MarkoFobbaForss

Periscope – sovelluksien kauhu vai yksi monien joukossa?

Tämän vuoden alussa uutisoitiin useampaan kertaan Periscope nimisestä suoratoistopalvelusta, jossa voi lähettää livekuvaa koko maailman katsottavaksi. Yhtenä ongelmana nousi esille seksuaalirikokset, mutta tähän päivään mennessä poliisi ei ole tutkinut yhtään tähän aiheeseen liittyvää rikosta.

 

Se ei toki tarkoita, etteikö niitä olisi. Ilmoituksia on tosin muutenkin vain 16kpl koko Periscopen olemassa olon ajalta. Esimerkiksi Facebook näkyi viime vuonna n. 7500 poliisin ilmoituksessa.

 

Periscopeen liittyvä rikollisuus on hyvin tyypillistä somerikollisuutta. On esimerkiksi hölistessä loukattu toisen kunniaa pariin kertaan ja kuvattu ilotulitteen räjäyttämistä roskiksessa. Päättyneen parisuhteenkin oireilut ovat näkyneet, kun mies on näyttänyt "kotipornovideoita" Periscope-lähetyksessä. Myös koulukiusaaminen on päätynyt Periscopeen, jossa uhria on läpsitty ja haukuttu. Kaikkia näitä on tehty ennenkin, mutta ei välttämättä suorana lähetyksenä.

 

Toukokuussa taas kohistiin Ranskassa tapahtuneesta itsemurhasta, jossa nainen oli surmannut itsensä menemällä junan alle, ja hän oli kuvannut koko tapahtuman Periscopeen. Asiassa ei ollut mitään muuta uutta kuin se, että tapahtuma oli seurattavissa suorana. Ihan yhtä pahalta tuntuu kuitenkin katsoa somesta ja netistä löytyviä itsemurhavideoita tallenteena.

 

Itse olen nyt muutamien viikkojen ajan tutustunut Periscopen videoihin ympäri maailmaa. Tuntuu olevan esimerkiksi kovin yleistä kommentoida naisille "näytä tissit", riippumatta siitä mistä maasta on kyse. Lisäksi törmäsin useampaan lähetykseen, jossa striimattiin esitystä kannabiksenkäyttökokeiluista. Suomen osalta tuli törmättyä tapaukseen, jossa nuori poika kuvasi tulipaloa ja osasi sanoa jotain tekijöistä. Yritin varmistella, että poika olisi varmasti kertonut tietonsa poliisille, ja kertoi tehneensä näin. Suurin osa lähetyksistä oli kuitenkin harmitonta vloggaamismaista jutustelua, eikä sovellusta voida pitää lähtökohtaisesti pahempana kuin muitakaan somesovelluksia.


Periscopesta on ollut jotain hyötyäkin poliisille. Todistaja on kuvannut tappelutilannetta, josta on saatu todistusmateriaalia poliisille. Myös erään vahingonteon todistanut kuvasi epäiltyjä. Tästä on ollut aikaisemminkin puhetta, että ei olisi ollenkaan huono ominaisuus saada hälytyskeskuksen kautta livekuvaa kohdetta lähestyvälle poliisipartiolle, jolla voi mennä maaseudulla pidempiäkin aikoja päästä paikalle. Tilanne kuva olisi suhteellisen selvä paikalle päästessä. Ei muuta kuin Poliisiperiscopea kehittämään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän JuhoPalmroos kuva
Juho Eeva

Teknologia ei itsearvoisesti ole hyvää tai pahaa, sen määrittelee käyttötapa ja -tarkoitus.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Sovelluksien kauhu. Ilmeisesti eivät enää deletoidu automaattisesti 24h:ssa mutta jos sitä asetusta pitää päällä on poliisi(kin) voimaton.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Osanotto Vihdin tapahtumasta.

Käyttäjän TuijaSteri kuva
Tuija Säteri

Periscope-salakuvausrikokset eivät päädy poliisille, sillä niitä ei yleensä voi todistaa. Periscope-video (tai Snapchat-kuva) ei tallennu. Tekijöitä ja myös (suljetun ryhmän) katselijoita on paljon, mutta ystävärinki ei vasikoi. Salakuvattu uhri ei saa oikeutta, jos hän ei tiedä, tai jos hän ei lähde itse ajamaan asiaansa, kun laki vaatii asianomistajalta rikosilmoituksen. Uhri ei tee poliisi-ilmoitusta, jos hän ei voi todistaa tekoa. Jos tallenne tai todistaja olisikin, uhri ei nosta kannetta, se veisi hänet pitkään ja raskaaseen syyte- ja oikeusrumbaan. On helpompi niellä tapahtunut nöyryytys ja yrittää unohtaa se.

Elämme maailmassa, jossa kuka tahansa voi tulla salakuvatuksi, myös oman kotirauhan piirissä tai yksityistilassa. Seksin salakuvauksen lisäksi ihmisiä salakuvataan kotipihoilla, kotirauhan piirissä, työpaikoilla, yleisessä käymälässä, uimahalleissa… missä tahansa.

Axl Smith tapaus kertoo, salakuvausrikoksia voi jatkua vuosikausia, ja uhreja olla paljon, vain yhdellä tekijällä. Näyttäisi, että Axl Smith ei saa edes syytettä, niistä salatallenteista. joiden naisuhria poliisi ei kyennyt tunnistamaan.

Lakimuutos tarvittaisiin niin, että suunnitelmallisesta muiden ihmisten yksityiselämän salakuvauksesta ja levityksestä rapsahtaisi syyte ilman asianomistajia. Kotitilojen valvontakameran käyttöön pitäisi saada kansalaistajuttava laki, kun nykyisin pienissä city-yksiöissäkin asukkailla on sisäkameroita.

Nyt:riski tulla salakuvatuksi ja tuon kuvan leviäminen netissä on jokaisella, myös oman kotirauhan piirissä. Oikeussuoja, jos näin käy, on heikko.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset