Saako opettajaa kuvata?

Somessa on levinnyt viime päivinä video, jossa opettaja saa pitkähkön raivokohtauksen oppitunnilla provosoiville oppilaille. Video on herättänyt melko paljon myötätuntoa opettajaa kohtaan, mutta myös kyselyjä siitä, voiko opettajaa kuvata.

 

Perusopetuslain mukaan opettaminen on julkista, ja yleensähän oppilaalla on muutoinkin oikeus oleskella kyseisessä luokassa, joten kuvaamisen voitaisiin katsoa lähtökohtaisesti olevan rikoslain mukaan sallittua. Selkeästi laitonta on taas kuvaaminen koulun pukuhuonetiloissa ja vessoissa, joiden osalta kyseeseen voi tulla salakatselu.

 

Koulu voi rajoittaa järjestyssäännöissä kuvaamista tiettyyn pisteeseen asti, mutta ei kieltää sitä koulun alueella kategorisesti kokonaan. Myöskään älypuhelinten tuomista koululle ei voida kieltää. Mahdollisten rajoitusten rikkominen ei kuitenkaan muodosta rikosoikeudellista vastuuta, vaan voi johtaa lähinnä koulun omiin kurinpitotoimenpiteisiin.

 

Koululla on oikeus kieltää älypuhelimen käyttö oppitunnilla ja opettajalla oikeus ottaa älypuhelin pois, jos se häiritsee opetusta tai oppimista. Ja vaikka älypuhelimen saisi pois, ei opettajalla ole oikeutta tarkastella sisältöä, saati poistaa sitä. Sen takia oppilas voi mahdollisesti julkaista kuvaamansa materiaalin myöhemmin. Kyseinen älypuhelimen käyttökielto ei voi koskea välitunteja, mutta sielläkin voidaan puuttua kiusaamiseen ja häirintään, jossa käytetään älypuhelinta hyväksi.

 

Peruskoulussa älypuhelimen poisottamiseen voi käyttää perusteltavissa olevia voimakeinoja, mutta toisen asteen oppilaitoksissa tätä mahdollisuutta ei enää ole. Tuolloin tulee turvautua oppilaan luokasta poistamiseen. Sama tosin koskee myös peruskoulun oppilasta, jos hän on ehtinyt työntää puhelimen ihon ja vaatteiden väliselle alueelle, josta opettaja ei saa sitä kaivaa pois.

 

Kuvan ottamisen osalta tulee tehdä ero kuvan julkaisuoikeuteen. Jos oppilas ottaa valokuvan opettajasta ja julkaisee sen somessa, ei kyse ole silloinkaan yleensä rikoksesta. Tavanomainen kuva oppituntia pitävästä opettajasta ei täytä esimerkiksi kunnianloukkaus tai yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen säännösten tunnusmerkistöä. Sen voi täyttää esimerkiksi kuvan yhteyteen lisätyt saatesanat, mutta ei itse kuva.

 

Henkilötietolakia tiukasti tulkiten kyse taas voisi olla henkilörekisteririkkomuksesta.  Kyseinen kuvan ja muiden henkilötietojen julkaisu henkilökohtaisella käyttäjätilillä tulkintaan kuitenkin yleensä ns. tavanomaiseksi käytöksi, eikä poliisi tutki kuvien lisäämistä someen henkilörekisteririkkomuksina, vaikka kuvassa esiintyvän lupaa ei olisikaan. Tämä koskee muidenkin kuvien julkaisua omassa profiilissaan tavanomaisen käytön yhteydessä.

 

Tekijänoikeuslain osalta tekijänoikeudet kuvaan ovat luonnollisesti kuvan ottajalla. Ei siis esimerkiksi opettajalla, joka esiintyy kuvassa. Jos opettajan luennosta taas kuvataan video, voi kyseessä olla lähioikeuksin suojattu esitys, jos kyseinen toiminta ylittää teoskynnyksen. Pelkkä raivokohtaus on tuskin tällainen, enkä ole kuullut, että tällä perusteella olisi ikinä penätty oikeuksia, vaikka itse luentoa olisikin kuvattu.

 

Yksittäiset videopätkät voivat antaa välillä melko vääristävän kuva kokonaistilanteesta. Koska opettajan kuvaamiseen voi olla melko vaikea puuttua ja pelkkä lyhyt ja mahdollisesti editoitukin pätkä voi vääristää totuutta, niin tulisiko harkita oppituntien tallentamista koulun toimesta? Esimerkiksi poliisilla on ollut jo jonkin aikaa testauksessa haalarikameroita, joista on saatu hyviä kokemuksia. Kamerat ovat parantaneet poliisin, mutta myös asiakkaan oikeusturvaa, koska tilanteista on saatu kokonaisvaltainen tallenne videolle.

 

Voisiko oppituntien ja koulun alueen tapahtumien tallentaminen videolle lisätä myös opettajien ja oppilaiden oikeusturvaa? Oli sitten kyse raivokohtauksista, tai vaikka oppilaiden välisestä kiusaamistilanteesta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu