MarkoFobbaForss

Yleisesti merkittävä asia vai rasistinen video

Eilen levisi somessa kovaa vauhtia video, jossa kaupan naispuolinen myyjä väänsi kahden epäillyn myymälävarkaan kanssa. Nainen kaasutti toisen miehistä ja raahasi hänet takaisin kaupan puolelle. Video levisi nopeasti ja myös useampi tiedotusväline tarttui videoon. Videon ympärillä pyörinyt keskustelu herätti muutamia kysymyksiä, joita pyörittelen ohessa.

Videon julkaisun laillisuus

Erilaiset valvontakamerakuvat ja muut kansalaisten rikoksesta epäillyistä ottaman kuvat ovat yleistyneet laajasti somessa. Yksittäisiä kansalaisia ei sido poliisin suhteellisen tiukat esitutkintalain säädökset, vaan punnintaa pitää tehdä yleensä julkaisijan sananvapauden ja kohteen yksityisyydensuojan suhteen. Rikosnimikkeinä puhutaan tällöin yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä ja kunnianloukkauksesta.

Kyseisen videon saatesanoista kävi ilmi, että kauppias halusi tuoda esille muuntorangaistuksiin kohdistuneet muutokset, jotka olivat vaikeuttaneet kaupan toimintaa lisääntyneenä näpistelynä. Vaikka tämä keskustelunavaus olisi onnistunut varmasti pelkällä tekstilläkin, ei asia olisi varmasti lähtenyt lentoon samalla tavalla ilman videota.

Yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen ja kunnianloukkaus nimikkeitä uudistettiin vuoden 2014 alusta, jolloin pykälien tunnusmerkistöä tietyllä tapaa kavennettiin, koska yleiseltä kannalta merkittävien asioiden esille tuomiseksi voidaan tuoda esille erinäisiä asioita, jos teko ei selvästi ylitä sitä mitä voidaan pitää hyväksyttävänä. Muutos oli seurausta EIT:n tuomioista, koska Suomessa oli pidetty liian tiukkaa linjaa sananvapauden suhteen. Esimerkkeinä näistä yleisesti merkittävistä asioista voidaan mainita lapsen huoltoa koskettavat asiat, väitteet poliisin suorittamasta väkivallasta, potilasturvallisuus, vanhustenhoidon laatu jne.

Kun vertaa sakon muuntorangaistuksia ja kaupan myyjän turvallisuutta koskevaa keskustelua edellisiin esimerkkeihin, mahtuvat ne mielestäni selkeästi yleisesti merkittäviin asioihin. Koska rikos ei lähtökohtaisesti ole yksityisasia ja kauppiaalla ei näyttänyt olevan saatesanojen perusteella halventamistarkoitusta, ei kumpikaan noista rikosnimikkeistä tässä tapauksessa mielestäni täyty. Miehillä on toki oikeus tehdä rikosilmoitus asiasta.

Videon kommentointi

Kun katselee eri palstoilla olevia kommentteja videoon liittyen, ei voi taas kuin ihmetellä, mitä ihmiset kehtaavat kirjoittaa someen omilla nimillä ja omilla kasvoillaan.

Videon kommentit voivat mennä laittoman puolelle, vaikka itse videon julkaisu sitä ei olekaan. Tämä ei kuitenkaan lähtökohtaisesti muodosta rikosoikeudellista vastuuta videon lisääjälle, koska jokainen vastaa omasta uunoudestaan.

Tosin jos kommentit tulevat lisätyn videon kommenttiketjuun, voi ylläpitäjä joutua vastuuseen kirjoituksesta, jos kyseessä on kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Eli esimerkiksi tapauksessa, jossa kaikki maahanmuuttajataustaiset leimataan myymälävarkaiksi.

Olen jo useamman kerran tuonut esille hieman ristiriitaisen seikan, jossa ylläpitäjän vastuu ei kuitenkaan koske yksittäisiin henkilöihin kohdistuneita rikoksia. Eli vaikka videon miehiä solvattaisiin ja uhattaisiin rasistisesti, ei ylläpitäjä ole velvollinen poistamaan viestejä niin kuin yleisesti kansanryhmää leimaavien viestien kohdalla on.

Videon miesten ihonväri

Mitenköhän videoon olisi reagoitu kansalaisten ja Keskon toimesta, jos epäillyt myymälävarkaat olisivat olleet valkoihoisia? Olisiko video levinnyt niin nopeasti, olisiko Kesko pyytänyt videon poistoa? Ainakin kansalaisten rasistiset kommentit olisivat jääneet vähemmälle, mutta onko se syy miksi vain valkoihoisia myymälävarkaita sisältävän videon voisi julkaista?

Rasististen kommenttien osalta ei varmaan ole epäselvyyttä viestien asiattomuudesta, mutta miten sitten videon julkaisun leimaaminen ulkomaalaisvastaisuudeksi. Onko tilanne siis sellainen, että jos jokin tapaus koskettaa sattumalta tummaihoisia, ei sitä voida käsitellä sen takia, että se herättää rasismia? Onko reilua leimata kauppias rasistiksi vai kertooko leimaaminen henkilön omista ennakkoluuloista, jossa kaikki tummaihoisiin jollain tapaa kohdistuva negatiivinen keskustelu on rasismia.

Näpistelijän profiili

Vaikka keskustelussa onkin ollut rasistisia piirteitä, en ole juurikaan nähnyt väitteitä maahanmuuttajataustaisten yleistämisestä näpistelijöiksi.  Ja hyvä näin, koska se ei pidä paikkaansa. Vaikka jossain rikoksissa näitä viitteitä onkin, niin näpistystilastoja kyllä ”johtaa” selkeästi Suomessa syntyneet. Empiirisen kokemuksen perusteella yleisin näpistelijä on päihdeongelmainen keski-ikäinen mies.

Katsoin vuoden 2014 tilastoja ja sen perusteella löysin yhteensä 23 400 näpistys- tai näpistyksen yrityssakkoa koko Suomesta. Näistä sakoista 18 850 oli kirjoitettu Suomessa syntyneelle henkilölle. Varmaan joukossa on ollut muutama maahanmuuttajataustainenkin Suomessa syntynyt, mutta näpistysrikokset eivät siis ole mikään erityinen ongelma maahanmuuttajataustaisten keskuudessa.

EDIT: koska nämä näpistysluvut herättävät hieman epäselvyyttä, niin todetaan vielä, että yleisesti yli puolet kaikista ulkomaalaisten tekemistä rikoksista on tehty ulkomailla asuvan ulkomaalaisen toimesta. Yritin etsiä tilastoa näpistysten osalta ja sain tulokseksi 1585 Suomessa asuvaa ulkomaalaista tuosta miltei 4544 määrästä. Käymässä olisi ollut 1013 henkilöä ja 726 oleskelusta ei ole tietoa. Tuosta jää vielä 1220 osalta tiedot jostain syystä epäselviksi. Luvuissa on otettu huomioon vain näpistyssakot, joten esim varkauden puolelle menevät teot eivät näy tässä tilastossa. Varkauden puolelle mennään esimerkiksi silloin, kun on sivuleikkureita tai foliokasseja mukana taikka omaisuuden arvo on riittävän korkea.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (66 kommenttia)

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Kysymys on siitä, että poliisi ei kykene hoitamaan turvallisuutta. Pitkät lomat ja lyhyt vuosityöaika painaa sielläkin samoin kuin muullakin julkisella puolella.

Toinen kysymys on, että seuraamukset teoista eivät ole mitään. Eivätkä näin ollen vastaa ihmisten oikeuskäsitystä.

Ruotsissa harrastetaan valkopesua. Eli videoissa ja uutiskuvissa sekä teksteissä kaikki ovat kantaruotsalaisia. Se vie kyllä uskottavuuden ja kääntyy itseään vastaan.

Kuten suomessa on tapana tässäkin syytettyjen penkille joutuu hienosti toiminut myymälätyöntekijä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Seuraamukset eivät yleensä vastaa ihmisten oikeuskäsityksiä, mutta lähinnä siksi, että ihmisten oikeuskäsitykset ovat aika sattumanvaraisia. Muistan kuinka ennen vanhaan vanha kansa valitti sitä, että "köyhä joutuu vankilaan, kun varastaa nälkäänsä leipäpalan ja herra ei saa mitään tuomiota kavaltaessaan miljoonia".

Tuo Ruotsin valkopesu ei kyllä aivan esittämälläsi tavalla pidä paikkaansa. Toki siellä tiettyä rotusensitiivisyyttä esiintyy.

En ryhtyisi ennustamaan myymälätyöntekijän syytettyjen penkille joutumista sen paremmin kuin arvioimaan hänen toimintaansakaan, koska viedonpätkä ei kerro tarpeeksi kyseisestä tapauksesta. Pitäisi jonkun tulla ulos asian tiimoilta ja kertoa mitä siinä todella tapahtui. Sitä ennen on mahdollista jopa lavastettu tilanne.

Ilmeisesti kuitenkaan pojilla ei tuossa vaiheessa enää ollut mitään mukanaan ulos pyrkiessään, joten kyse ei ollut varastetun tavaran takaisin saamisesta. Huomiota herättää myös se kuinka helppoa vartijatytölle oli saada toinen kavereista revittyä takaisin sisälle kadulta asti. Tuntuu, että jos joku tosissaan olisi karkuun menemässä, niin ei hän enää olisi tuossa vaiheessa "antautunut" sisään revittäväksi.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Voi hellanlettas mitä näpistelijöiden puolustamista!?

Jos kaveri oli huumeissa tai juovuksissa, niin kuin näytti, ei siinä ollut paljon karkuun menemistä. Vartijalla, vai oliko myymälätyöntekijä?, oli vahvat otteet.
Mistä Sinä Juha tiedät paljonko tavaraa oli juipin pusakan sisällä?

"Lavastettu tilanne". Älä nyt viitsi!

Eikö kyseessä ollut vartija? Onko myyjillä jo Helsingin seudulla kaasusumuttimet? Pahaksi on maahanmuuttajien takiakin siellä asiat päästetty!

Eikö Sinulla ole mitään hyvää sanomista Juha vartijan tehtävänkuvansa mukaisesta toiminnasta: estää kaupan omaisuuden kähveltäminen?? Tai myymälätyöntekijän, jos tämä oli sellainen. Kaikki kommentointisi on jonkinlaista näiden rikollistenalkujen lapsellista puolustelua. Ja saivartelua.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #36

"Kaikki kommentointisi on jonkinlaista näiden rikollistenalkujen lapsellista puolustelua."

Tuosta ei suinkaan ole kyse, vaan suhtaudun hiukan varauksellisesti tällaisiin videoihin ja niiden tarkoitushakuiseen esittämiseen. Samoin kuin suhtaudun varauksellisesti suuren yleisön kritiikkiin oikeusistuimien päätöksiä kohtaan asioissa, joista se ei tiedä muuta kuin iltapäivälehtien lööppien verran. Tuo videonpätkä on esitetty hiukan humoristisena pläjäyksenä taustamusiikkeineen.

Olisi pitänyt olla itse katsomassa mitä todellisuudessa tapahtui.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #37

Jos tapahtuma oli näyttelemistä, niin "Oskarit" ansaitsevaa!

Etkö Juha usko mitään, mitä et itse ole todistamassa?

Etkö todellakaan saa sanotuksi mitään positiivista kiinniottajan toiminnasta? Vain nähdyn videon pohjalta. Asetu hyvä ystävä kauppiaan asemaan! Käsittele asiaa hänen näkökulmastaan.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #37

Juha Kuikka,

Viranomaiset tietävät silminnäkijätodistusten olevan lähes yhtä tyhjän kanssa. Myös rikolliset tietävät tämän tosiasian.

Ainoa luotettava henkilö kertomaan rehellisesti mitä todellisuudessa tapahtui on rikollinen itse.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita Vastaus kommenttiin #51

... mutta hän vastaajan asemassa voi kertoa ihan mitä sylki suuhun tuo, häntä ei voi velvoittaa vannomaan sen enempää kristittyjen Jumalan kuin Omantunnonkaan kautta.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #69

Se ei ole hänelle mikään rikos eikä edes ongelma.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

En ole Jp varma joutuuko, mutta ajatuksenakin se on pöyristyttävä.

Niko Sillanpää

Ulkomailla syntyneitä oli vuonna 2012 Suomen väestöstä 5,2%. Näpistyksistä sakotettujen/tuomittujen ulkomailla syntyneiden osuus on blogissa esiin tuotujen lukujen perusteella 19,4%. Ja kuten blogisti toteaa, kyseessä on aliarvio ulkomaalaistaustaisuuden suhteen, koska ns. toinen polvi, joka tutkimuskentän perusteella eli empiirisesti syyllistyy jopa useammin rikoksiin kuin ensimmäinen polvi, jää huomioimatta.

Ja tästä aliarvioivasta asetelmasta huolimattakin tässäkin asiassa yliedustus on noin nelinkertainen muuhun väestöön nähden.

Käyttäjän MarkoFobbaForss kuva
Marko Forss

Todetaan tähän nyt sen verran, että yli puolet ulkomaalaisten tekemistä rikoksista on Suomen ulkopuolella asuvien tekemiä. En tiedä tarkkaa lukua näpistysten osalta, mutta en ihmettelisi jos pyörisi samoissa määrissä.

Niko Sillanpää

Ottaen huomioon se ilmeisyys, mikä porukka näpistyksiin taipuvainen on, veikkaisin, että ulkomailla asuvien osuus on tässä selkeästi suurempi.

Marko Forss: "Empiirisen kokemuksen perusteella yleisin näpistelijä on päihdeongelmainen keski-ikäinen mies."

Näin siis asiantuntijan näkemys. Tämä asiantuntijan näkemys on sikäli onnekas, koska jos tällainen näkemys osoittaisi johonkin muuhun ryhmään kuin päihdeongelmainen (suomalainen) keski-ikäinen mies, sitä ei voisi sanoa ääneen joutumatta joko some- tai mediamyrskyn kohteeksi tai vastaajaksi oikeudenkäyntiin.

"Päihdeongelmainen keski-ikäinen mies" on kyllä pirun kätevä ryhmä.

Siihen voi osoittaa huoletta, koska se ei edusta yllättävän paljon vaikutusvaltaa saaneiden idioottimaisten maailmankuvien ja -selitysten puitteissa "haavoittuvaisessa asemassa olevaa" uhriryhmää, joita taas pitää aina käsitellä silkkihansikkain tai alkaa valtaisa itkeminen. Lisäksi päihdeongelmaista, syrjäytynyttä, keski-ikäistä miestä voi aivan huoletta pitää vastenmielisenä ilmestyksenä, joka on ansainnut jamansa.

Tosin tällä ryhmällä on toinenkin kätevä käyttönsä eli luotaessa propagandaa, että Suomi olisi jotenkin erityisen vaarallinen maa henkirikoksien kannalta erityisesti "haavoittuvassa asemassa oleville" tahoille. Todellisuudessa Suomi on henkirikosten kannalta vaarallinen maa -- kyllä -- päihdeongelmaiselle, syrjäytyneelle, keski-ikäiselle miehelle, mutta ei muille. Mitä ei tietenkään kannata mainita, tai muutoin hyvä propagandan tekemisen mahdollisuus lässähtää.

Minna Eerolainen Vastaus kommenttiin #7

Voi kyynel mitä uhriutumista :D

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #56

Kenestä tuli uhri? Tarkoitus oli arvostella uhriusdiskurssin typeryyttä yleisellä tasolla eli miksi se pitää jättää noteeraamatta.

Miikka Hämäläinen

No todetaan tähän nyt vielä sen verran lisää, että näistä "tietyistä maista" rikoksia Suomeen varta vasten tehtailemaan saapuville ei Suomen valtio maksa minkäänlaista "discorahaa" esim. harkinnanvaraisen toimeentulotuen, tai kotoutumistuen muodossa. Toisin on täällä vakituisesti asuvien ulkomaalaisten osalta. Suomessa rikoksiin syyllistyvien, Suomen ulkopuolella asuvien ulkomaalaisten rikokset ovat usein niin sanotusti keikkaluontoisia. Kun taas vaikkapa kirjoituksessasi esiintynyt tummaihoinen, näpistelevä kaksikko tekee rikoksia lähinnä harrastustoimintana "discorahan" päälle. Voisiko tässä olla yksi selittävä tekijä?

Minna Eerolainen Vastaus kommenttiin #55

Mistä tiedät noidenkaan nuorten miesten "diskorahasta", ovat luultavasti Suomessa syntyneitä Suomen kansalaisia. "Diskorahaa" voivat hyvinkin saada sen saman verran kuin muutkin suomalaisnuoret mahdollisten tulonsiirtojen kautta. Suomessa on jo muitakin ihan aitoja suomalaisia kuin vain me olmit/ maksamakkaranväriset, vaikka eihän tämä mene väelle jakeluun.

Miikka Hämäläinen Vastaus kommenttiin #58

No oletetaan että ovat täällä syntyneitä toisen polven mamuja, joille maksetaan vain saman verran "discorahaa" kuin samanikäiselle, samassa asemassa olevalle kantasuomalaiselle. Suhteessa siis tähän esittelemääni "keikkatyöläiseen" tämä "discoraha" on plussaa. Mutta sitten tulee lisänä nämä harrasteraiskailut ym. ryöstelyt, jollainen tuossa valvontakameran videollakin esitetään. Näitä kantasuomalaiset eivät tehtaile juuri lainkaan, verrattuna täällä asuviin afrikkalaistaustaisiin mamuihin, toisen polven afrikkalaistaustaisiin mamuihin, tai "keikkatyöläisiin". Ettei mene itkupotkuraivareiksi, selvästä asiasta vänkäämiseksi, ta rasistiksi syyttelyksi niin tuossa sinulle hieman tilastoja Minna Eerolainen: http://www.optula.om.fi/fi/index/julkaisut/tutkimu...

Jouni Nordman

Jos mietitään miten poliisihallinto hoiti organisaatio uudistuksessa, niin kumma on se että nämä jotka jä tehtiin hallintoon odottelemaan eläkkeelle pääsemistä, sijoittamalla näitä mitä kumma lisä niin työryhmiin, ei laiteta kaduille kävely poliisi, jotka liikkuisivat ihmisten seassa. Sillä tämä nykyinen malli jossa poliisi itsensä eristää autoihin, tekee poliisista irrallisen, joita ihmisten on vielä vaikea lähestyä.

Toisaalta se että poliisit eivät näitä ihmisiä lähellä olevia asioita selvitä, jossa niinkin yksinkertainen kuin polkupyörät on ihmisille tärkeitä, mutta poliisille täysin merkityksettömiä on vaikea ristiriita.

Se että yrittäjät kokevat voimattomuuden omaan omaisuuden suojelemisesta, jossa on sama mitä teet niin röyhkeä saavat vain yhteiskunnalta päänsilittelyä.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Oleellista videon julkaisussa ei ollut tekijöiden tausta vaan poikkeuksellisen urhea kiinni-otto. Näitä tallennuttaja nauhoja kaljaläpijuoksijoista on kymmeniä päivässä. Ei niiden esittämisessä ole mitään mielenkiintoista. Tässä pätkässä oli.

Keskon kantaa myös ihmettelen. Heidän pitäisi olla enemmänkin tyytyväisiä, että oma henkilökunta puolustaa kauppaa ja sen imagoa.

Lauri Wirén

Kiinnitin samaan asiaan huomiota. Kaupan työntekijän tavattoman sinnikäs puolustautuminen herätti kunnioitusta. Rispektiä ja paljon. Itse olisin tuskin vastaavassa tilanteessa viitsinyt aivan noin paljon ahertaa parin kaljankeikkaajan vuoksi.

Keskon kanta oli sellaista nyky-vellimuna-poliittisesti-korrektia paskaa. Keskolle terveisiä, että kamera ei valehtele. Ostoni K-ryhmän liikkeistä vähenevät vielä entisestään.

Matias Härkönen

Videon "viehätys" oli siinä, että nainen taltutti yksin kaksi miestä, joten kyllä se varmasti olisi levinnyt vaikka tekijät olisivat olleet kotimaisiakin räkänokkia. Mutta turha silti kiistää, etteikö vauhti vain kiihtynyt kun tekijöinä oli maahanmuuttajat. Viime aikojen katuryöstöt ja raiskaukset on saaneet ihmiset varpailleen näiden asioiden suhteen.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Video on murheellinen, mutta kun poliisi siitä kirjoittaa, olisi hyvä tietää, miten poliisin rerurssit riittävät tällaisen torjumiseen yleensä, miten poliisi tällaisessa tapauksessa käytännössä toimii saatuaan tiedon näpistyksestä ja mihin seuraamuksiin sen johtaa yleensä.
Miten poliisin eväät riittävät muualta tulevien rikollisten tai liigojen puuhien estämiseen Schengen-alueella, kun po. tilasto kuitenkin kertoi lähes 1/5 osuudesta?
Mitä ns. kiinniottaja voi tehdä?

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Itsestäni videon pointti oli kyseisen naishenkilön topakka toiminta, ei asiakkaiden ihon väri.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niin, se on sellaista kansainvälistä youtube-kamaa. Vastaava on tässä:

https://www.youtube.com/watch?v=xlCRuysP7LA

(Kiinalainen nuori naispuolinen baarityöntekijä panee jannut kanveesiin.)

Käyttäjän HarriMuttilainen kuva
Harri Muttilainen

Tuo linkittämäsi on leffapromo eikä mikään aito tilanne.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Alkuperäinen lakimuutos muuntosakoista luopumisesta johtui liiallisesta tahdosta ymmärtää lievien omaisuusrikoksen tekijöitä ja teon syitä.

http://oikeusministerio.fi/fi/index/toimintajatavo...

Oikeusministeriön teettämät selvitykset ovat jonninjoutavaa lätinää ja niissä annetaan ymmärtää, että näpistelijät ovat päihdeongelmaisia syrjäytyneitä.

Tämä on silkkaa valhetta.

Melkoinen osa näpistelijöistä on 15-30 vuotiaita joutilaita suomalaismiehiä (kattaa myös uussuomalaiset), jotka hakevat juoksukaljat kaupasta tietoisina siitä, että tulottomina he voivat pyyhkiä saamillaan sakoilla vaikka perävakonsa.

Toisen suurehkon ryhmän muodostavat maksuhaluttomat elämäntaparikolliset, joita löytyy mm. alkuperäisistä vähemmistöistämme. Rahaa on kyllä mersuun, mutta ei kauppalaskun maksamiseen.

Kolmantena ryhmänä ovat tänne tulevat tai täällä asuvat ulkomaalaiset, jotka eri syistä tekevät rikoksia maassamme.

Juopot ja narkkarit ovat sitten oma ryhmänsä, mutta he eivät muodosta enemmistöä.

Poliisilla ei ole mitään muita keinoja puuttua heidän toimintaansa kuin kirjoittaa sakko ja rekisteröidä heidät rikoksen tekijänä tunnistuskuvarekisteriin, ellei kyseessä ole varkaudeksi katsottava tekomuoto.

Tällöin poliisi voi turvautua pakkokeinoihin.

Kaupan lisätessä kiinnijäämisriskiä tai tehostaessa muutoin toimintaansa mm. vartiointia ja henkilökunnan aktiivisuutta lisäämällä, nämä viiteryhmät hakeutuvat myymälöihin, joissa valvontaa on vähemmän.

Yhteiskunnalla ei ole mitään tarvetta ymmärtää heidän toimintaansa.

Takavuosina hevosmiehetkin löysivät sakkorahat viimeistään vankilan portilla. Uskoakseni näin tulee tapahtumaan taas, kun uusi laki näyttää kyntensä.

Juoksukaljat ja tankkaukset jäänevät tulevaisuudessa niiden om:n tilastoimien syrjäytyneiden ja päihdeongelmaisten tekemiksi.

Käyttäjän heikkileivo kuva
Heikki Leivo

"On naurettavaa, että iltapäivälehtien kommenttipalstan olemassaolo kertoo sen, onko tekijä kotomainen vai tuontikamaa."

Jopas, en olekaan ainoa joka on huomannut tämän ilskoittavan ilmiön. Fobba voisi puuttua tähän - kommenttiosion puuttuminen erinäisten iltapäivälehtien jutusta on nykyään tulkittavissa rasistiseksi vihjaukseksi, mikä omiaan herättämään viha-ajatuksia. Uutisten kommentointi olisi kukaties syytä kieltää kokonaan?

Käyttäjän MarkoKallio kuva
Marko Kallio

Kun asia siirretään lillukanvarsien tasolle, unohtuu varsinainen ongelma. Jos kuvassa olisi ollut millä tavalla tahansa erottuva ihmisryhmä, olisi siitä heitetty "rasistista" kommenttia. Milloin vihaiset kommentoijat herjaavat lappalaisia, maalaisia, juppeja, audimiehiä, mustalaisia, neekereitä, homoja, vanhuksia, teinejä jne.

Ongelmana on, että tässäkin esimerkissä varkaat saavat tehdä mitä haluavat, mutta kun niihin puututaan, aletaan joka suunnalta arvioida, saako omaisuuttaan tai terveyttään suojeleva toimia kuten toimi. Kansalaisten tunne oikeudenmukaisuudesta ei toteudu ja on jo pitkään ollut olo, että meitä rehellisiä kansalaisia ei suojella, mutta rikollisia suojellaan. Vaikka juuri nämä kauppiaat ja kassatyöntekijät elättävät joka ikistä virkamiestä ja viranomaista juurikin suojelun vuoksi!

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

""... maahanmuuttajataustaisten yleistämisestä näpistelijöiksi... näpistystilastoja kyllä ”johtaa” selkeästi Suomessa syntyneet. Empiirisen kokemuksen perusteella yleisin näpistelijä on päihdeongelmainen keski-ikäinen mies.""

"Yleisesti merkittävän asian" esiin poimiminen alkaa omassa yhteiskunnassamme olla yhtä kremlologinen taitotemppu kuin puhuminen kieli keskellä suuta ja ilmiantajia varoen entisessä tai kenties nykyisessäkin itänaapurissa.

Vaikka nuo toisen polven maahanmuuttajanuoret ja keski-ikäinen suomalainen juoppo esiintyvätkin samassa tilastossa, mistäköhän johtuu, etten pysty millään mieltämään heitä tapauksina samanlaisiksi? En vaikka kuinka yrittäisin todistella itselleni, että kyseessä on tilasto joka yrittää kartoittaa "samaa" ilmiötä.

Ja jos yritän miettiä mikä olisi se tapa, siis se käsitteellinen työkalu, jolla tuon olemassaolevan eron pystyisin ilmaisemaan, niin ainoa mitä käteeni jää on se, että kysymyksessä on tekijöiden "kulttuurinen" ero.

Ehkä toistan tämän: toisen polven maahanmuuttajanuorten ja keski-ikäisen känniäijän näpistelyt eivät ole sama asia, vaan niissä ilmenee kulttuurinen ero.

Ja jostain syystä minusta tuntuu, että sanoessani tämän lipsahdan jonkin normin tuolle puolen. Viitatessani kulttuuriin viittaan johonkin sellaiseen "yleiseen asiaan" jolla on "yleistä merkitystä" joka on kuitenkin mahdollista tulkita väärällä tavalla yleistäväksi merkitykseksi.

Niinpä minun ei siis pidä sanoa ajatuksiani ääneen. Olen hiljaa. Yhtä hiljaa kuin jokaisen järjellään ajattelevan todellisuudentajuisen ihmisen on aina totalitarismissa pakko olla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Siinä viitattiin myymälävarkaustilastoon eikä tilasto ota kantaa kulttuurieroihin tai syihin, jotka myymälävarkauteen ovat johtaneet. Ei blogistikaan korostanut, että kahdella mainitulla ryhmällä olisi jotain muuta samankaltaisuutta kuin se, että he ovat hyvin edustettuina myymälävarkaustilastossa.

Blogistin toteamus tilastosta on siis hyvin relevantti tässä yhteydessä, jossa osittain tilastonumeroihin viitaten pyritään jotain todistamaan.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Tottakai tilastot ottavat kantaa kulttuurieroihin kirjatessaan syntyperän ja sosiaalitaustan. Tilastot ovat numeeriseksi "faktaksi" lokeroituja yleiskäsitteitä. Yleiskäsitteellistämisessä väistämättä esiintyviä merkityksenannon ongelmia pohdittiin yllä. Ne alkavat jo ennen kuin tilastoihin saadaan ensimmäistäkään lukumäärämerkintää, ja ne jatkuvat kun tilastoja yritetään palauttaa takaisin todellisuuteen eli tulkita. Menikö jokin ohi?

Yleiskäsitteiden ongelmallisuudesta näitä asiayhteyksiä sivuten:

http://kuinkakarlmarxtavataan.puheenvuoro.uusisuom...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Empiirisen kokemuksen perusteella Suomessa tehdyistä rikoksista suurimman osan tekevät suomalaiset ja ulkomailla tehdyistä rikoksista ulkomaalaiset ( suomalaisin silmin katsottuna).

Kyseessä on myös tilastollinen tosiasia ja yksityiskohtiin ( näpistykset) meneminen on täysin epäolennaista. Keskusteluissa esiin syöksähtävä rasismi, vihapuhe ja ulkomaalaisvastaisuus eivät vähennä jo tehtyjen rikosten määrää.

Seurauksena ulkomaalaisvihamielisyydestä saattaa olla, että suomalaisten tekemien rikosten prosentuaalinen määrä kaikista Suomessa tehdyistä rikoksista lisääntyy tulevaisuudessa. Myös näpistysten.

Kuka sitä tahtoo?

Tapani Kemppainen

Lue Pekka joku yksinkertainen tilatotieteen kirja, ennen kuin puhut lisää läpi päähäsi

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Tapani Kemppainen,

Minulle ehdotat tilastotieteen kirjaa ja Marko Forssille tilastotieteen kurssia, mutta tuskin Suomessa tai ulkomailla jo tehtyjen näpistysten määrä ja niiden tekijät siitä muuttuvat.

P.S. Mikä kommentissani ei tilastotieteellisesti pidä paikkaansa ?

Juhani Valli

Ei kaupan teko ja myyjän työpäivä tällaiseksikaan voi mennä. Kysymys on kauppojen (oikeus)turvasta, turvallisuudesta, asiakkaiden ja myyjien turvallisuudesta. Tuskin erikseen tarvitsee makustella, sitä onko syyllistytty rasismiin tai liiallisen väkivallan käyttöön.

Mitä tässä pitäisi tehdä? Antaa poikien ja miehien hakea kaljansa?
Poliisia ei nykyään paljon kannata asialla vaivata. Eikä lainsäätäjiä.

Virallisia selittäjiä, vähättelijöitä ja vaikenijoita sen sijaan löytyy
runsain mitoin.

Ilmeisesti kaupan omaisuutta suojeleva naishenkilö kävelee kohta työttömänä ja odottelee oikeudenkäyntiä liiallisen väkivallan käytöstä. Ruotsalainen valkopyykki toimii meilläkin.

Media on mennyt rähmälleen tämän asian edessä ja sen kaiken hyväksyvä ja totuuden peittelevä toiminta vain ärsyttää ihmisiä, jotka ajattelevat omilla aivoillaan ja näkevät itse, miten asiat maassa makaavat. Maalaisjärjen ja omien silmien käyttö Suomessa ei ole vielä rikoslain alainen.

Teot puuttuvat. Selittäjiä Suomessa on liikaa.

Seppo Järvinen

On hyvä, että Suomessa on näitä pelottomia kansalaisia, jotka pitävät järjestystä yllä, kun suomaiset viranomaiset eivät ehdi/viitsi tulla paikalle. On järjen vastaista, jos he tästä järjestyksen pidosta jonkinlaisen rangaistuksen saavat. Mitali heille kuuluisi

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

"Kun katselee eri palstoilla olevia kommentteja videoon liittyen, ei voi taas kuin ihmetellä, mitä ihmiset kehtaavat kirjoittaa someen omilla nimillä ja omilla kasvoillaan."

Aivan, blogisti näyttäisi olevan malliesimerkki.

Käyttäjän JukkaKetonen kuva
Jukka Ketonen

Minusta on todella hyvä, että ihmiset "kehtaavat" kirjoittaa someen omilla nimillä ja omilla kasvoillaan. Tietenkin kannattaa aina miettiä, mitä kirjoittaa, mutta mielipiteensä saa ja pitää kertoakin suoraan. Tämä kansa on vaiennut jo liian pitkään, ja ottanut kaiken vaan nöyrästi vastaan.

Tapani Kemppainen

Kannatas Marko sinun käydä joku lyhyt tilastotieteen kurssi, niin opit niitä hankkimiasi lukuja tulkitsemaan. Ilmeisesti poliiseilla on vaikeuksia, kun aineistosta sanotaan ylimalkaan mamujen näpistelyt eivät ongelma vaan suomalaisten. Mamut näyttivät antamasi aineiston perusteella tekevän yli 4 krt mainitsemasi rikoksia kuin suomalaiset juopot. Ilmeisesti luvun pitäisi olla 20 krt, kuten raiskauksien osalta, niin poliisiakin kiinnostaisi.

Ari Sorsa

Herra Forssin kannattaisi tuon joutavanpäiväisen itkeskelyn sijasta pohtia sitä miksi maamme lainsäädäntö suosii moista varastelua. Myös poliisin haluttomuus puuttua rikolliseen toimintaan kummastuttaa. Kuten olemme jo nähneet, siihen rikolliseen toimintaan osallistuminen kiinnostaa enemmän... ainakin huumepoliisin puolella.

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

Vankilaviranomaiset kuitenkin vastustavat sakkojen muuntorangaistuksen palauttamista ainakin taannoisella julkilausumallaan ? Miksi näkemys poikkeaa poliisin näkemyksestä ?

Kai tässä joku keskitie on oltava ? Toistuviin näpistyksiin syyllistyneet katsottaisiin jatkettuun rikokseen syyllistyneiksi ja asia vietäisiin käräjille jonka langettama sakkorangaistus on nykyäänkin muuntokelpoinen.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

"Olen jo useamman kerran tuonut esille hieman ristiriitaisen seikan, jossa ylläpitäjän vastuu ei kuitenkaan koske yksittäisiin henkilöihin kohdistuneita rikoksia. Eli vaikka videon miehiä solvattaisiin ja uhattaisiin rasistisesti, ei ylläpitäjä ole velvollinen poistamaan viestejä niin kuin yleisesti kansanryhmää leimaavien viestien kohdalla on."

Koko pykälä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan on sekava ja ihmisoikeuksien vastainen, ja sen sekavuudesta ja ihmisoikeuksien vastaisuudesta huomautettiin kansanedustajia jo hyvissä ajoin ennen sen nykymuotoonsa säätämistä. Pykälän korjaaminen tarvitsisi vain vähän poliittista tahtoa, mutta valitettavasti poliittinen tahto tuppaa hukkumaan rasistikortin heiluttelun alle.

Asian vierestä: kaikki ulkomaalaiset eivät ole rikollisia, mutta kaikki ulkomaalaiset rikolliset ovat rikollisia. Jos kaikki ulkomaalaiset rikolliset poistettaisiin maasta, niin silloin ulkomaalaisista 0 % olisi rikollisia. Tämä olisi nimenomaan niiden ei-rikollisten ulkomaalaisten etu.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Rasismia tai ei,-toivon että myös"omat"kaljajuoksijat saavat pippuria silmille ja tuntuvan rangaistuksen,-muusta viis,koska rötöstelyn kustannukset maksaa kauppojen asiakkaat !

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Haluaisin kysyä, että mikä ylikonstaapeli Forssin mielipide kauppiaan antamasta ohjeistuksesta:

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-143433959556...

"Kytölä on antanut myyjilleen perusohjeen:

– Jos näkee näpistelyn, pitää yrittää ottaa kiinni, kuten tässäkin. Tämä yritti väkisin pakoon, ja myyjä esti paon.

– Esimerkillistä toimintaa. Aivan helvetin loistavaa!

Kytölän mukaan kyseessä oli ”ihan normaali arkipäiväinen juttu”."

Voi hyvinkin olla, että tuollaisilla näpistelijöillä voi olla mukanaan esim. veitsiä taikka stilettejä. Jos heitä sumutetaan pippurilla, niin he voivat tarttua niihin ja kamppailla vastaan.

Mielestäni rikosilmoituksen tekeminen, valvontakameran nauhojen toimittaminen poliisille ja näpistelijöille porttikielto kauppaan ovat asiaa, mutta myyjien tekemät siviilipidätykset ovat aika riskialtista touhua.

Käyttäjän Anna-MaijaAhl kuva
Anna-Maija Ahl

Voi Marko kulta kysymyksessähä on myymälävarkaus, ja ja näitä tehtaillaa paljon, kun sakko ei ole rangaistus, eikä p-aukiselta voi ottaa. Ei se ole rasismia, jos tietyt ryhmät käyttäytyvät näin, sillä he itse aiheuttavat tämän tilanteen...Ei ihon väri tarkoita, että on varas tai raiskaaja, mutta potenttiaali on suuri..you know

Marjut Sarivaara-Satta

Kannattaisiko nettipoliisinkin panostaa bloggaamisen sijaan rikosten selvittämiseen... Tyttäreltäni varastettiin Jopo. Laitoin kokeeksi syötin "ostetaan Jopo" Tori.fi-sivustolle, josko sitä kautta saisin omaisuuteni takaisin. Vielä ei ole tärpännyt oikean väristä, mutta yllättäen olen päivän aikana saanut lähes kymmenen tarjousta puhelimitse (sekä vaalealla että tummemmalla suomen kielellä :D). Ja erikoista on, että varsinkin nuoret miehet haluavat nopeasti eroon uudenkarheista Jopoistaan jopa satasella. Suosittelen nettipoliisiakin kokeilemaan.

Ari Sorsa

Taisi jäädä Forssin juhannuskaljatilaus kauppaan, kun täytyy noin rikollisia puolustaa. Muistamme jo 90-luvulta miten Haminan poliisi ihan komisariotasolla haki viinansa Venäjältä ja vieläpä virka-aikana.

Miikka Hämäläinen

Tässä videossa suurin ongelma olet sinä Fobba. Kukaan ei jaksa kuunnella tuota iänikuista "rasismi, ihonväri ym. pas***", jota suollat päivästä toiseen työksesi. Lisänä tämä ainainen oikeus/rangaistus peloittelu, jolle ei ole mitään todellista katetta. Ette tule onnistumaan sananvapauden viemisessä. Vaihtaisit jo päälle jääneen levysi. Yrittäisit keksiä itsellesi jotain järkevämpää tekemistä! Eikö sinua hävetä olla liittovaltion tasolta asti johdetun Suomen mokupoliisin sätkynukke?
Meillä on täällä Suomessa vielä toistaiseksi jäljellä hieno hyvinvointivaltio. Jokaisessa valtiossa on aina jokin määrä rikollisia ja meillä on rikollisille rakennettu hienot, ihmisarvot täyttävät ja ennen kaikkea todella kalliit hoitosysteemit. Mutta ei Suomalaiset halua tänne ehdoin tahdoin raahata tälläkin videolla esiintyviä rikollisia lisää rasitteeksi. Lopeta se rasismiininä NYT! Lue taas vaikka kertaukseksi tuosta: http://www.optula.om.fi/fi/index/julkaisut/tutkimu...

Sami Heinonen

Ilmeisesti en ymmärrä oikein mitä nettipoliisin toimenkuvaan kuuluu, mutta kaikki ulostulot joita olen lukenut Marko Forssilta on värillisten rikollisten tunteiden tai tekojen puolustamista. Onko tuo virka perustettu aikanaan vain mokutusta varten ? Poliisi nauttii vielä kansan luottamusta suomessa niin eikö olisi parempi jos poliisi keskittyisi rikosten selvittämiseen ja ulkomaalaisvaltuutettu suvivirsien kriminalisointiin ja värillisten rikollisten paapomiseen.

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Vartijat elintarvikeliikkeissä, jotka seisovat ulostulon tienoilla ovat jo arkipäivää muualla Euroopassa.
Asetuksella, joka määrää vartijan jokaiseen elintarvikeliikkeeseen, saamme vähintään 5000 uutta työpaikkaa.
Varjopuolena toki elintarvikkeiden kallistuminen.

Ilkka Huotari

"Onko tilanne siis sellainen, että jos jokin tapaus koskettaa sattumalta tummaihoisia, ei sitä voida käsitellä sen takia, että se herättää rasismia?"

Tämänhän takia poliisi jättää usein tiedottamatta rikoksista - esimerkkinä vaikka se pahoinpitely-/ryöstelyaalto, joka tuli ilmi täysin vahingossa. Ja sitten pitikin valjastaa "koko koneisto" vähättelemään tapausta.

Ja toki Sisäministeriökin syyllistyy samaan ohjeistamalla poliisia siitä, että etnisyyttä ei saa missään nimessä mainita, ellei se ole täysin välttämätöntä.

Salailu ei kuulu oikeusvaltioon, mutta ilmeisesti Suomi ei enää sellainen olekaan.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

""... poliisi jättää usein tiedottamatta rikoksista...""

Eikä siinä vielä kaikki. Kun tiedottamiseen sitten vastentahtoisesti antaudutaan, tiedon manipulointi on melkoista. Kun esimerkiksi etnisten vähemmistöjen ylimääräinen suojelu koetaan sivistyneisyydeksi, siinä niin moraalifilosofinen kuin ihmistieteellinenkin sivistys saavat väistyä:

http://alkonkassalla.blogspot.fi/2014/12/moraalise...

Ilkka Huotari

Kas, tuossa blogi luettavaksi, siis koko Alkon kassalla -blogi. Kiitos linkistä.

Näistä (+ kuinka Karl Marx tavataan -blogista) pitäisi koota kirja tai useampikin. Jonkin verran valintaa/karsintaa voisi toki tehdä, mutta kirja olisi kyllä ehdottoman hyvä, jotta artikkelit eivät katoasi bittitaivaaseen jonkun bittionnettomuuden seurauksena.

Olen tallettanut näitä itselleni kyllä ja lueskellut, mutta olisi hyvä tallettaa vähän varmemmin ja pysyvämmin...

Erkki Romu

Oman, kyynisen näkemyksen poliisi on aina ollut suomalaisen viranhaltijan tapaan mustasukkainen "tontistaan". Rautalangasta väännettynä se ei katso hyvällä minkäänlaista oman kädän oikeutta, koska tällainen toiminta osaltaan kyseenalaistaa sen aseman ja vallan turvallisuusauktoriteettinä.

Fobban löpinät ovatkin minulle puhdasta viihdettä, parhaimmillaan vasta keitetyn kahvin ja voileivän kanssa. Mitähän jännää se on taas keksinyt?

Käyttäjän MarkusVuorivirta kuva
Markus Vuorivirta

"Nettipoliisi Fobba otti kantaa kohuttuun K-market-videoon: ”Miehillä on oikeus tehdä rikosilmoitus ”

Oi kun heräisi joku aamu sellaiseen maahan, mitä elokuvissa ja televisiosarjoissa näytetään. Sellaiseen maahan missä on poliisit ja rosvot ovat omalla tontillaan. Poliisi ottaa rosvoja kiinni ja rosvot saavat rangaistuksen.

Mutta tämä herääminen ei tule ilmeisesti tapahtumaan SUOMESSA. Täällä suomessa tässäkin artikkelissa poliisi vuodattaa 200 riviä tekstiä rosvojen suojelua ja muuta jonninjoutavaa jargonia siitä kun rosvot sattuvat olemaan tummaihoisia.

FAKTA. Myymälävarkaat ovat rikollisia. Oli väri mikä tahansa. Poliisin kuuluu suojella kauppaa, sekä kaupan työntekijöitä rikollisilta. Siitä poliisi saa veroeuroista kerättyä rahoitusta.

NYT tällä hetkellä poliisilla menee hommat ihan päälaelleen. Ei näy poliisia silloin kun tarvitaan. Eikä tule tunnissa vaikka soittaisi. Sitten kun ei ole enää muuta mahdollisuutta kuin ottaa niin sanotusti omiin käsiin se oikeus, poliisi tuhlaa aikansa selitelläkseen että nyt sinä uhri teit väärin ja rikollisilla on OIKEUKSIA. EI OLE. RIKOLLISET MENETTÄÄ OIKEUTENSA KUN TEKEVÄT RIKOKSEN. Paitsi suomessa.

Suomessa rikolliset on ilmeisesti poliisin erityissuojeluksessa. Uhrit on syötetty susille. Isossa sanomalehdessä nettipoliisikin oikein kehottaa rikollisia nostamaan rikossyytteen UHRIA vastaan. Mitä toimintaa tuollainen on? Jos ei ole mitään viisaampaa sanottavaa, niin jättäisi nyt poliisi edes neuvomatta RIKOLLISIA siitä mitä seuraavaksi pitäisi tehdä, että saadaan RIKOKSEN UHRI oikein kunnolla kärsimään. Ehkä näin uhria vastaan sitten ei rikolliset tietämättömyyttään hoksaisi nostella syytteitä. On se kumma kun poliisin neuvontapalvelut on vain rikollisille päin? Ja ihan vielä jopa sanomalehdessä asti.

Ulkomailla jos rikoksen tekijä piipahtaisi että nostan uhria vastaan syytteen. Seriffi nousisi pöydän äärestä ja löisi nyrkkiä pöytään että nyt turpa kiinni ja vastaat teoistasi. Uhrin jätät rauhaan. Sinä olet se kriminaali.

Tässä Fobbakin nyt sitten antaa kriminaaleille luvan tehdä mitä huvittaa. Ja käskee uhreja vain seuraamaan sivusta kun heidän omaisuuttaan saa varastaa ihan poliisin luvalla! Tämä on se tulkita tästä artikkelista! Ja antaa kriminaaleille vielä oikein vinkin, että jos uhri jotain tekee kun arvoisa kriminaali varastaa uhrin omaisuutta. Ottakaa ihmeessä yhteyttä poliisiin. Teillä on oikeuksia.

Mielenkiintoinen tulkinta poliisilta.

Käyttäjän JyrkiKosonen kuva
Jyrki Kosonen

Kolmesti olen oman päätoimeni ohessa joutunut puuttumaan käynnissä olevaan myymälävarkauden yritykseen. Yksi tapaus oli pesunkestävä kotimainen narkomaani, kaksi muuta tapausta oli epäiltyjen osalta kotimaista etnistä vähemmistöä.

Myymälävarkauteen verrattavissa olevissa omaisuusrikoksissa en ole törmännyt maahanmuuttaja taustaisiin henkilöihin kuin kerran ns. kesämökkimurtojen yhteydessä. Ja silloinkin vain sivustaseuranneena naapurin joutuessa perämoottorin verran uhriksi.

Myös omassa toimessani olen joutunut maksuvälinepetoksen kohteeksi muutaman kerran. Suurin yksittäinen summa on ollut 250 e ja suurimmat huijarit onkin saatu myöhemmin kiinni ja sovitteluratkaisun kautta osa "vahingosta" on saatu korjattua. Muutaman kympin arvoisia tapauksia on joitakin vapaalla.

Toisaalta; nuo myymälävarkaudet käyvät siis meidän kaikkien kukkarolla, kohonneina hintoina tai vakuutusmaksuina. Olankohauttelu ja "ei koske minua"-mentaliteetti ei oikein toimi. Raha se on pienkin raha?

Rauno Härkönen

Nyt on taas yksittäistapauksesta mielensäpahoittajat päässeet repimään kukkahattujaan...?

Juha Kuittinen

Kiihottaako tämä Marko Forssin kirjoitus kansanryhmää vastaan?

Juha Kuittinen

Brittilehti Mirror otsikoi juttunsa "Rohkea naismyyjä sumuttaa pippurisumutteella myymälävarasta ja raahaa hänet takaisin kauppaan".

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kun Googleen kirjoittaa haun "brave female shop assistant", niin sieltä tulee suorastaan leegio kansainvälisiä medioita, joihin tuo video on levinnyt. Muun muassa Australiaan, Filippiineille, jenkkeihin, ...

Kommenteissa on myös "herkullisia" toteamuksia tyyliin: "why not use a real bullet instead of pepper spray for such monkeys". Yksi kirjoittaa, että "Only in Finland they have so brave girls." Kosintojakin on tullut jo useita. (Monet sekoittavat K-Marketin K-Mart tavarataloketjuun ja ihmettelevät onko niitä Suomessakin.)

Rauno Härkönen

Tuollaista myyjällä olevaa ryhdikkyyttä maamme tarvitsee!
Ollaan liian "vieraanvaraisia" noille loisille....

Markus Jansson

Onkos tässä Fobba sinun mielestäsi menetelty ihan asiallisesti? Vai etkö kehtaa sanoa, etteivät kolleegasi joudu ongelmiin - kumpi painaa enemmän sinulle, lain noudattaminen vai kolleegan suojelu?

http://markusjansson.blogspot.com/2015/06/poliisi-...

Summataan vielä yhteen, missä kaikessa poliisi toimi täysin yksiselitteisen väärin.
1) Hakkaa ovea ja postiluukkua, herättäen koko naapuruston!
2) Ei tunnistautunut minulle kun pyrki sisään.
3) Ei tunnistautunut minulle kun tuli sisälle.
4) Kulki pitkin kämppääni paskaisissa kengissä, hiekkaa koko huusholli aivan täynnä.
5) Penkoi kaikia kaappejani ja lipastojani.
6) Estää minua kuvaamasta poliisia ja heidän toimintaansa omassa kodissani. Ei välittänyt paskaakaan, kun huomautin tästä ja vaadin asiaa korjattavaksi.
7) Ei anna minun ottaa todistajaa kotietsinnälle.
8) Varasti luotani tavaroita, joihin heillä ei ole lupaa koskea kotietsintäluvan mukaan. Ei välittänyt paskaakaan, kun huomautin tästä ja vaadin asiaa korjattavaksi.
9) Viemällä tietokoneeni ja puhelimeni, poliisi de facto estää minua hoitamasta asioitani millään muotoa. Ei välittänyt paskaakaan, kun huomautin tästä ja vaadin asiaa korjattavaksi.
10) Poliisi vie muistitikut ja tietokoneen, jossa on minun sairauteeni liittyviä tietoja, jotka minun olisi tarkoitus viedä lääkäriin torstaina. Nyt ne jäävät viemättä. Niitä ei ole muualla. Poliisi ei kiinnosta tämä asia paskan vertaa, että puolisen vuotta odottamani lääkärikäynti menee nyt de facto nollaksi.
11) Vei Yubikeyn. Vitun debiili.
12) Vei Charlie Hebdo-lehden. Oi ironiaa, oi ironiaa...
13) Kotietsintäluvassa ei ole loppumispäivämäärää.
14) En pääse selliin, vaan epäinhimillisen pieneen kidutuskoppiin, jossa ei ole patjaa, eikä mahdollisuutta päästä pitkälleen, vaikka nimenomaisesti terveydentilani sitä vaatisi.
15) Estää laittomasti minua nauhoittamasta kuulustelua, vaikka tietää sen olevan laitonta.
16) Poliisi toistuvasti evää minulta lääkärin konsultaation ja toistuvat lääkärinkäynti pyyntöni, joille on ilmiselvät perusteet.
17) Poliisi kiristää minua allekirjoittamaan tunnustuksen tai en pääse lääkäriin.
18) Poliisi koettaa manipuloida minua allekirjoittamaan tunnustuksen "ohimennen" "ennen poispääsyä".
19) Poliisi koettaa manipuloida ja painostaa minua vielä automatkalla myöntämään jotakin tai sopimaan jostakin jotakin.

Jokainen kirjoitukseni lukenut ymmärtää varmasti, että oikeusvaltiossa poliisi ei toimi näin. Vain Suomessa tämmöinen on mahdollista.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Vain Suomessa tämmöinen on mahdollista."

Uskottavuuttasi vähentää se, että heität tuollaisen perusteettoman huitaisun.

Maailman paristasadasta valtiosta kyllä suurin osa lienee tätä nykyä sellaisia, että niitä voidaan hyvällä perusteella pitää oikeusvaltioina, mutta kyllä niitä on kymmeniä, joissa kuvaamasi tapaus olisi aivan normaalia. Ja paljon pahemmatkin tapaukset, jolloin et enää olisi elävien kirjoissa kirjoittelemassa.

Blogikirjoituksessasi viittasit siihen, ettei kantelua kohtelustasi kannata tehdä, koska lopputulos olisi "itsestään selvää". Tähän en aivan usko, jos kaikki kuvailemasi pitää paikkansa. Eivät oikeusistuimet ole poliiseja, vaan pääsääntöisesti kyllä pyrkivät ratkomaan asiat lakien pohjalta.

Markus Jansson

PS. Tein sitten tämmöisenkin asiaan liittyen.

Hitler saa kuulla Janssonin luo tehdystä kotietsinnästä ja putkatuksesta
https://www.youtube.com/watch?v=cHlDSkMOz3k

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

"Katsoin vuoden 2014 tilastoja ja sen perusteella löysin yhteensä 23 400 näpistys- tai näpistyksen yrityssakkoa koko Suomesta."

Niinpä niin. Eipä nuo luvut ole yhtään mitään todisteita mistään, kun poliiseilla ei ole mitään motivaatiota tutkia näitä juttuja. Se heijastuu heti asianomistajiin. Mitä sitä tekemään ilmoitusta aivan kiinnostumattomalle poliisille. Tyhjän saa pyytämättäkin.

Meidän tulee muistaa visusti se, kuka sai aikaan tämän kaiken. Hän oli vihreiden oikeusministeri Tuija Brax, joka teki ne muutokset, joiden mukaan voi varastaa sen minkä pystyy sekä kykenee että viitsii ilman minkäänlaisia seurauksia. Nyt yritetään saada aikaan jotain muutoksia, mutta taitaa olla turhaa odottaa minkäänlaisia tuloksia.

Kiitoksia Tuija Brax ja vihreät.

Kari Pitkänen

Nettipoliisi Fobban kannattaisi keskittyä oleelliseen. Miten tällainen näpistely/ varastaminen saadaan loppumaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset