)

Käyttäjän MarkoFobbaForss kuva
Marko Forss

tämä erittäin hyvä pointti. Ammattiura ei välttämättä tarvitse aueta esimerkiksi poliisin tai puolustusvoimien palveluksessa, vaan myös yksityinen sektori pitää koulutusta varmasti valttina.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Nyt äkkiä ideoimaan koulutushaaramerkkejä tietoturva-, koodaus- ja kybermiesten maastopukujen hihoihin!

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Jos satsattaisiin kansainväliseen yhteistyöhön edes osan siitä mitä laitetaan kilpavarusteluun niin maailma olisi turvallisempi paikka.

Jonne Sirén

Muuten hyvä idea, mutta se paras aines kybersoldaatiksi ei oman kokemukseni mukaan halua olla missään tekemisissä sotavaltion tms (turvallisuus)viranomaistahon kanssa. Kuten tuossa yllä jo mainittiinkin, siviilipalvelus on näiden valinta (sekin hyvin pitkin hampain.)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset