MarkoFobbaForss

Poliisisovelluksella turvallisuutta syrjäseuduille?

Utsjoen koulusurma herätti keskustelun poliisin vasteajoista, koska syrjäseuduilla poliisi ei saavu paikalle yhtä nopeasti kuin esimerkiksi Helsingissä. Sama ongelmahan koskee myös pelastuslaitosta, jolloin Helsingissä tapahtuneesta puukotuksesta voi tulla törkeä pahoinpitely, kun syrjäseudulla teko kääntyy pidemmän vasteajan takia tapoksi. Rapakon takana ns. active shooter –tapauksiin on otettu avuksi älypuhelinsovellus.

Yhdysvalloissa on normaalia, että poliisi kantaa asetta myös vapaa-ajalla. Tapasin vuosi sitten seminaarissa rapakon takana jenkkikollegoja ja viesti oli melko selvä: jos kuljet kaupungilla illalla vapaa-ajalla, ase on mukana. Suomalaiseen kulttuuriin tämä ei ainakaan toistaiseksi sovellu ja aseenkäyttötilanteet poliisin työtehtävissäkin ovat melko harvinaisia.

Ampuma-aseen kantaminen vapaa-ajalla mahdollistaa sen, että jollain poliiseilla on käytössä Hero911-niminen sovellus, jonka tarkoituksena on vähentää vasteaikaa koulusurman kaltaisissa active shooter - tapauksissa. Kun hälytys tapahtuu, tunnistaa sovellus lähellä olevat poliisit ja lähettää hälytyksen heidän puhelimiinsa. Sovelluksesta löytyy karttoja eri kouluista ja sen kautta hälytyskeskus saa tietoa tapahtumista sekä poliisien määrän tapahtuma-alueella.

Sovellus toimii yhteistyössä aikaisemmin kehitetyn SchoolGuard -sovelluksen kanssa, joka on tietynlainen ”paniikkinappulasovellus” opettajille. Kyseisellä sovelluksella opettaja pystyy aktivoimaan hälytyksen ja sitä voi käyttää vain koulualueella opettajan toimesta.

Poliisillahan on jo nyt velvollisuus tulla töihin tarvittaessa vapaa-ajaltaan, mutta luonnollisesti työpaikan kautta. Mitä olette mieltä, tulisiko poliisin kantaa syrjäseuduilla ampuma-asetta vapaa-ajalla, joko kaikkien tai tietyn varallaoloryhmän toimesta? Vai onko tällainen toiminta Suomen oloissa vielä liioittelua?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Pertti Olkkonen

En periaatteessa kannata ajatusta, mutta jotain pitäisi tehdä. Hälytysryhmä on hyvä olemassa, toisaalta kun tietää Poliisien resurssipulan niin vaikea saada toimimaan esim. Lapin alueella. Poliiseja lisää myös hajaasutus alueelle. Mutta sehän on nähty, että säästetään väärissä asioissa. Poliisit luo turvallisuutta, jo tieto poliisien suht nopeasta paikalle saapumisesta on jo ehkäisevää. Kaikkea ei voi estää eikä ennakoida, mutta annetaan poliisille edes mahdollisuus siihen.

Kari Ahveninen

Sovellushan se luo turvallisuutta... mites se oikein toimii Lapissa tai yleensäkään suurimmassa osassa maata, jossa poliiseja, vapaalla tai töissä ei välttämättä ole kymmenien tai satojen kilometrien säteellä tätä nykyä?
Tuli vain mieleen että sehän kriminaalia pelottaa kun kaivaa esiin kännykän ja sillä uhkaa että "laitan tästä sovelluksen päälle, viikon päästä jo sinua kovistellaan"

Käyttäjän JarmoRouhiainen kuva
Jarmo Rouhiainen

Kuulostaa poliittiselta puheenvuorolta ja sitä se onkin. Äänten kalastelua maaseudun turvallisuustunteen varjolla.

Käsittääkseni olet nyt poliittinen toimija. Olet ehdolla eduskuntavaaleissa Kokoomuksen riveissä. Siksi sinulla olisi kuvasi alla tiedoissa hyvä olla merkintä puoluekannasta. Nyt se puuttuu.

Käyttäjän JuhaniMetsanen kuva
Juhani Metsänen

Uskottavuus meni Forssilta täysin. Suomessa on käsittääkseni muitakin nettipoliiseja, joten tämän sinivuokon, tai tässä tapauksessa ruiskaunokin voi pistää surutta vaalikaranteeniin.

Mitä näihin aseisiin tulee, niin voit Forssi kysyä neuvoa vaikka tältä sitoutumattomalta puoluetoveriltasi.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-128875677521...

Käyttäjän MarkoFobbaForss kuva
Marko Forss

Se on Juhani sillä lailla, että voin ihan mielelläni mennä karanteeniin kaikilla työprofiileillani. Se ei taas estä sitä, että jos kirjoitan siviiliblogilleni, etteikö media uutisoisi mahdollista uutista tittelillä "nettipoliisi". Se on yhtä tiukassa kuin nimike "poliisikansanedustaja".

Ennen kuin karanteenia tulee, niin jatkan ihan samaan malliin. Ehdokkuuteni ei syntynyt sinä päivänä kun se tuli ilmi, vaan silloin syntyi nämä "haiskahdukset ehdokkuudesta". Jokainen saa tuoksutella halunsa mukaan, mutta jos nyt katsot näitä blogauksiani pari vuotta taaksenpäin, niin en ainakaan itse osaa haistella niistä kovinkaan muuttunutta linjaa kirjoittamistavassa.

Siviiliblogeillani taas aion pistää haisemaan :D

Käyttäjän JuhaniMetsanen kuva
Juhani Metsänen Vastaus kommenttiin #8

Kiitos Marko tästä selvennyksestä. Kommenttini oli toki kyyninen ja typerä ja siitä käsi pystyyn virheen merkiksi.

Oma allergia poliisin politikointiin johtuu siitä, että mulla on paljon kavereita poliisissa töissä ympäri Suomea esim. vanhoja rauhanturvaajia ja he ei politikoi pätkääkään, vaan on kovia duunareita raskaissa vuorotöissä. On myös kurjaa, että poliisin ja porvaripuolueen välille vedellään yhtäläisyysmerkkejä. Kaverit saa sitä natsisika huutelua jo ihan riittävästi muutenkin.

Tsemppiä vaalitalveen tai kevääseen kaikesta huolimatta. Nyt kone kiinni ja iltalöysiin.

Käyttäjän JarmoRouhiainen kuva
Jarmo Rouhiainen Vastaus kommenttiin #8

Laitatko sitä ennen merkinnän inforuutuun puoluetaustastasi kuten muutkin poliittiset bloggaajat.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Sovelluksen tulisi Suomessa kattaa kaikki työssään ampuma-aseen kantamiseen oikeutetut viranomaiset eli myös tullin ja rajavartiolaitoksen henkilöstön.

Poliisilaki 493/1995 9§ velvoitti poliisin toimimaan tarpeen vaatiessa.

"Poliisimies on ilman eri määräystä velvollinen ryhtymään kiireellisiin toimiin koko maassa myös toimialueensa ulkopuolella ja vapaa-aikanaan, jos se on välttämätöntä vakavan rikoksen estämiseksi, tällaista rikosta koskevan tutkinnan aloittamiseksi tai yleistä järjestystä ja turvallisuutta uhkaavan vakavan vaaran torjumiseksi taikka milloin se näihin rinnastettavan muun erityisen syyn vuoksi on tarpeen."

Uudempi poliisilaki 872/2011 ei tälläistä velvoitetta tunne.

Lähimmäksi viitteeksi jää 9 luvun 1§.

Kun Yhdysvalloissa hyökkääjän toiminnan pysäyttävä poliisi on yleensä sankari, joka palkitaan korkealla mitalilla, on suomalainen poliisi ampuma-asetta käyttäessään liki aina rikoksesta epäiltynä ja usein myös tuomittu virkarikoksesta.

Nimenomaisesti juridiikka estää käytännössä poliisia tekemästä virkatoimia vapaa-ajallaan, koska poliisin oikeusturva tälläisissä tilanteissa on äärimmäisen heikko.

Idea on hieno, mutta vaatisi laajempaa poliisi- ja rikoslain uudistamista.

Lisäksi tulisi ottaa huomioon työturvallisuuslainsäädäntö, työaikalaki, poliisien liiton kannanotot työskentelystä yksin ja ilman asianmukaista suojavarustusta ym.

Huomioon otettavien asioiden listasta tulisi pitkä kuin nälkävuosi.

Valtioneuvoston asetus poliisista poliisiasetukseen 1080/2013 ei tunne töihintulovelvoitetta vapaa-ajalla.

Viittaus löytyy vanhasta poliisiasetuksesta 1112/1995 sen 9§ "Poliisimiehen on viipymättä ilmoittauduttava palvelukseen vakavan yleistä järjestystä ja turvallisuutta vaarantavan teon tai tapahtuman sitä välttämättä vaatiessa."

"Poliisillahan on jo nyt velvollisuus tulla töihin tarvittaessa vapaa-ajaltaan, mutta luonnollisesti työpaikan kautta."

Kun otetaan huomioon se, että monilla poliiseilla työmatka on yli 50 kilometriä suuntaansa, niin työpaikan kautta kiertäminen on yhtä tyhjän kanssa eikä toisi mitään lisäarvoa jo nyt käytössä olevaan systeemiin.

Käyttäjän EeroLehtonen kuva
Eero Lehtonen

Vartijoiden aseistaminen olisi tärkeämpää he vastaavat jo suurelta osin ihmisten turvallisuudesta esimirkikse kauppakeskuksissa ja rautatie ym. asemilla.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Olisi kiva tietää että miten poliisien aseet ehkäisevät ampumisia? Voi hengestään päästä helpommin,meinaan jos vaikka joku karkuun yrittää,niin ammutaan??Kuten amerikassa päivittäin käy..Voi olla että laittomat aseet lisääntyisivät ja väkivalta saisi amerikan mallisen lisämausteen.Vartijoille aseet olisikin se viimeinen niitti,siellä kun on kaikenlaista vartijaa,tuppaa se hermojen menetys olla liiankin herkässä.

Maaseudulla oli ennen poliisilaitos vaan ei aseet tanassa olleet poliisit.En tiedä sitten miten turvallisuutta lisäisi poliisien vankka varustaminen vapaaaikanakin..Pelote?Vaan kenelle.Ehkei 5 miljoonan ihmisen maassa kuitenkaan olla vielä amerikan kokoisen ongelmakentän kanssa tekemisissä.On se kansa ja viranomaiset karanneet kauas toisistaan,nuoret pojatkin pitää taltuttaa oikein voimakeinoin nykyään,vaikkei ole kuin huostalaitoksesta karannut.

Ei ole lastenkaan kanssa onnistuttu vaikka poliisien avulla heitäkin haetaan milloin mistäkin.Ei ennen,ei sentään virkavallan avustamana kotoaan haettu lapsia.Puukottamiset tai kuristamiset ei ole nekään estettävissä poliisien asein,ja kuitenkin suurin syy tappoihin ja murhiin.Ei Suomessa ase tanassa kuljeta kaduilla,ihmiset.Ei puukkokaan ,ne kun pitäisi kieltää sitten kotonakin,leipäveitset jne.

Olisihan se mielenkiintoista jos muutaman kymmenen oppilaan kouluun hyökkäisi täysinvarustein poliisijoukko,maaseudulla,ehkäisemään jo olemassaolevaa tilannetta.Voi olla että aseesta saisi sitten joku sivullinenkin,entisten lisäksi.Metkaa on sekin että mitä enemmän ihmisiä valvotaan ,rekisteröidään,ilmoitellaan jne.jne.sen pahemmiksi Suomessa asiat menee.Kun päässä naksahtaa ,sitä ei ennusta kukaan.

Jaakko Häkkinen

Tuollainen sovellus on kyllä mielenkiintoinen, ja epäilemättä lyhentäisi vasteaikaa. Toisaalta poliiseille pitäisi sitten maksaa tuplapalkkaa ympärivuorokautisesta päivystämisestä - ei poliisien ole mitään järkeä suostua tuollaiseen työtaakan lisäämiseen nykypalkoilla! Ja jos palkkoja nostetaan, poliisien määrää vähennetään edelleen, koska pitää säästää...

Ehkä tässäkin mennään ulkoistamiseen: yksityiset turvallisuusalan toimijat vain joka kylään, kouluun ja Alkoon! Valtiohan tuntuu ajattelevan, että kaikki ulkoistettu on halvempaa kuin itse tuotettu, viis todellisista kustannuksista.

Käyttäjän AnttiKukkonen kuva
Antti Kukkonen

Jos en väärin muista, poliisit syyllistyvät väkivaltarikoksiin enemmän kuin kansalaiset keskimäärin. Ajatus tällaisista ihmisistä kantamassa asetta vapaa-ajallaan on mielipuolisinta, mitä olen kuullut pitkään aikaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset