MarkoFobbaForss

Tekijänoikeudet somessa

Tekijänoikeudet ovat somen myötä muuttuneet osittain vaikeaselkoiseksi. Olen esimerkiksi itse lukenut yli 300 sivuisen kirjan pelkästään linkittämisen tekijänoikeuksista. Käytännössä tekijänoikeuslakia rikotaan useita kertoja päivässä, mutta käytännössä poliisin pöydälle päätyy vain erittäin harva juttu.

Valokuvien ja videoiden osalta tekijänoikeudet somessa ovat sinänsä yksinkertaiset: saat julkaista vain kuvia joihin omaat tekijänoikeudet tai saat julkaisuun luvan. Jakamistoiminnot taas ovat oma juttunsa ja teknisesti kyse on linkittämisestä, joka on yleensä laillista. Oli sitten kyseessä perinteinen linkin lisääminen tai vaikka videon upottaminen tekstiin, eli ns. embeddaus.

Oma aiheensa ovat meemikuvat, jolloin alkuperäisen teoksen muokkaamiseen ei välttämättä ole lupaa. Direktiivistä löytyisi kyllä viittaus siihen, että lainsäätäjä voisi lisätä esimerkiksi parodian tekijänoikeuslakiin, mutta jostain syystä tätä ei ole tehty. Meemikuvien perusteella en kuitenkaan tiedä tulleen yhtään tuomiota tekijänokeuslain rikkomisesta ja niitä on kohdeltu ns. muunneltuina teoksina, vaikka kyseinen säännös ei oikein olekaan soveltuva tähän.

Vaikka kuvia on sinänsä mahdollisuus käyttää siteerauksena, ei somessa siteeratut kuvat yleensä täytä lain hengen vaatimusta, jossa kuvan pitäisi tuottaa vain lisäarvoa lisääjän omaan tuotokseen, jonka taas tulisi olla oleellisin osa. Siteeratessa tulisi myös huomioda moraaliset oikeudet, eli esimerkiksi kuvan ottajan nimi pitäisi mainita, mutta harvemmin sitä on mukana.

Sama juttu myös kuvakappaausten osalta: niitä voi käyttää jossain tapauksissa oman tuotoksen tukena. Jo osittaisenkin valokuvan levittäminen on tekijänoikeuslain vastaista, mutta käytännössä kuvakaappauksia ei tutkita poliisin toimesta. Tiedotusvälineillä tilanne on hieman erilainen, koska heillä on siteerausoikeus päiväntapahtuman perusteella.

Tietojeni mukaan nyt nostaa taas päätään erilaiset kilpailut, joihin osallistujia pyydetään lähettämään valokuviaan. Näissä kilpailun järjestäjä voi vaatia kuvien oikeuksia itselleen ja saada suurehkonkin kuvapankin aikaiseksi melko pieniä palkintoja lupaamalla. Kuvia taas voidaan käyttää myöhemmin esimerkiksi mainostarkoituksessa. Eli näissäkin kannattaa olla varuillaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

"Tekijänoikeudet ovat somen myötä muuttuneet osittain vaikeaselkoiseksi."

Understatement of the year. Tai siis, ehkä somen takia muutos on vain osittainen, mutta ylipäätään tekijänoikeuksia on vaikea asiantuntijoidenkaan ymmärtää.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Taitaa olla syy ns. casejen räjähdysmäisessä kasvussa. Ymmärtää nopeasti, ettei mitkään resurssit riitä, jos näitä nuuskittaisiin aukottomasti. Kunhan nyt saadaan kaupallisessa tarkoituksessa tehdyt tekijänoikeusjutut tutkittua niin sekin olisi jo jotain.

Onneksi monille on suorastaan kunnia-asia noudattaa lainauksissa ja linkityksissä hyviä tapoja.

Käyttäjän MikaVyrynen kuva
Mika Väyrynen

Näitä kuvakilpailujahan on ollut jo useita vuosia käynnissä, missä epämääräiset tahot ovat keräilleet kuvia kilpailun varjolla ja osallistumisehdoissa annat täydet oikeudet kuvastasi järjestäjälle.
Paljon kuvaavat ja ammattilaiset eivät retkahda näihin kilpailuihin.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Pari noottia: Ensiksi, tarkkana niiden Creative Commons - kuvien kanssa. CC-lisenssi ei ole aina public domainia vaan CC-kuviin liittyy yleensä pari ehtoa.

Yleisimmät ehdot ovat CC-BY (kreditoi kuvaaja) ja CC-SA (jaa johdannaisteos samalla lisenssillä). Lisäksi on olemassa CC-ND - ehto (ei johdannaisia) ja CC-NC, ei kaupallista käyttämistä. Mikäli siis julkaiset kuvan joka on lisensioitu CC-BY-SA - lisenssillä, sinun pitää julkaista kuva samalla lisenssillä ja kreditoida kuvaaja.

Nyt joudutaan ongelmiin: Esimerkiksi naamakirjan T&C sanoo että annat Facebookille melkein rajattoman lisenssin kuvan käyttämiseen, mm. kaupallisiin tarkoituksiin. Tämä tarkoittaa heti sitä että NC-kuvat on rajattu pois heti kättelyssä.

Reino Pelkonen

Kirjoituksessa, ja kommenteissa ei mainita tekijän nimen mainitsemisesta kuvien käytön (luvallisen eikä luvattoman) yhteydessä mitään, vaikka se on oleellinen juttu kuvien/teosten yhteydessä. Tekijän nimihän on aina mainittava.

Käyttäjän MarkoFobbaForss kuva
Marko Forss

Lue tämä kappale uudestaan:

"Vaikka kuvia on sinänsä mahdollisuus käyttää siteerauksena, ei somessa siteeratut kuvat yleensä täytä lain hengen vaatimusta, jossa kuvan pitäisi tuottaa vain lisäarvoa lisääjän omaan tuotokseen, jonka taas tulisi olla oleellisin osa. Siteeratessa tulisi myös huomioda moraaliset oikeudet, eli esimerkiksi kuvan ottajan nimi pitäisi mainita, mutta harvemmin sitä on mukana."

Käyttäjän SamiNikula kuva
Sami Nikula

Tekijänoikeuslaki on toisin sanoen vanhentunut toimintaympäristön nopean muutoksen seurauksena eivätkä käytäntö ja laki vastaa toisiaan. Sellaisella lailla ei ole mitään merkitystä, jota ei noudateta ja jonka noudattamattajättämisestä ei ole seurauksia.

Jukka Pakarinen

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset