MarkoFobbaForss

Poliisin tietoon tulleet viharikosepäilyt internetissä vuonna 2014

  • Poliisin tietoon tulleet viharikosepäilyt internetissä vuonna 2014

Parin kuukauden sisään saadaan taas tarkempia tietoja vuoden 2014 viharikosepäilyistä Poliisiammattikorkeakoulun julkistaessa tutkimuksensa, mutta esittelen tässä etukäteen netin osuutta. Vuonna 2014 kirjattiin yhteensä 822 rikosilmoitusta, joissa teko luokiteltiin viharikosepäilyiksi. Näistä 103 oli nettiin liittyviä. Viharikosepäilyt pysyivät kokonaisuudessaan samalla tasolla kuin vuonna 2013 (833kpl).

Viharikosepäilyjen määrä on ollut melko tasaista jo useamman vuoden ajan, mutta nyt nettiin liittyen on havaittavissa nousua. Netin osuus viharikoksista on ollut vuosina 2010-2012 3-4%:n luokkaa, nousten vuonna 2013 7%:iin. Vuonna 2014 prosenttiosuus oli 12,5% (103kpl). Yleisenä havaintona someen liittyvästä keskustelusta voin todeta, että vuosi pari sitten oli yleisempää, että asiallisetkin maahanmuuttokriittiset avaukset ylileimattiin rasistisiksi. Nyt tilanne tuntuu muuttuneen siihen suuntaan, että käytetään vapaammin roisimpaa kieltä, etenkin maahanmuuttoon liittyvissä asioissa.

Suurin osa netin viharikoksista liittyy etniseen taustaan ja kansallisuuteen. Näitä oli yhteensä 75kpl. Uskontoon ja elämänkatsomukseen liittyviä viharikosepäilyjä oli 15kpl, seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuoli-identiteettiin liittyviä 9kpl sekä vammaisuuteen liittyviä 4kpl. Suurin osa rikosilmoituksista koski henkilöön kohdistuvaa kunnianloukkausta (48kpl) ja seuraavaksi yleisin rikosnimike oli kiihottaminen kansanryhmää vastaan (37kpl). Näiden osalta kasvua lisäsi yhteen tapaukseen liittynyt vyyhti, josta kirjattiin parikymmentä rikosilmoitusta. Se myös selittää osaltaan kokonaismäärän nousua. Laittomia uhkauksia oli 10kpl. Kaikista viharikosepäilyistä julkisella paikalla tapahtuneet eri asteiset pahoinpitelyt ovat olleet vuodesta toiseen yleisimpiä.

Yleisin tapahtumapaikka oli viime vuoden tapaan Facebook (53kpl). Seuraavaksi yleisin tapahtumapaikka jäi kauas taakse, koska Suomi24 sivustoon liittyen ilmoituksia oli vain 8kpl. Sähköpostiin liittyviä viharikosepäilyjä oli 7kpl, eri blogeilla sekä Ask.fm palvelusta kirjattiin 5 viharikosepäilyä molemmista. Suurin osa tapauksista oli kantaväestön vähemmistöön kohdistamia, mutta joukossa oli myös useampi tapaus, jossa tekijänä oli itse vähemmistöön kuuluva. Tämä koski etenkin kunnianloukkaustapauksia.

Ilmoituksia läpi käydessä oli myös noin parikymmentä tapausta, joissa viharikosmotiivi jäi epäselväksi. Eli ilmoitustiedoista ei käynyt selville miksi asia oli luokiteltu viharikokseksi. Tosin kynnys viharikosepäilyn merkkaamiseen on melko matala ja esimerkiksi pelkkä uhrin oletus rasistisesta rikoksesta riittää viharikosepäilyluokitteluun. Tämä voi olla yksi syy siihen, miksi tuomioissa esimerkiksi rasistinen motiivi näkyy äärimmäisen harvoin, jos mitään konkreettista näyttöä viharikosmotiivista ei ole.  Toisaalta arvioidaan, että vain pieni osa viharikoksista tulee poliisin tietoon. Näiden osalta tarvittaisiinkin lisää tutkimusta, koska pelkkä viharikosepäilytutkimus antaa vain kapean kuvan kokonaistilanteesta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän MarkoFobbaForss kuva
Marko Forss

Ovat jo vanhempaa vuosikertaa, mutta kyllä tuo pitäisi laskea viharikosepäilyksi luokiteltavien joukkoon. Eri asia tosissaan taas on, käytetäänkö viharikosmotiivia koventamisperusteena, koska sitä käytetään äärimäisen harvoin missään tapauksessa.

Viljo Häggman

Mielenkiintoista olisi tietää, kuinka moni kanteluista eteni syyteasteelle, ja moniko on saanut tuomion.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Laitanpa tässä näytille itseeni kohdistuvaa vainoamista, joka lajissaan on varmasti maailmanennätys. Tätä vastaavaa on meinaan jatkunut yli kahdeksan vuotta.

http://keskustelu.suomi24.fi/t/13705749

Eli joku aloittaa ketjun virallisen taidemaailman toimijasta ja arvostelee häntä ja hänen teoksiaan, niin joku toinen tulee esittämään että minä olisin aloittanut ketjun ja olisin näiden arvostelujen takana. Tätä toimintaa on todellakin jatkunut yli kahdeksan vuotta ja olen tehnyt kaikki mahdolliset viranomaisilmoitukset asiasta, mutta asiaa ei vain tutkita. Näin tästä yli kahdeksan vuotta kestäneestä jatkuvien valheellisten ja julkisten väärien väitteiden tekemisestä, on varmasti tullut kiusaamisen maailmanennätys.

Koska viranomaiset eivät ole tehneet mitään asian lopettamiseksi, olen ajatellut aloittaa nälkälakon syksymmällä ja kokeilla puututaanko siihen edes sittenkään. Tässä maassa minunkaltaisellani tavallisella suomalaisella miehellä, ei ole mitään oikeuksia.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

jälleen kerran kiitos tiedottamisesta

Marko Parkkola

Mutta edelleen saa puhua homojen tappamisesta Ylen televisio-ohjelmassa.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

YLEn islam-illasta, ja mainitusta vihapuhevuorosta ohjelmassa, ei liene tehty rikosilmoitusta? (tästä on luultavasti on). Asia tulisi tietysti saattaa eteenpäin ja syyteharkintaan, jos ei ole.

Siinä valmis esitutkintamateriaali https://www.youtube.com/watch?v=W9f8vsOWf8Q

Marko Parkkola

Kyllä minä tein siitä rikosilmoituksen. Tampereen poliisi jätti tutkimatta "ei rikosta". Kantelin poliisilaitoksen johdolle. "Ei rikosta". Kantelin oikeuskanslerille. "Ei rikosta".

Televisiossa saa Suomen lain mukaan puhua homoseksuaalien tappamisesta. Sen sijaan ei saa puhua tappamisesta uskonnon tai ihonvärin perusteella. Laki ei suojele kaikkia.

Ai niin. Nyt muistin miksi se ei poliisin mukaan ollut rikos. Henkilö vastasi kysymykseen, ei esittänyt asiaa mielipiteenään, eikä vastaus sisältänyt uhkausta, solvausta tai panettelua.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen Vastaus kommenttiin #8

Kiitos tied. Mielenkiintoinen kanta tutkijoilla, että uskonto mitä puhuja itsekin siis edustaa, suhtautuu hyväksyvästi homojen tappamiseen ja sen puhuja tuo selvin sanoin ilmi, ja sehän on Suomessa täysin OK puhetta..

Minna Eerolainen Vastaus kommenttiin #8

En oikein usko että homoyhteisö kaipaa kaltaistasi "puolustajaa"..

Marko Parkkola Vastaus kommenttiin #20

En usko että ihmiskuntakaan hirveästi kaipaa sinua, mutta minkäs teet.

Viljo Häggman

Paljon pahempaa olisi jos homojen tappamisesta ei saisi puhua. Nyt sentään tiedämme mikä heidän kantansa on.

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki

"Kaikista viharikosepäilyistä julkisella paikalla tapahtuneet eri asteiset pahoinpitelyt ovat olleet vuodesta toiseen yleisimpiä."

Onko näiden julkisella paikalla tapahtuneiden viharikosepäilyjen kasvu kulkenut yhtä maahanmuuttajien määrän kasvun myötä vai onko poliisilla teoriaa miksi määrä on kasvussa?
Olisi kyllä myös mielenkiintoista tietää ihan kappalemäärät maahanmuuttajien ja kantiksien tekemistä väkivallanteoista?

Käyttäjän MarkoFobbaForss kuva
Marko Forss

Noista vanhoista tutkimuksista saa tietoa tekijöiden taustoistakin. Ja kohta puoliin myös siis tuoreet luvut.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Entä Aidon Avioliiton aloitteen tekijöiden halventavat puheet koskien Tahdon 2013-aloitteeseen ja vastavetona Aito Avioliitto?

Kannattaisiko tätä tutkia?

Käyttäjän MikaSevn kuva
Mika Sevón

Nämä fopat voisivat joskus mennä assan tunneleihin kuuntelemaan yöntimojen jatkuvaa "suomihuorittelua", mutta ei taida olla näytöltä poistujaksi...

Ja onhan toki kohderyhmäkin väärä, vain kantis voi syyllistyä vihapuheeseen. Se että yön timot raiskatulle toivovat uutta raiskausta, ja kysyvät nimeä/osoitetta antaakseen suuseksiä, ei ole mitään, se vaan on normaalia.

Fopat löytävät esim FB-maailmasta pilvin pimein kantisvihapuhetta, yöntimojen tekstit eivät osu silmään, kumma juttu, vaikka suoriakin linkkejä tarjotaan....

Käyttäjän MarkoFobbaForss kuva
Marko Forss

On tullut aika monta vuotta pyörittyä assalla työtehtävissä ja oltua siihen liittyen erilaisissa projekteissa, joten ei sen takia tarvi tästä näyttöpäätteen edestä poistua.

Mitä tulee muuten viestisi sisältöön, niin et varmaan lukenut koko blogausta. Kerroin siinä että mukana oli useampi tapaus etenkin kunnianloukkausten kohdalla, jossa vähemmistön edustaja oli tekijänä ja teko kohdistui myös vähemmistön edustajaan.

Muistan myös tuon kertomasi esimerkin näistä suuseksin toivotteluista jne, jos vaan kyse on Facebookissa kuvakaappauksin levinneestä teosta jo hetken aikaa sitten. Silloin muistaakseni asianomistaja ei vaatinut rangaistusta, eikä poliisi sen takia tutkinut asiaa.

Kommenttisi on kyllä malliesimerkki siitä, että kärkenä on vain oma mouhoaminen.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Yhä useammin tuntuu siltä, että nämä kommentoijat lukevat vain otsikon mutta eivät sisältöä ja heti pitää ruveta näppäimistöä raiskaamaan tyhjää kirjoitusta.

Mutta olet oikeassa.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Mitä Fobba hyvä nyt pitäisi tehdä? Onko oikein antaa pelolle myöden ja vetää sanojaan takaisin. Tuli nääs kenkku ennakkoaavistus melkein déjà-vu että tämän blogin julkaisemisen jälkeen alkaa tulvimaan suht törkeitä vihaviestejä: http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/198745-l...

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen
anita frisk

Mielestäni tämä sana "viharikos" on omituinen ja rantautunut kieleen ja lainsäädäntöön vasta sen jälkeen, kun Suomeen saapui enemmän maahanmuuttajia tietyistä kulttuureista. Suomessa kuten muuallakin on aina vihattu naapuria, poliitikkoa, kyläkauppiasta, milloin ketäkin, ja joskus tuo viha on johtanut rikokseen. Viharikoksesta ei ole tosin aikaisemmin syytetty eikä tuomittu, vaan ihan siitä teosta.

Blogisti kertoo jalkautuneensa assalle. Erinomainen paikka metsästää viharikoksia. Toistuvat "v-n spermanaama, mä hakkaan ja tapan sut", naispuolisille "v-n läskihuora, mä tulen kavereiden kanssa raiskaan sut" ovat melko jokapäiväisiä nuorison verbaalisia ilmaisutapoja. Mutta että viharikoksia, ehei, rentoa poikamaista läppää vaan. Mutta jos somessa (huomattavasti vähemmän fyysisesti uhkaavaa) heittää samaa läppää toisinpäin, se on siis viharikos? Kai tässä pätee se sama kuin rasismissakin: kaikki minkä joku kokee itseensä kohdistuvaksi rasismiksi vaikkei oikeasti olisikaan, on rasismia. Saa merkitystä ja tärkeyttä sille hauraalle egolleen. Ja sitä tärkeintä eli kunnioitusta kaveripiirissä.

Some pursuaa törkeää kielenkäyttöä, eniten ehkä vauva.-foorumissa jossa hormoonihuuruissaan olevat äidit rikosvihaavat verisesti toisiaan. Onko nettipoliisi tosiaan palkattu kaivelemaan vain maahanmuuttajiin kohdistettua vihapostia? Ja jos, niin miksi?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset