MarkoFobbaForss

Verkkojulkaisut jatkossa vastuussa lukijoiden kommenteista?

Pari päivää sitten Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) antoi melko merkittävän ratkaisun tapauksessa Delfi AS v. Estonia. Jostain syystä suomalainen media ei ole tähän juuri tarttunut. Ratkaisussa oli kyse jo vuonna 2006 Delfin sivustolla julkaistusta verkkoartikkelista, jossa käsiteltiin lauttayrityksen muuttuneita reittejä.  EIT katsoi kaupallisen verkkojulkaisun olevan vastuusta kommenteista, joita lukijat olivat kirjoittaneet uutisen yhteyteen. Ratkaisulla voi olla jatkossa seurauksia verkkojulkaisujen kommenttiosioiden aktiiviseen valvontavelvollisuuteen, vaikka tällä hetkellä sillä ei olekaan suoranaista vaikutusta Suomen toimintaan.

Tällä hetkellä Suomen laissa ylläpitäjän vastuu koskee vain kiihottamista kansanryhmää vastaan, sukupuolisiveellisyyttä loukkaavaa tiedon levittämistä ja varauksin väkivaltakuvauksen levittämistä. Kyseinen vastuu koskee kaikkia toimijoita yksittäisen profiilin ylläpitäjästä keskustelupalstan ylläpitäjään. Lisäksi jokunen aika sitten tuli voimaan hieman hullunkurinenkin alkoholilain muutos, jonka mukaan alkoholin parissa toimivien pitää poistaa kehuvat ja ylistävät kommentit tuotteistaan myös somessa.

Verkkojulkaisujen kommenttien osalta vastuu on tulkittu melko yhtäläiseksi yksittäiseen julkaisijaan verrattuna. Jos kommenttiosio on selkeästi erotettu uutisesta, ei verkkojulkaisulle ole katsottu muodostuvan vastuuta lukijoiden kommenteista. Muutoin kommentit olisivat päätoimittajavastuun alaisia. Lisäksi merkitystä on ollut sillä, ovatko kommentit olleet ennakkomoderoituja vai ei.

Delfin tapauksessa uutiseen oli tullut 185 kommenttia, joista kahdessakymmenessä oli selkeitä uhkauksia ja loukkauksia uutisessa mainittua lauttayrityksen omistajaa kohtaan. Kommentit ehtivät olla esillä kuuden viikon ajan, ennen kuin ylläpitäjä poisti ne pyynnöstä. Tosin tämä tehtiin välittömästi, kun tieto kommenteista oli saatu. Sillä että sivustolla oli tietynlainen ”kirosanafiltteri” käytössä, loukkaavien kommenttien ilmoitusjärjestelmä ja että Delfi oli poistanut kommentit välittömästi tiedon niistä saatuaan, ei katsottu poistavan vastuuta. EIT:n mukaan isomman kaupallisen toimijan, kuten Delfi, tulisi valvoa aktiivisesti sivujaan. Etenkin kun se tavallaan ”kutsuu” käyttäjät kommentoimaan uutisia. Myös kommenttien anonyymiydellä oli vaikutusta rangaistavuuteen. Vahingonkorvauksien osalta EIT katsoi 320 euron olevan kohtuullinen.

Suomalaisten verkkojulkaisujen osalta on erilaisia toimintatapoja mahdollistaa lukijoiden kommentit. Osassa verkkojulkaisuista on Facebook-liitännäinen, jossa lukija voi jättää kommentin omalla Facebook-profiilillaan. On myös verkkojulkaisuja, joissa voi kommentoida nimimerkin takaa anonyymisti tai sivustolla on oma rekisteröitymisen vaativa profiili. Myös blogaaja ja vlogaaja voivat olla kaupallisia toimijoita, jolloin heidänkin vastuuta postauksiin tulevista kommenteista voisi joutua jatkossa arvioimaan eri tavoin. EIT tosin totesi, ettei päätös koske sosiaalisen median palveluja ja yksittäisiä kansalaisia, vaan lähinnä isompia kaupallisia verkkojulkaisuja.

Päätös on herättänyt maailmalla jonkin verran kritiikkiä, koska anonyymi kommentointi on koettu uhatuksi. Tämä riippumatta siitä, katsotaanko esimerkiksi verkkojulkaisujen kommenteilla olevan suurempaa yhteiskunnallista merkitystä. Jatkossa onkin mielenkiintoista seurata, millaisia vaikutuksia päätöksellä on verkkojulkaisujen toimintamalleihin ja lainsäädäntöön.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Eiköhän tämä holhousmanner mene sitten siihen, että kommentointi evätään kokonaan. Ensisijaisen vastuun tulisi olla aina kirjoittajalla itsellään, jollei pystytä todentamaan, että kirjautumistiedot ovat anastetut esimerkiksi haittaohjelman avulla.

Omaan oikeustajuuni ei mahdu ajatus, että jonkun pitäisi 24/7 vain plärätä kommentteja. Sellainen tulee kalliiksi, eritoten suomalaiselle medialle, jossa lukijakunta on kielemme harvinaisuudesta johtuen perin ohuilla markkinoilla.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Dear reader,

Due to the increasing number of users engaging in personal attacks, spam, trolling and abusive comments, we are no longer able to host our forum as a site for constructive and intelligent debate.

It is with regret, therefore, that we have found ourselves forced to suspend the commenting function on our articles.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

"Tällä hetkellä Suomen laissa ylläpitäjän vastuu koskee vain kiihottamista kansanryhmää vastaan, sukupuolisiveellisyyttä loukkaavaa tiedon levittämistä ja varauksin väkivaltakuvauksen levittämistä."

Juuri tällä hetkellä EIT:n päätös koskee myös suomea ja luulisi poliisinkin tietävän asian? Yhden maan kohdalla tehty ratkaisu koskee kaikkia EU maita ja EIT:n päätös menee kansallisten lakien yli!

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Tässäkin kohtaa teknologia tulee ajamaan jossain vaiheessa lain yli, kun nettikommentoijia tarpeeksi ahdistellaan. Näen, että jossain vaiheessa rakennettaan eräänlainen p2p-varjokommentointijärjestelmä, joka on halutessaan täysin anonyymi. Tämä toimisi eräänlaisena overlayna selain-pluginien avulla nettisivuille ja mahdollistaisi kommentoinnin ilman, että siitä pääsevät viranomaiset määräämään. Mitä enemmän sananvapautta loukkaavia viranomaispäätöksiä tulee, sitä nopeammin nämä järjestelmät yleistyvät.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Eliitti haluaa laittaa internetin sananvapauden kuriin oikeuden päätöksillä.

Käyttäjän TuijaSteri kuva
Tuija Säteri

Verkkojulkaisulla ei ole vastuuta, eikä anonyymia voi rangaista.

-> Suomen laki sallii rikosten suunnittelun/edistämisen netissä. Taitavan ”ei-rikollisesti” viestivä anonyymi tai valeprofiili saa pilkata, häiriköidä, etsiä uhreja tai kanssarikollisia netissä. Onnistuu kaikilla, arvostetuillakin, foorumeilla, kun on anonymiteetti.

ESIMERKKI 1 (UHRIN ETSINNÄSTÄ)
Asiallisessa keskustelufoorumissa oli oma osio homoseksuaaleille (K18 esto on silmänlumetta, ikää ei tarvitse todistaa). Ikänsä maininneita, lapsenikäisiä poikia kyseli anonyyminä homoseksuaalisuudesta. Aikuiset miehet vastasivat poikien kysymyksiin ”asiallisesti” ja jakoivat lopuksi yksityisen valesähköpostiosoitteen, luottamukselliseen neuvontaan. Foorumin historiassa selvisi, että tätä oli jatkunut vuosia, silloin tällöin, asiallisen keskustelun välissä. Ylläpitäjä-yritys ei ole vastuussa, eivätkä anonyymit aikuismiehet kirjoittaneet lain kirjainta vastaan, näin käsitän.

ESIMERKKI 2 (JATKOLINKITYS, HOUKUTTELU)
Anonyymi voi ohjailla (lapsiakin) netissä, keskusteluissa ja chateissa. Niihin voi liittää jatkolinkkejä minne tahansa. Kuten jatkolinkki voi viedä K18-pornosivuun tai viharyhmään.

KUKA VALVOO? Joskus, nappula ”Ilmoita asiattomuudesta”.

Jos ilmoittaa asiattomuuden, ei tapahdu mitään. Asiattomuutta ei poisteta, edes vaikka rikossisältö olisi ilmeinen. Nyt voi enää ihmetellä: kenelle minä lähetin henkilöllisyyteni? Menikö oma ip tai henkilöllisyys rikollisten tietoon (forumia ylläpitävän tahon, tai yhden, siellä työskentelevän hlön). Julkinen kannanotto, sananvapauden antamaa rikollissuojaa vastaan on sekin riski. Kirjoitan tämän nimelläni vain, koska blogi on poliisin. Muualla netissä, rikollisten etuihin sekaantuva nettinipottaja saa pelätä itse.

Arvostetutkin anonyymit, ei-valvotut foorumit ovat törkyä täynnä. Kun on jo sadasti ilmoittanut samasta asiattomuudesta, ei jaksa enää, kun presiis sama törky tulee taas kerran uudessa kommentissa vastaan.

Kiitän Fobbaa hienosta, tietoa antaneesta artikkelista.

Paramjeed Yush

Nimeni on McCarthy LAS VEGAS
PLEASE löytää aikaa Lue tämä huolellisesti.
Kuten me kaikki tiedämme Intia on YKKÖNEN mitattuna maailman
MAGIC Joten älä sivuuttaa
TÄMÄN ....
Ole varovainen TÄSTÄ, KUKAAN voi auttaa Afrikasta eikä edes ehdottaa MITEN
VOI saada ex tai rakkautta TAKAISIN, kaikki todisteita useimpien SPELL CASTER alkaen
Afrikka Tässä ei oteta huomioon, koska kaikki niistä ovat huijaus tarkoitan REAL huijaus
Ja Afrikasta jossa olin uhri ja sain RIPPED TUHANSIEN
Dollareina koska olin niin innokas saada vaimoni TERA BACK kun hän jätti minut
YLI 2years MY 3years poika JERRY, olen hakenut 7 eri
SPELL CASTER tänne Afrikan tapasin tämän blogin ja KAIKKI turhaan he kaikki KYSY
SAMA LÄHETÄ Nimesi EX NIMI OSOITE JA KUVA PUHELINNUMERO ETC
Minkä teinkin yhä uudelleen ja ne kaikki olivat AFRIKASSA, olin
Niin sekaisin JA Olin aina SICK tämän ongelman vuoksi ja olin niin
Desperate OVAT TERA takaisin minulle, rakastan häntä niin paljon ja voisi kuolla hänen.
KUNNES ystäväni kertoi minulle INTIA KIRKKO MAGIC SUURIN SPELL
Temppeli (church_ofmagic@outlook.com) temppeli MUSTAVALKOINEN (HYVÄ JA
Paha) Intiassa, ja minä päätimme lähettää sähköpostia temppeliin. SIHTEERI
Kertoi minulle, että KAIKKI Minun ongelmani on yli, koska olen päätti ottaa yhteyttä INTIA
APUA, hän kertoi minulle selittämään, mitä tapahtui minun ja EX WIFE
TERA ja tein, sanoin hänelle KAIKKI tapahtui alusta alkaen. JA HÄN
Sanoi minulle lapseni mitä juuri selitti minulle NYT ON pieni ongelma
KÄSITELLÄ Vertaa vakavia ongelmia DOCTORS Intia KIRKKO MAGIC on hoitanut, koska on olemassa yli 3000 lääkärit, professorit ja oikeinkirjoituksen pyörät TYÖSKENTELEMINEN KIRKKO MAGIC, olin niin
Järkyttynyt ja sanoin itseni MITÄ ongelma voisi olla vakavampia kuin tämä.
Hän kertoi minulle mitä tarvitsin tehdä niin pian, minulla oli epäilystäkään KOSKA aikaisemman kokemuksen, mutta minä
Päätti kokeilla JÄLKEEN KIRKKO Magic on Intiassa sijaitseva (Aasia) eikä AFRIKASSA
(Nigeria ja Etelä-Afrikka) ne voitaisiin REAL ja erilaista. Niin minä annoin heidän
50% minun luottamusta. TÄMÄ oli kuin taikuutta ja unelma minulle kahden
PÄIVÄ loitsu ON valettu, TERA beeped puhelimeni noin 9: PM
Ei voinut nukkua sinä yönä, koska olin todella rakastan TERA ja haluavat hänet takaisin. BY
7: Seuraavana aamuna hän antoi minulle toisen jääneen puhelun päätin olla
Soita takaisin AS olin vielä iskun, noin 10: AM Sinä aamuna hän soitti
JA Otin hän sanoi näemme töiden jälkeen TÄNÄÄN sanoin KYLLÄ SO hän päätyi
CALL VÄLITTÖMÄSTI pääsin työstä, jota hän soitti minulle ja kertoi minulle oli täytettävä
HÄNEN, olin vielä iskun katso kun sain siellä minä SAW TERA huutaen
TEARS koko hänen silmänsä ja SHE sanoi minulle mieheni, minä olen niin pahoillani
VÄLITTÖMÄSTI I halasi häntä ja suuteli häntä jonka olen MISSED KAIKKI TÄMÄN VUODEN.
Kiittää ja Intian KIRKKO MAGIC. JOS OLET mies tai nainen käsittelyssä
TÄMÄ ja olet OHITTAA samanlaisia ​​ongelmia kuin minun tai kokonaan toisenlainen ongelma, ei katkea
Ota yhteyttä tähän Suuren Temppelin. HÄN ON TODELLA todellakin REAL SPELL CASTER.
Osa palveluista suoritetuista INTIA KIRKKO MAGIC
(1) Jos haluat ex takaisin.
(2) paranna HIV / AID tai liittyvä sairaus
(3) Haluat edistettävä omassa toimistossa.
(4) Haluat naiset / miehet juosta jälkeen.
(5) Jos haluat lapsi.
(6) Oletko urakoitsijan ja haluat voittaa sopimus
(7) Haluat sitoa miehesi / vaimo on
sinun ikuisesti.
(8) Jos tarvitset apua hengellisesti.
(9) Miten on huijatuksi ja haluat palauttaa olet menettänyt rahaa.
(10) Pysäytys Avioero
(11) vedoten Money Ritual
(12) Voit tarkistaa, jos online rakastaja on todellinen
(13) Voit tarkistaa, jos online-laina on todellinen
(14) erittäin loistava
(15) Jos etsit hyvää työtä
(16) Jos olet vanha ja haluavat näyttää nuorille
(17) Jos haluat olla vapaa uhkia loitsu palvelevat afrikassa
Ja paljon muuta..
Sähköposti ... church_ofmagic@outlook.com
Verkkosivusto: http://churchofmagicindia.simplesite.com/

Paramjeed Yush

Hei ystävät, se on itsekäs minulle ei jakaa minun todistuksia teille, se toimi minulle, joten olen vahvasti sitä mieltä, että toimii sinulle, Älä sivuuttaa tai ohittaa lukematta ja klikkaamalla verkkosivuilla alla. Sen auta sinua klikkaa alla olevaa linkkiä ja vierailla verkkosivuilla. Tiedän et koskaan pahoillani katsella verkkosivuilla. Verkkosivusto: http://churchofmagicindia.simplesite.com/

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset