MarkoFobbaForss

Voiko opettaja puuttua nettikiusaamiseen?

Eilen uutisoitiin lakialoitteesta, jonka mukaan opettajalla tulisi olla oikeus puuttua myös koulumatkalla tapahtuneeseen kiusaamiseen. Aloite pohjaa apulaisoikeuskanslerin antamaan päätökseen, jossa rehtori sai huomautuksen, koska puuttui oppilaiden toimiin koulumatkalla. Mahdollinen uudistus ei velvoittaisi koulua toimiin, mutta antaisi oikeuden siihen.

Nykyään nuoret käyttävät sosiaalista mediaa lähinnä älypuhelimillaan paikasta riippumatta. Koulukiusaamiseen liittyy monesti myös kiusaamista netissä, joten voiko koulu puuttua siihen tällä hetkellä? Jos kiusaaminen tapahtuu netissä kouluajan ulkopuolella, niin apulaisoikeuskanslerin tulkinnan perusteella ei.

Jos oppilasta kiusataan, niin teoriassa koulun tulisi rajata toimenpiteiden ulkopuolelle kaikki kouluajan ulkopuolella tapahtuneet teot. Voi esimerkiksi olla kyse tapauksesta, jossa oppilas voi kohdata kovaakin herjaamista netissä vapaa-ajalla tietyn koulukaverin toimesta ja tämä säteilee kouluajalle porukan ulkopuolelle sulkemisena. Tällöin koulu ei voi kohdistaa toimenpiteitä kiusaajaan, koska hän ei ole kiusannut kouluajalla.

Poliisi ei välttämättä selvittele tapausta, jos kyseessä on alle 15-vuotias tekijä. Vanhempien aktiivisuus ja kyky objektiivisuuteen asian hoitamisessa taas vaihtelee. Mikä siis olisi lapsen etu tässä tapauksessa? Tässäkään asiassa ei ylitarkka sääntely aja maalaisjärjen ohi. Eli jos kiusaaminen ilmenee koulussa jollain tavoin, tulisi koululla olla mahdollisuus puuttua asiaan kokonaisuutena. Nyt tilanne on osittain epäselvä.

On sinänsä ymmärrettävää, että opettajan oikeusturvan kannalta toimille pitää löytyä selkärankaa laista. Ennen opettaja esimerkiksi napsi puhelimia tai muita häiritseviä tavaroita oppilaalta pois ilman nimenomaista sääntelyä. Tämä puhelimen poisottamisen mahdollisuus kirjattiin kuitenkin lakiin vasta vuoden vaihteessa. Suurin osa meistä ei varmasti halua kouluihin takaisin karttakepillä sormille hakkaavia opettajia, mutta kauhuskenaariossa ylitarkalla sääntelyllä päädytään siihen, että vanhemman lapselle asettamista kotiintuloajoistakin aletaan sääntelemään laissa.

P.S. Jäin itse ala-asteella kiinni siitä, että kiipesin koulun katolle kavereiden kanssa illalla kouluajan jälkeen. Saimme kaikki jälki-istuntoa, koska talonmies sai meidät kiinni itse teossa. Ei kukaan silloin miettinyt voiko meitä rankoa koulun toimesta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen

Opettajien kannattaisi keskittyä edes sen koulussa tapahtuvan kiusaamisen kitkemiseen. Siinä riittäisi työnsarkaa jo aivan riittämiin. Puhetta ja kampanjaa on toki aiheesta riittänyt, mutta tulokset ovat olleet kehnonlaisia.

Päinvastoin. Opettaja saattaa jopa kehottaa kiusattuja miettimään tykönään, miksi ovat epäsuosiossa, jolloin tulee vain lisänneeksi ”vettä myllyyn” saman menon jatkumiseksi. Opettajalta anteeksiantamatonta ammattitaidottomuutta tuollainen on.

Ai niin! Opettajathan eivät nykyisellään juuri saa pitää kuria edes siellä koulussa, vaikka lapset siellä 6-7 tuntia päivästään viettävätkin. Ettei vain tulisi pahoittaneeksi kenenkään itsetietoisen pikku herrantertun mieltä eikä kotoa kanneltaisi opettajasta.

Kiusaamiseen pitää voida puuttua, kun sitä havaitaan. Koulumatka- ja nettikiusaamiseen puuttumiseksi opettajien ja vanhempien - yleensäkin silminnäkijöiden - on lisättävä yhteistyötään. Asiastahan ei kotona usein edes tiedetä, jos lapsi ei siitä itse kerro. Miten kotona asiaan puututaan, riippuu tietenkin perheestä. Mutta kodilla on sentään pääkasvatusvastuu lapsestaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset