MarkoFobbaForss

Kaikki blogit puheenaiheesta Byrokratiatalkoot

Ruokavaltuutettu ? ?

Ennen ruokavaltuutetun nimittämistä haluan tietää,  mitä on aikaansaanut lapsiasiavaltuutettu, muuta kuin taksikuitteja.

Lapsiasiavaltuutetun aktiviteetti saavutettavissa.  Maatilat ja kaupat yhtä hajallaan maassammme kuin kakarat.

Ovatko politikkomme tosissaan byrokratiatalkoissa?  Kuka taas on virkapaikkaa vailla?

 

Euroopan monimutkaisimpien tukijärjestelmien Suomi

Suomi vaikuttaa aikaa myöten kehittäneen Euroopan monimutkaisimman tukijärjestelmäkonaisuuden, jonka pyörittäminen vaatii järkyttävän virkamieskoneiston tarveharkintoineen ja eri tukilajeineen. Yritystukien on VATTin tutkimuksessa havaittu olevan vaikeasti hahmotettavia, maataloustukia on yli 200 erilaista ja sosiaaliturva tarveharkintoineen on erittäin monimutkainen. OECDn vertailuja tekevät tutkijat eivät näitä ymmärrä ja EU:n tehdessä vertailua esimerkiksi sosiaaliturvasta käytetään usein puolustuksena sitä, että he eivät ymmärrä tukikokonaisuuttamme.

Onko Suomen sosiaaliturvahimmeli Euroopan tehottomimpia?

Keskustelu sosiaaliturvasta tuntuu olevan jumittunut kahteen vaihtoehtoon: joko nykymalli tai sitten perustulo. Miksi Suomi on luonut tukimallin, joka tuntuu olevan ainutlaatuisen hankala ja kuormittava suhteessa esim muihin Pohjoismaihin? Miksi vaihtoehtona ei ole nostaa peruspäivärahaa tasolle, jolla voisi olettaa pääosin pärjäävän ilman harkinnanvaraisia toimeentulotukia ja asumistukea?

Yrittäjyyttä tarvitaan

Tänään lauantaina 5.9 vietetään Yrittäjän päivää. Suomen nousu tulee tapahtumaan juurikin yritysten kautta. Suomessa on runsaasti pieniä, suorastaan mikrokokoisia yrityksiä. Näissä omistaja itse osallistuu työhön ja on usein 24/7 yksin vastuussa kaikesta.

Yritysten laajentumista estää byrokratiaviidakko. Yritysten kasvua tuleekin tukea byrokratiaa karsimalla ja mm. helpottamalla ensimmäisen työntekijän palkkausta. Myös yritystukia pitää painottaa nimenomaan pienyritysten suuntaan. Starttirahaa tulee kehittää.

Ihmisiä kiusaavia määräyksiä ja virkamiehiä on liikaa

Verkkouutisten toimittaja vieraili tilalla, johon oli tehty 22 eri tarkastusta ja valvontaa viime vuonna. Valvontamappeja on kertynyt kymmenen vuoden aikana 500. Valvontoihin on yrittäjältä tuhraantunut vuodessa sata työpäivää ja useiden tarkastusviranomaisen aikaa on kulunut ties kuinka paljon.

Tilalla tapahtuneen valvontaeläinlääkärin virheelliseen toimintaan ei ole kukaan puuttunut, vaan asiaa on vatuloitu seitsemässä eri elimessä vain hallintomenettelyn osalta.

Turha byrokratia lannistaa yrittäjiä

Aloittavan luontomatkailuyrittäjän täytyy ottaa yhteyttä seitsemään viranomaistahoon, maksaa kuusi viranomaismaksua ja viisi rekisteriotemaksua sekä tilata viisi maksullista rekisteriotetta eri viranomaisilta. Kustannukset nousevat 1 171–1 256 euroon, laskee kansanedustaja Kai Mykkänen. Asiasta kertoi Verkkouutiset.

Mykkänen listasi tuttavansa yrityksen perustamisbyrokratian:

1. Varmista Kuluttajavirastosta (KKV), että yrityksesi toimiala täyttää KKV:n vaatimukset. Odota vastausta noin kuukausi.

UMPISURKEAA BYROKRATIAA

On paljon puhuttu hallinnon tehottomuudesta ja byrokratiasta. Säästökohteitakin haetaan, milloin koululaisista, milloin sotesta. Ehdotan tullia. Olen nimittäin törmännyt tullin masinoimaan byrokratiafarssiin, jota voin seurata sivusta, kun olen "varsinaiseen toimintaan" tyytyväinen, eikä minulla ole asiaan enää mitään intressiä.  Kyseessä on minun autoni maahantuonti: tulli on palauttanut pilkulleen kaikki liikaa perityt verot. Olen kuvannut tätä surkuhupaisaa prosessia 22.7 blogissa ”Tulli on säästökohde”.

Tositarinoita talkootarpeen taustalla

Kesätapahtumat ovat poliitikolle oiva tilaisuus kuunnella tositarinoita elävästä elämästä. Tässä muutamia omaan korvaan sattuneita tositarinoita, jotka vahvistavat tarvetta turhan byrokratian karsimisen talkoille.

1. Autokoulun ensimmäinen vaihe uusiksi toisen vaiheen suorittamisen jälkeen

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä