MarkoFobbaForss

Taidepoliisi

Tapaus naisesta lasivitriinissä on mielenkiintoinen ja herättää tunteita puolesta ja vastaan. Monella menee sekaisin asiassa se, mitä asiasta päättänyt poliisi on henkilökohtaisesti asiasta mieltä ja mitä poliisilta odotetaan virkavelvollisuuden nimissä.

Annan esimerkin: henkilökohtaisesti olisin ollut valmis hyväksymään esityksen alastomana, mutta jos asiaa tulkitaan lain mukaan, teki poliisi mielestäni oikean ratkaisun.

Tästä tulee usein puhetta myös netissä tapahtuviin suunsoittotapauksiin liittyen. Vaikka henkilöstä kuinka tuntuisi, että häntä on loukattu ja mieli on pahoitettu, voi olla että nettipoliisi kertoo, että asiassa ei ole rikosta. Tällöin kiukku monesti puretaan poliisiin ja valitetaan, että poliisia ei kiinnosta kiusaaminen. Tosin näin se on monessa muussakin tapauksessa, riippumatta siitä onko syy lainsäädännöstä, poliisin toimintamalleista yleisesti vai oikeasti yksittäisen poliisin väärästä toiminnasta.

Onkin paradoksaalista, että yleisellä tasolla poliisilta odotetaan lain noudattamista, mutta jos tapaus koskee itseään tai on oman moraalikäsityksen ulkopuolella, odotetaan poliisin toimivan lakien vastaisesti.

Poliisilla on tietyissä asioissa liikkumavaraa, joten maalaisjärkeäkin saa tietenkin käyttää kun siihen on mahdollisuus. Lain rajat eivät voi kuitenkaan perustua laajasti poliisin henkilökohtaiseen moraaliin, koska tällainen ei vaan yksinkertaisesti onnistu oikeusvaltiossa. Tosin Suomessa oltaisiin lähimpänä sitä, koska uskallan väittää kaikesta lähiaikoina tapahtuneesta huolimatta, että meillä on maailman paras ja oikeudenmukaisin poliisi.

Poliisin puuttumista taiteeseen voidaan spekuloida myös ääriesimerkin kautta. Otetaan puheeksi "kissantappovideo", jossa henkilö tappoi kissan kirveellä ja masturboi lisäksi kissan päälle. Tekijä sai teosta tuomion. Mitä jos poliisi olisi miettinyt, että tämäpä nyt menee vielä oman moraalikäsitykseni piiriin hyväksyttävänä taideteoksena, joten en nyt tutki tätä tämän enempää, vaikka laki sanookin toista?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"... henkilö tappoi kissan kirveellä ja..."

- Mitäpäs sitä salailemaan: Teemu Mäki. Toinen tohelo Ulla Karttunen taiteili teoksen Neitsythuorakirkko, ja Mimosa Pale kiskoi parimetristä "naisen sukuelintä" pitkin pääkaupungin katuja. Viimemainitusta ei muistaakseni tullut poliisijuttua, mutta eipä ollut vaginakaan aito.

Osataan sitä ulkomaillakin, nimittäin närkästyä performanssista! Pussy Riot riekkui kirkon alttarilla, ja häkki heilahti.

Me perussuomalaiset emme välitä moisesta postmodernista tekotaiteesta, kuten tuli provosoivasti todetuksikin muutama vuosi sitten. Ja siitä hikeentyivät puolestaan kulttuuripiirit, joten ympäri käydään ja yhteen tullaan.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Jottei Suomen kansa vaipuisi henkiseen apatiaan, kaipaamme lisää poikkitaiteellisia bakkanaaleja.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minkä lain mukaan alaston lasivitriinissä istuva nainen loukkaa sukupuolisiveellisyyttä?

Juhani Penttinen

"""Minkä lain mukaan alaston lasivitriinissä istuva nainen loukkaa sukupuolisiveellisyyttä?""""

Rikos lienee naamioituneena esiintyminen julkisella paikalla.... :)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuossa ääriesimerkissäsi tapahtuu rikos - eläinrääkkäys. Istuminen vitriinissä ei liene rikos, ei myöskään alastomuus sinänsä. Ei alastomuuden ja siveellisyyden välille voi vetää linkkiä. Jos kyse olisi ollut vitriinissä tapahtuvasta sukupuoliaktista, niin sitten kielto olisi ollut lainsäädännön kannalta ymmärrettävä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset