MarkoFobbaForss

Kiusaatko exääsi somessa?

Saksalainen mies julkaisi laajaa huomiota saaneen videon, jossa hän leikkasi kahtia useita exän kanssa yhteisiä tavaroita. Puoliksi meni auto, tietokone, sänky, puhelin, nallekarhu, televisio jne. Syynä oli se, että vaimo oli jättänyt 12 vuoden jälkeen hänet toisen miehen takia. Vaikka tarina onkin tietyllä tapaa surkuhupaisa ja naurattaa, on parisuhteiden päättymisen näkyminen somessa arkipäivää nettipoliisille. Saamme lähes päivittäin ilmoituksia siitä, miten exä tai joku muu osapuoli terrorisoi tavalla tai toisella somen kautta. Tapaukset vaihtelevat yksittäisistä suunsoitoista vuosia jatkuneeseen vainoamiseen. Jos siis ystävällisesti noudattaisitte tätä listaa, niin viestimäärä ehkä vähenisi?

Muistilista on tehty erityisesti sometoiminnan näkökulmasta, joten ei pidä ymmärtää väärin, että väheksyisin pahoinpitelyjä tai seksuaalirikoksia parisuhteessa. En myöskään käy tällä kertaa tarkemmin läpi rikosnimikkeitä, vaikka useaan tapaukseen joku rikos liittyykin:

1) Vaikka ärsyttää ja tulee tarve purkaa tuntoja, niin sitä ei välttämättä kannata tehdä julkisesti tai edes kaverilistalle päivityksen muodossa. Yleensä riita vain paisuu ja voi johtaa esitutkintaan. Tämä koskee etenkin loukkaavia, arkaluontoisia ja uhkaavia viestejä. Jutustele aroista aiheista mieluummin hyville ystäville kasvotusten tai yksityisviesteillä.

2) On ymmärrettävää, että exän uusi rakas voi ärsyttää, mutta mitäs jos kuitenkin jatkaisit omaa elämääsi, etkä käyttäisi aikaa hänen morkkaamiseen somessa tai muutoin. Sekin helpottaa, että ei käy päivittäin tuijottamassa exän tai hänen uuden kumppanin päivityksiä.

3) Sinulla on edelleen oikeus säilyttää alastonkuvat rietasteluistanne suhteen aikana, mutta laki ei lähtökohtaisesti salli näiden kuvien lisäämistä someen. Muutoin voit toki julkaista yhteiskuvia rakkausajoilta, vaikka se ei järkevää olisikaan. Voit myös lisätä yhteisen lapsenne kuvan someen, vaikka olisitkin menettänyt huoltajuuden häneen.

4) Älä tee valeprofiileja exäsi nimissä ja lähettele niillä asiattomia viestejä tutuille ja tuntemattomille. Valeprofiileja ei myöskään kannata tehdä seuranhakupalstoille tai muihin vastaaviin sovelluksiin. Lisäksi erilaisten tavaroiden tai lehtitilauksen tekeminen kiusaamismielessä exäsi nimissä ei ole järkevää.

5) Sinulla ei ole oikeutta lukea ilman lupaa exäsi yksityisviestejä, eikä myöskään asentaa keylogger-ohjelmaa tietokoneelle tai ottaa yhteyttä älypuhelimen tiedostoihin bluetooth-yhteyden kautta.
Ja viimeisimpänä ja ainakin omasta mielestäni tärkeimpänä:

6) Ruoditko yhteisten lapsien asioita julkisesti somessa exääsi soimaten? Ajaako tämä lasten etua vai haetko vain myötätuntoa itsellesi? Myötätunnon ja tuen hakeminen on sinänsä ihan ok, mutta sitä ei pidä tehdä etenkään lasten yksityisyyden kustannuksella. Älä muutenkaan IKINÄ käytä lasta pelivälineenä riidoissanne.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Olen itse yksi näitä nettivainoajien uhreja. Tätä vainoamista on tehty yli kahdeksan vuotta eräällä nettitaidepalstalla, pääosin useita kertoja päivässä, mukaanlukien juhlapyhät, joitakin poikkeuksia lukuunottamatta. Tähän vainoamiseen liittyy myös häirintäpuhelut tuntemattomasta numerosta, joissa on uhkailtu jopa lapsianikin.

Olen tehnyt poliisille kaikki mahdolliset tutkintapyynnöt asiasta ja lähettänyt 70-sivua ylös ottamiani häirintäviestejä, sekä tehnyt lisäksi palstan kautta lisää vastaavia ilmoituksia ainakin vuoden ajan.

Mutta mitä tekee poliisi, jättää kylmästi asiat tutkimatta. Siksi koska tähän vainoamiseen ja lasten uhkailuun syyllistyneet köytyvät maamme virallisen taidekentän toimijoiden joukosta. Näin poliisi suojelee virallisen taidekentän vainoajia ja lasten uhkailijoita. mitä taas tulee poliisin motiiveihin, ne ilmiselvästi löytyvät siitä kun kirjoittelen paljon poliisin, viranomaisten ja poliitikkojen rikollisuudesta. Asioista jotka ovat tällä hetkellä yhteiskuntamme pahimpia ongelmia.

Tokihan tällaista virallista totuutta vastoin ajattelevia saadaan vainota rauhassa ja hänen lapsiaankin saadaan uhkailla viranomaisten suosiollisella avustuksella. Mutta entäpä jos tällainen lastenuhkailija tuleekin toteuttamaan uhkauksensa, voisin lyödä vetoa että yksikään viranomainen ei kantaisi asiasta vastuuta. Koska en tiedä uhkailijaa nimeltä enkä ulkonäöltä, minulla eikä lapsillani ole myöskään mitään mahdollisuutta puolustautua jos hän aikoisi toteuttaa uhkauksensa.

Koen eläväni täydellisen mielivallan alaisena, ilman että valtio mitenkään turvaa minun tai lasteni oikeuksia. Mutta siitä huolimatta aion jatkaa tärkeätä työtä ja kirjoitella poliisin, viranomaisten ja poliitikkojen rikollisuudesta jatkossakin. Eräs mahdollisuus on tietenkin että tämä lasteni uhkailija on poliisi itsekin, sekin selittäisi tutkimattajättämisen.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Viimeiselle lauseelle tupla kannatus!

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Onpa kattava paketti some-toimintamalleja esiteltynä sovellettavaksi kaikille exänsä kiusaamisesta kiinnostuneille.

Moni kiusaaja on varmastikin urautunut vain johonkin yhteen some-kiusaamisvariaatioon, mutta tästä asiantuntijan listasta hän varmasti löytää uusia virikkeitä toiminnalleen.

P.S. Tässä taitaa olla kyseesssä juuri se tilanne, josta sanotaan, että menee lapsi pesuveden mukana.

Timo-Heikki Makela

Ahaa... Hienoa. Entäs, kun exä vähät piittaa moisista hienoista ohjeista? Tekeekö poliisi silloin mitään? Tai oikeuslaitos? Vastaus on lyhyen ytimekkäästi kaksikirjaiminen: E-I. Mutta kun asian tuo julki, että yhteiskunnassa havahduttaisiin sitä riivaavaan syöpään, niin SILLOIN poliisi kyllä havahtuu - ja repii epäiltynä kuulusteltavaksi sen LOUKATUN osapuolen! Edes F. Kafkan mielikuvitus ei vedä vertoja todellisuuden mielipuolisuudelle.

Olisi suotavaa, että Suomen poliisi ja oikeuslaitos vetäisivät peukalonsa hanuristaan ja tekisivät jotain hyödyllistä. Vaikkapa lähtisitte joukolla Viroon kesälomamatkalle - uimalla.

Käyttäjän FArra kuva
Fredrik Arra

"Muutoin voit toki julkaista yhteiskuvia rakkausajoilta, vaikka se ei järkevää olisikaan. Voit myös lisätä yhteisen lapsenne kuvan someen, vaikka olisitkin menettänyt huoltajuuden häneen."

Ex-puolisoon pätee aivan samat säännöt kuin kehen tahansa ulkopuoliseen. Rakkausajan kuvat voivat olla kotirauhan piiriin kuuluvia, eikä niiden julkaisu ole vapaata, jos kuvan henkilö ei anna siihen lupaa. Edes silloin kun kuvat eivät ole intiimejä tai kotirauhan piirissä kuvattuja, niin ei ex-puolisosta tule julkaista kuvia samalla vapaudella kuin julkisuuden henkilöistä.

Alaikäisestä lapsesta saa julkaista kuvia vain huoltajan suostumuksella. Jos on menettänyt huoltajuuden, ei ole huoltaja. "Yhteishuollosta erotettu vanhempi menettää oikeutensa osallistua lasta koskevien päätösten tekoon."

Käyttäjän MarkoFobbaForss kuva
Marko Forss

Kyllä, ei, ei ja ei.

Kerrotko sääntelyn mihin tulkintasi perustuu?

Käyttäjän TuijaSteri kuva
Tuija Säteri

"Kohta 5) Sinulla ei ole oikeutta lukea ilman lupaa exäsi yksityisviestejä"

Tämä ei voi olla rikos? Paitsi jos murtautuu toisen laitteelle/johonkin järjestelmään.
------
Jos exän yksityisviestintä olisi saatavilla, jokin (salasanasuojaus, säilyttämistapa, tai alkuperäisen vastaanottajan luotettavuus) on unohtunut.

Kirjesalaisuus on selviö. Mutta laissa on myös oman huolellisuuden velvoite. Omia kirjeitä (yksityisviestintää)) ei saa huolimattomasti jättää muiden saataville.

"Jutustele aroista aiheista ...yksityisviesteillä."
Viesti on aina riski. Vastaanottaja voi näyttää, edelleenlähettää tai julkaista tuon viestin. Se voi olla asiatonta ja typerää, mutta ei aina laitonta.

Puhe on tässäkin kultaa. Joka levittää salanauhoitusta tekee jo jokaisen oikeudentajulla väärin ja laittomuuden.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset