MarkoFobbaForss

Mitä trollaaminen tarkoittaa tänään?

Olin eilen paneelikeskustelijana Julkisen sanan neuvoston ja Päätoimittajien yhdistyksen järjestämässä Sananvapauden päivä 2015 seminaarissa. Keskustelussa käytiin läpi miten journalistit voivat torjua trollauksen ja välttyä joutumasta kybersodan uhreiksi. Koska keskustelun kärkenä olivat toimittajien saamat asiattomat ja laittomatkin palautteet etenkin venäjäuutisoinnin perusteella, niin trollauksen käsite jäi hieman yksipuoliseksi. Trollaus kun on paljon muutakin kuin informaatiosodankäyntiä.

Aina luotettavan Wikipedian määrittelyn mukaan trolli on internet-slangia, jolla tarkoitetaan viestiä tai henkilöä, jonka ensisijainen tarkoitus on ärsyttää ihmisiä, aiheuttaa ristiriitoja tai kirjoittaa turhia viestejä. Lisäksi trollauksena voidaan pitää yritystä saada vastaukseksi ärsyyntyneitä ja tulikivenkatkuisia vastakommentteja.

Kun aloitin nettipoliisityön, olivat sanat ”trolli” ja ”trollaaminen” jo käytössä, mutta niihin suhtauduttiin julkisuudessa joko kysymysmerkin näköisenä taikka vähättelevästi lasten löpinöinä. Eilisen seminaarin perusteella sana otetaan nykyisin huomattavasti vakavammin. Puhuttiin Venäjän trolliarmeijasta ja yksittäisistä toimijoista, jotka lähettävät jopa suoranaisia uhkauksia toimittajille heidän tekemän uutisoinnin takia. Pyritään siis psykologisin keinoin vaikuttamaan tiettyyn ihmiseen tai ryhmään.

Kun aletaan tarkastella mitä kaikkea tuon ilmiön taustalla voi olla, niin ei voida yksiselitteisesti todeta, että kyseessä on vain jonkun vieraan valtion organisoima trolliarmeija. Tästä on toki näyttöä sen verran, että Yle teki helmikuussa 2015 jutun Pietarin lähistöllä sijaitsevasta trollitehtaasta, jossa toimi jutun mukaan yli kaksisataa työntekijää, joiden tehtävänä on kehua Venäjää ja sen johtajaa.

Tämä pitää kuitenkin erottaa yksittäisistä toimijoista, jotka kirjoittavat esimerkiksi venäjämyönteisiä viestejä someen omasta vapaasta tahdostaan. Yleensä vielä omalla nimellä ja kasvoillaan, joita kyseisen trolliarmeijan henkilöt eivät yleensä tee. Suomessa asuu suuri venäläisvähemmistö ja olisi outoa, jos sieltä ei löytyisi venäjämyönteisyyttä. On myös yksittäisiä kantasuomalaisia, joilla syyt voi olla pelkästään henkilökohtaiset. Tämä ei kuitenkaan tee heistä kaikista yksiselitteisesti trolleja, koska heidän tarkoituksena voi olla vain oman mielipiteen julkituominen. Valitettavasti tässäkin asiassa on havaittavissa tietynlaista polarisoitumista niin kuin maahanmuuton suhteen: olet joko rasisti tai suvakki.

Edelleen voidaan erottaa ”perinteiset trollit”, joilla ei ole minkäänlaista henkilökohtaista mielenkiintoa esimerkiksi Venäjän tilanteeseen, mutta he vain haluavat saada vastapuolessa aikaan reaktion aralla aiheella. Muita ”herkullisia” häiriköintiaiheita ovat esimerkiksi pedofiilien tai eläinten kaltoinkohtelun puolustaminen.

Oma ryhmänsä ovat mielenterveys- ja päihdeongelmaisten viestit, joissa kyse ei ole enää trollaamisesta. Toki voidaan todeta, että mielenterveys- ja päihdeongelmat voivat liittyä osaltaan myös aikaisemmin mainittuihin motiiveihin. Itse olen ollut muutamilla sähköpostituslistoilla, joissa yksittäinen henkilö lähettelee paatostaan presidenttiä myöten erilaisille toimijoille. Nämä eivät ole lähtökohtaisesti trollaamista, vaikka henkilö keskittyisikin vain yhteen tiettyyn asiaan. Henkilön tarkoituksena ei ole lähtökohtaisesti provosoida toista osapuolta, vaan enemmänkin kritisoida ja purkaa pahaa oloaan. Asiaosuus vaan tuppaa monesti jäämään yleensä salaliittoteorioiden ja laihojen väitteiden varaan.

Lisäksi erottaisin vielä yhdeksi trollaamisen alalajiksi ”nettikällit”, joiden tarkoitus voi olla saada kohde ärsyyntymään tai vähintään hämmästymään, mutta taustalla ei ole ilkeämielinen motiivi. On esimerkiksi julkaistu kaverista video sosiaalisessa mediassa pilailumielessä, jossa hänet on ensin yllytetty juomaan kultakala ja tekstin saatesanoissa henkilön kerrotaan karanneen mielisairaalasta ja näköhavainnoista pyydetään ilmoittamaan poliisille. Tätä sitten nauretaan porukalla, kun videoitu henkilö saa asiasta tiedon. Nettikälli voi olla myös jonkun tietyn nettiäänestystuloksen tai -kilpailun manipulointi. Esimerkiksi itse pääsin nauttimaan Linnan juhlien tyylikkäin –tittelistä vuonna 2011, kun Ylilaudalta masinoitu äänestysporukka äänesti minut Aamulehden äänestyksessä ykköseksi.

Nykypäivälle tuntuu olevan ominaista, että sähköisiin ympäristöihin liittyvien termien sisään mahtuu paljon erilaisia asioita ja toimijoita. Näistä kahtena hyvänä esimerkkinä toimivat sosiaalinen media ja kyber. Trollauskin tulee siis nähdä melko laajana käsitteenä, eikä vain yksittäistä asiaa koskevana ilmiönä, jotta toinen ei puhu aidasta ja toinen aidan seipäästä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Trollaaminen ei tosiaankaan ole selvä käsite.

Kun kirjoitin koulujen tietotekniikaan liittyvän fb-foorumiin lapsien digidementian vaaroista, pitivät useimmat sitä trollauksena. Markkinamiehille ja heidän bulvaaneilleen ei sen sijaan asetettu mitään esteitä kehua kaupallisia tuotteita, pelillisyyden hyötyjä jne.

Onko tutkimuksiin perustuva valistus trollaamista? Siis kun se pysyy kohtuuden rajoissa ...

Janne Hilden

Ylen juttu palkatuista nettitrolleista oli melko köykäinen, mitä nyt epäiltyä rakennusta oli kuvaaja kuvannut jalkakäytävältä käsin.

Paljon tarkemman käsityksen informaatiosodasta tarjoilee Edward Snowdenin paljastamat dokumentit eksakteista tavoista trollata netinkäyttäjiä. Jo aikaa ennen Ylen kotikutoista "tutkivaa journalismia."
Vähän eri kaliiberia toimittaja Glenn Greenwald, verrattuna Ison Pajan jessikka aroihin :)

HOW COVERT AGENTS INFILTRATE THE INTERNET TO MANIPULATE, DECEIVE, AND DESTROY REPUTATIONS:

https://firstlook.org/theintercept/2014/02/24/jtri...

Käyttäjän perttikostiainen1 kuva
Pertti Kostiainen

YLE on itse kuin pahainen trollitehdas, järjetöntä vouhkaamista ja ihmisten leimaamista

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Valtamedia trollaa kaiken aikaa. Se harjoittaa propagandaa, jonka tarkoitus on saada ihmiset sikiuneen ja uskomaan kaikki, mikä on vallanpitäjille edullista, vaikka se olisi heidän omien etujensa vastaista. Ihmiset halutaan pitää hegemonian orjina, ja hyvin siinä on onnistuttukin, kun orjat rakastavat orjuuttajiaan.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Muita ”herkullisia” häiriköintiaiheita ovat esimerkiksi pedofiilien tai eläinten kaltoinkohtelun puolustaminen.»

...vähän moniselitteinen lause, tarkoititko pedofiilien puolustamista vai pedofiilien kaltoinkohtelun puolustamista... No oletan ensimmäisen.

Psyykkisistä häiriöistä kärsivien ihmisten ihmisoikeuksien puolustaminen on siis häiriköintiä?

Suomessa pikemminkin on ongelmana, että tiedotusvälineet nähtävästi myynninedistämistarkoituksessa sekoittavat psykiatrian ja lain usein tavalla, jota voisi perustellusti kutsua kansankiihotukseksi mielenterveysongelmista kärsiviä ja myös rikoksentekijöitä vastaan. Jälkimmäisilläkin tietääkseni on Suomessa vielä ihmisoikeudet.

Kalevi Wahrman

Onko tämä trollaamista vai huoli yksipuolisesta uutisoinnista Suomessa:

Haluatko VAIHTOEHTOISTA tietoa?

Lähetä sähköposti: kalevi.wahrman@pp.inet.fi

Saan useiden listojen ja purkkien postia joita välitän tekemilleni listoille
jonkinverran valikoiden. Periaatteena on välittää tietoa jota ei "hesari"
julkaise, tai ainakin syventää sitä. Osoitteita tulee minulle lähetyteistä
posteista ja pyynnöistä liittää postitulistaani.
Uusin ja täydennän ehtiessäni listoja. Pyynnöstä poistan
osoitteen listalta.
Listoillani on laaja kirjo ihmisiä jotka eri
syistä tarvitsevat/haluavat vaihtoehtoista tietoa.
Terveisin
Kalevi Wahrman
Leipurinmäki 2 B 06650 Hamari
puh. 040 5523099

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Mitä Venäjän trollitehtaisiin tulee, ne ovat pyhäkoulutoimintaa verrattuna jenkkien vastaavaan.

Esim tuossa:

http://www.turpeinen-saari.net/blogi/2015/05/02/414

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Haha. Jep, hyvä linkki.

Newsweekin "Putin"-kansikuvat on legendaarisia esimerkkejä propagandasta.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

---"JSN:n puolesta Risto Uimonen kehui Suomen sananvapautta maailman parhaaksi. Suomessa ei ole kovaa painostusta toimittajia vastaan. Täällä Suomessa toimittajat saavat tehdä työtä ”vakaassa Lännessä, demokratian kehdossa”....

Eiköhän naureta yhdessä tässä kohtaa ja lujaa.

Lue täältä:
http://reijopaunonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1935...

lainaus-"Lehdistön itsekritiikki vapaasta ja riippumattomasta tiedonvälityksestä ja uutisoinnista ei siis toimi. Ei edes lehdistöä itseään ylimmässä valvovassa elimessä. Tuorein ja räikein tapaus tästä on Julkisen sanan neuvoston (JSN) puheenjohtajan Risto Uimosen ylistyskirja Juha Sipilästä juuri vaalien alla"

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Naurettavintahan koko hommassa on se, että trollileimasin heilahtaa, jos erehtyy lausumaan jotain kriittistä "läntisen arvoyhteisön"-mikä ikinä onkaan-tekemisistä ja osallisuudesta esimerkiksi Ukrainan kriisiin ja sen syntymiseen sekä eskaloimiseen.

Varsinkin jos mainitsee USA apulaisulkoministerin järjestelleen vallanvaihdosta Ukrainassa yhdessä maansa Ukrainan suurlähettilään ja YKn edusmiehen kanssa. -Nuland "fuck the EU" puhelu

Ja Yhdysvaltain presidentin lausuneen, ettei Putinilla ole ollut Ukrainassa ja Krimillä mitään suurta suunnitelmaa, vaan nähdyt Venäjän toimet ovat vain seurausta siitä vallan uudelleen jaosta Ukrainassa, jonka välimiehenä Obama kertoo Usan toimineen.

Näistä kirjoittamisen sijaan pidetään yllä jotain älytöntä "trolli"-keskustelua. Tåmän naurettavan höpinän taustalla on ainoastaan moniäänisyyden vaientaminen ja marginalisointi.

Olen useampaankin otteeseen joutunut huomauttamaan kanssa keskustelijoita, tässä myös Fobbaa, siitä ettei Lännen kritisointi ole Venäjä myönteisyyttä.
Niin yksioikoinen maailma ei kyllä ole, vaikka se sellaiselta saadaan kyllä näyttämään.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Internettiä ei olisi koskaan pitänyt päästää jokamiehenoikeudeksi.

Kyky tunnistaa trolli on suoraan verrannollinen kykyyn käyttää Emacs:ia.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Mikä on Emacs ja vaatiiko sen käyttö erityiskykyä ?

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Pekka, Emacs oli työkalu, jolla mm. aikoinaan luettiin ja tuotettiin sisältöä newsgrouppeihin - niinä hyvinä aikoina. Trolleja ei juuri ollut.

http://en.wikipedia.org/wiki/Emacs

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren Vastaus kommenttiin #14

Trolleja ei ollut, mutta Niilo Paasivirta oli.

Jari-Matti Mäkelä Vastaus kommenttiin #18

Trollaaminen on huono yleisnimi, jos sen alle pitää mahduttaa myös sarkasmi, ironia, parodia yms. Saman logiikan mukaan studio julmahuvi, alivaltiosihteeri ja pahkasika ovat trollaamista.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

"Tästä on toki näyttöä sen verran, että Yle teki helmikuussa 2015 jutun Pietarin lähistöllä sijaitsevasta trollitehtaasta, jossa toimi jutun mukaan yli kaksisataa työntekijää, joiden tehtävänä on kehua Venäjää ja sen johtajaa."

Ylen uutinen oli trollausta. Pietarissa ei ole mitään trollitehdasta.

Ylen trolliuutisesta poiketen uutinen Ukrainan presidentti Poroshenkon illallisvieraista ei ole trollausta.

Katso http://fi.sputniknews.com/ulkomaat/20150506/53921....

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Pirkko Turpeinen-Saaren blogikirjoitus 2.5.2015.

"Suomen uutismedia ei läpäise totuustestiä. Se on läpeensä korruptoituneen yhdysvaltalaisen rahan vallan lumoama. Yksikään suomalainen poliitikko ei propagandan vallassa olevan median pelossa, ehkä Paavo Väyrystä lukuunottamatta, uskalla puhua asioista niiden oikealla nimellä. Paavo Väyrynen totesi Pressiklubi-ohjelmassa taannoin, suomalaisen median olevan anglo-amerikkalaista propagandaa. Voiko sen nasakammin sanoa!"

Petteri Hiienkoski

Olisin varovainen jakamaan ihmisiä venäläismyönteisiin ja ei-venäläismyönteisiin. Tällaisen jakolinjan vetäminen tuskin palvelee meidän suomalaisten etua. Kenen etua se sitten palvelee?

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Suorin hyötyjä lienee tämä mystinen "läntinen arvoyhteisö".

Tämän keinotekoisen vastakkainasettelun kautta kaikki sitä itseään vastaan osoitettu perusteltukin kritiikki voidaan "venäjämielisenä" kuitata "trollailuna" eikä näin ollen ole mitenkään relevanttia asiaa.

Tätä "arvoyhteisöä" on itseoikeutetusti asettunut johtamaan Yhdysvallat ja mikäli on oppinut ymmärtämään minkälainen vakoileva poliisivaltio tätä "demokratiaa" vientituotteenaan levittää ja miksi, pitäisi hälytyskellojen alkaa soida. Ja jos ei soi kannattaa vilkaista minkälaisia ulkopoliittisia doktriineja siellä on noudatettu ja miten niiden ulkopolitiikka linjataan.

Pitää olla umpisokea tai jotenkin lukossa jos ei näe suurta kuvaa.

Jesse Leino

Helsingin Sanomien kuukausiliittessä oli Unto Hämäläisen kirjoittama artikkeli "Uhka jota ei ole" ja artikkeli alkoi näin "Venäjä hyökkäsi kesällä 2008 Georgiaan. Se tuli kaikille - myös Suomen valtiojohdolle - täytenä yllätyksenä. Suomi oli täysin valmistautumaton reagoimaan Venäjän voimankäyttöön."

Mitäpä siitä, että mm. EU:n yli 1000-sivuinen loppuraportti vuodelta 2009 ja kaikki länsimediat toteaa yksiselitteisesti Georgian aloittaneen sodan hyökkäämällä Etelä-Ossetiaan.

Voisitko Fobba "asiantuntijana" kertoa oliko juttu; a) trollausta, b) propagandaa, vai c) valehtelua?

Käyttäjän MikkoPunkari kuva
Mikko Punkari

Osoittaa todella huonoa harkintakykyä nettipoliisilta kun hän ottaa esimerkikseen Venäjän disinformaation lähteenä. Koko maailma kuhisee läntisestä mediamafiasta minkä omistuksessa Suomenkin media on suurelta osin. USA:n NSA ja CIA ovat syyllistynyt valtaviin mediarikoksiin ja USA:n disinformaatio on tuomittu laajasti mm. Ukrainaan ja Venäjään liittyen. Saksassa on valtava skandaali koskien sekä läntistä vakoilua että valehtelua mediassa. Suomalaiset ovat jo pitkään joutuneet NATO-propagandan ja tekaistujen uutisten uhriksi ja Wikileaks on paljastanut siihen liitetyt suomalaiset poliitikot. Olen hyvin lähellä totuutta, jos väitän, että 98% nettitrollauksesta ja propagandasta on läntistä perua.

Esimerkiksi ETYJ:n mukaan Venäjän tiedotus Ukrainasta on ollut rehellistä kun taas lähes kaikki Ukrainan hallinnon, USA:n ja NATO:n tiedot on todettu vääriksi. Jopa tietokonepelistä otettua satelliittikuvaa on tarjottu todisteeksi Venäjää vastaan. Hiljattain USA:n media jäi kiinni vanhan Georgiasta otetun valokuvan käytöstä Ukraina-uutisoinnissa. Mediamme on ostanut netistä 100 eurolla mm. Keski-Aasiasta saatavia tekaistuja Venäjää mollaavia uutisia kuvineen ja jakanut niitä aitoina. Läntisen valehtelun lista on todella pitkä ja karmea - demokratiaa halventava.

Mediamme on aloittanut painostuskampanjoita mustamaalatakseen mm. suomalaisia professoreita ja kokeneimpia poliitikkojamme. Tästä poliisin pitäisi kiinnostua.

Janne Hilden

Ei ole outoa, että kokoomuslaista nettipoliisia vaivaa kokoomuslainen ajattelu.
Kaikki hyvä tulee kritiikittä Atlantin takaa.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Kerran yksi rajavartija sanoi et idästä ei tule muuta hyvää ku aurinko ja uppopumput.

Ne onkin kuulemma vahvoja vehkeitä, ei tosin kannata sähköt kytkettyinä käsitellä mutta kestää pitkään ja vesi nousee. :D

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Lukisin mielelläni lisää tosta uutisten ostamisesta. Löytyykö sulta helposti linkkiä mihinkään asiaan liittyvään?

Jukka Laine

Kreikassa ministeriön linja on muuttunut. Saa nähdä mihin suuntaan Suomi kehittyy. Troikalle ja ay-väelle voi tulla näkemyseroja, jotka vaikuttavat Suonen EU-linjauksiin.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Trollauksessa on yhteiskunnallinen puoli. 'Länsimainen arvoyhteisö' ei itse asiassa edusta koko kansaa kovin hyvin, ja tämä synkooppi sitten aiheuttaa kipuilua. Trollaajan mielestä 'asioiden ei pitäisi olla noin', varsinkin, jos laakakierteisiä oikeistopölähtäneitä asioita iskeytyy kasvoille kaikkein pyhimmistä lähteistä, kuten 20:30 uutiset. Asiaa pahentaa täydellinen yksimielisyys muissakin tiedotusvälineissä.

Todellinen tutkiva journalismi on mahdollista vain Voima -lehdessä,
Maaseudun Tulevaisuudessa ja Kansan Uutisissa. Näistäkin kahdessa vain
ilmaiseksi.

Eliitti taas on innostunut vääntämään torttua sangen pitkäaikaisesta rajanaapuristamme, koska ilmeisesti jonkinlaista vaalitappiota osattiin odottaa, ehkä haluttiin jo etukäteen löytää joku, jota syyttää.

Poliitikon tärkein myyntiartikkeli on loistava tulevaisuus. Jos se tuote loppuu, hyllyssä heti alempana on sitten pelko. Trollaaja on ihminen, joka huomaa myyjän fraseerauksen muutoksen.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

"Aina luotettavan Wikipedian"?????

Käyttäjän ViiviPartanen kuva
Viivi Partanen

No on kyllä pienet ongelmat jos nettipoliisin koulutuskohde on trollaaminen. Menisitte edes darknettiin jahtaamaan oikeita rikollisia! Jos nyt meni tunteisiin, niin ei ollut tarkoitus trollata, vaan ihmetellä touhua ihan vakavissaan!

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Ihan asiallinen juttu, mutta kommentointi on hiukan hämmentävää. Yle tosiaan teki helmikuussa 2015 jutun Pietarin lähistöllä sijaitsevasta trollitehtaasta, jossa toimi jutun mukaan yli kaksisataa työntekijää, joiden tehtävänä on kehua Venäjää ja sen johtajaa. Jo aiemmin Ylen toimittaja Jessikka Aro oli tehnyt näistä juttuja, ja niin tuli toimittajasta maalitaulu: desantti Bäckman ja Ilja Janitskin, tuo MV-lehden päätyhjäntoimittaja, usuttivat kaiken maailman nimettömät kiusanhenget hänen kimppuunsa.

Putin on pikkuhiljaa kiristänyt otettaan ja tehnyt Venäjästä roistovaltion, jota hän johtaa mafiapäällikön ottein. Iso laiva ei nopeasti käänny ja historiallinen kehitys on kovin hidasta. Putinilta on kestänyt melkein 20 vuotta viedä Venäjää 50 vuotta taaksepäin.

http://mikalamminp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/264000...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset