MarkoFobbaForss

Seksuaalinen ahdistelu koulussa

Viime vuonna hallitus antoi esityksen seksuaalisesta häirinnästä, mutta säännös muuttui lakivaliokunnassa seksuaaliseksi ahdisteluksi. Alkuperäisenä tarkoituksena oli kriminalisoida seksuaalisessa tarkoituksessa tehdyt kourimiset, mutta myös muut siihen vakavuudeltaan rinnastettavat tapaukset kuten härskit seksin ehdottelut. Säännöksen alkuperäinen muoto oli laajasti esillä tiedotusvälineissä, mutta syyskuun alussa voimaan tullut muutos jäi lähes huomiotta. Huomiotta ovat toistaiseksi jääneet myös säännöksen vaikutukset koulussa tapahtuvaan seksuaaliseen häirintään.

Nykymuodossaan seksuaalisen ahdistelun kriminalisointi näyttää seuraavalta:

Joka koskettelemalla tekee toiselle seksuaalisen teon, joka on omiaan loukkaamaan tämän seksuaalista itsemääräämisoikeutta, on tuomittava, jollei teosta muualla tässä luvussa säädetä rangaistusta, seksuaalisesta ahdistelusta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.

Käytännössä teko tarkoittaa esimerkiksi naisen rintojen puristamista tai miehen haaroista kourimista. Aikaisemmin nämä tapaukset tutkittiin kunnianloukkauksina, joka oli yksi syy uudelle sääntelylle. Seksuaalinen ahdistelu on asianomistajarikos täysi-ikäisten kohdalla, joten asianomistajan on itse vaadittava rangaistusta tekijälle, jotta poliisi selvittelisi asiaa. Alaikäisten kohdalla kyseessä on virallisen syytteen alainen rikos, eli asianomistajan vaatimusta ei tarvita.

Tasa-arvovaltuutettu käynnisti tänä syksynä ohjelman, jonka tarkoituksena on haastaa koulut toimimaan seksuaalista häirintää vastaan. Ei meidän koulussa –materiaalipaketin tarkoituksena on tukea aiheen käsittelyä oppitunnilla, koska opettajat kokevat aiheeseen puuttumisen vaikeaksi.

Alle 16-vuotiaiden kohdalla seksuaalisesti olennainen koskettelu on yleensä lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä, jolloin seksuaalisesta ahdistelusta ei tuomita erikseen. Nuorten osalta löytyy kuitenkin rajoitussäännös, jonka perusteella alaikäisetkin voivat olla tiettyjen rajojen sisällä seksuaalisessa kanssakäymisessä keskenään. Tulee kuitenkin huomioida, että rajoitussäännös ei kosketa seksuaalista ahdistelua, joten tekijän ja kohteen iällä ei ole teon rangaistavuuteen sinänsä merkitystä. Eli jos vaikka 16-vuotias poika kouraisee 15-vuotiasta tyttöä haaroista koulussa, ei tämä kuulu rajoitussäännöksen piiriin.  Tosin tämäntyylinen toiminta ei kuulu muutoinkaan rajoitussäännöksen piiriin, jos teko loukkaa kohteen seksuaalista itsemääräämisoikeutta.

Tasa-arvovaltuutetun ohjelman opettajalle suunnatun ohjeen sisällössä seksuaalisen ahdistelun säännös ei ehtinyt tulla esille, mutta oppaan tiedot ovat muutoin todella kattavat koulussa tapahtuvan seksuaalisen häirinnän kitkemiseksi. Koulu ei ole rikoslaista vapaa vyöhyke, vaan erilaiset rikosnimikkeet pätevät myös koulun pihalla. Jostain syystä monet nuorten väliset teot jäävät vähemmälle huomiolle aikuisiin verrattuna, vaikka aiheutettu harmi on monesti vähintään yhtä kova.

Huomiota voisi kiinnittää myös siihen, että opettajat ovat yksi taho, jotka ovat velvollisia ilmoittamaan havaitsemastaan alaikäiseen kohdistuneesta seksuaalirikoksesta poliisille. Koska seksuaalinen ahdistelu löytyy rikoslain 20 luvusta, on kaikkien lastensuojelulaissa mainituilla tahoilla (opetustoimi, nuorisotoimi, seurakunta jne) velvollisuus ilmoittaa tapauksesta poliisille. Jos opettaja esimerkiksi havaitsee 15-vuotiaan tytön kouraisemassa alaikäisen pojan haaroja koulun käytävällä, tulisi tästä tapauksesta ilmoittaa lain mukaan poliisille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Korvaa siis kunnianloukkaukseen. Lakihan muuttui vuoden alusta, eikä kunnianloukkauksesta vois saada enää vankeutta. Kun ei ole vankeusrangaistuksen uhkaa, ei poliisikaan voi tulla kotiin tutkimaan tietokonetta kotietsinnässä ? On myös esitetty, että koko kunnianloukkaus pykälä poistetaan laista.

Käyttäjän MarkoFobbaForss kuva
Marko Forss

Korvasi siis kunnianloukkauksen siten, että aikaisemmin näitä kourimisjuttuja käsiteltiin kunnianloukkauksina ja sen takia oli tarve tälle uudelle säännökselle. Kouriminen seksuaalisessa mielessä kun on jo vähän kunnianloukkauksen ydinalueen ulkopuolella.

Käyttäjän MarkoFobbaForss kuva
Marko Forss

Todettakoon tähän vielä lisäykseksi, että toki opettajilla on näissä tapauksissa mahdollisuus käyttää myös maalaisjärkeä. Jos kouraisu on yksittäistapaus, joka on enemmän kiusaamista kuin seksuaalista ahdistelua, voi koulu hoitaa asian itsekin.

Poliisille ei myöskään välttämättä kannata ilmoittaa alle 15-vuotiaiden tekemistä ahdisteluista ja poliisin puuttuminen tätä vanhempienkin kohdalla ei suoraan tarkoita esitutkinnan aloittamista. Asia kun voidaan hoitaa puhuttelun tai pahimmissa tapauksissa suoraan sakolla.

Seksuaalista häirintää kuitenkin halutaan kitkeä koulusta ja tästä esimerkkinä jo tasa-arvovaltuutetunkin kampanja. Se, että ahdistelun rangaistavuus tuotaisiin selkesti esille myös kouluissa, ei välttämättä olisi ollenkaan huono asia.

P.S. muistattehan opet, että ilmoitusvelvollisuus syntyy jo niissäkin tapauksissa, joissa alle 16-vuotiaalle lapselle on lähetetty aikuisen toimesta seksuaalissävytteinen viesti netissä.

Käyttäjän SamiRinne kuva
Sami Rinne

Muistikuvieni mukaan kouluaikaan moinen kouriminen oli melko harvinaista ja toteutuessaan melko toivottua. Kun murrosiässä olevat nuoret olivat alussa seksuaalisen kokeilunsa ja halujensa toteutuksen kanssa, niin se ei aina mennyt kaikkien romanttisten mielikuvien mukaan.

Sen sijaan kiusaaminen oli aika yleistä ja siitä sain "nörttinä" itsekin ikävän suuren osan. Toivottavasti tilanne on parantunut noista ajoista.

Toivoisin tälläisen kontrollin ja ongelmien mieluummin hoituvan vaikka keskusteluissa aikuisten ja nuorten kanssa vaikkapa seksuaaliterapeutin läsnäollessa ja osallistuessa tilaisuuteen kuin että ryhdytään taas lisäämään poliisin ja oikeuslaitoksen työtaakkaa. Minusta asioiden käsittely yhteisessä tilaisuudessa ja läpikäynti rakentavassa hengessä toisi parempia tuloksia kuin vastakkainasettelu ja osapuolten eristäminen toisistaan mahdollisen oikeusprosessin aikana.

Rikokset toki tulee tuomita ja varsinkin jos toiminta on toistuvaa. Kaiken kriminalisoinnilla ja "oikeuslaitostamisella" ollaan kohta juristeriaa ulottamassa ihmisten luontaiseen kehitykseen - siihen kun kuuluvat mokat ja ylilyönnit siinä missä kourimiset ja ylenpalttiset intiimiydenosoituksetkin.

Henry Laasanen

Forss: "Jos opettaja esimerkiksi havaitsee 15-vuotiaan tytön kouraisemassa alaikäisen pojan haaroja koulun käytävällä, tulisi tästä tapauksesta ilmoittaa lain mukaan poliisille."

Eikö kourimisen tapauksessa ole ratkaisevaa kouritun kokemus asiasta?

Mistä opettaja tietää, oliko kourinta haluttua vai ei haluttua?

Petri Kangas

Mitä jos väite on poliisin / oikeusistuimen mielesta perätön?

SIlloinhan ilmoittaja joutuu rikosvastuuseen törkeästä tai tavallisesta kunnianloukkauksesta.

MIten voi ilmoittaja varmistaa onko kyse seksuaalisesta hyväksikäytöstä - välttääkseen syytteet kunnianloukkauksesta?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

"Jos opettaja esimerkiksi havaitsee 15-vuotiaan tytön kouraisemassa alaikäisen pojan haaroja koulun käytävällä, tulisi tästä tapauksesta lain mukaan ilmoittaa poliisille."

Yhteisliikuntatunnit, jotka nyt ovat koulujen suunnitelmissa, tulevat työllistämään poliisin, sillä erityisesti pallopelien tuoksinnassa tulee sinänsä tahattomasti kontaktitilanteita, jotka täyttävät nimenomaan objektiivisesti uuden lain vaatimat toimenpidevaatimukset. Pelejä valvovien opettajien velvollisuutena on tehdä rikosilmoitus näkemänsä perusteella.

Nollatoleranssi lienee tässäkin paras metodi aivan kuten rasisminkin kitkemisessä pois suomalaisesta koululaitoksesta ja koko yhteiskunnasta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset