MarkoFobbaForss

Ilmastokokous

Impivaaralaisuus on ilmastoystävällistä

Valitettavasti parhaillaan Puolassa käytävässä ilmastokokouksessa on jouduttu toteamaan, että globaalit päästöt ovat kasvaneet sitten edellisen ilmastokokouksen. Suomessa päästöt henkeä kohden ovat melko korkeat lämmityskustannusten ja energiaintensiivisen teollisuuden vuoksi. Pienet kotitaloudet kylmässä ilmastossa kuluttavat paljon energiaa. Kotitalouksien pienuus johtuu kuitenkin pitkälti vähäisestä väestöstä. Alhainen väestönkasvu tulisi laskea maalle eduksi hiilijalanjäljen mittauksessa. Ehkä Afrikan johtajiakin saataisiin tällä kannustettua vastuulliseen väestöpolitiikkaan. 

Ilmaston muutoksella ei pidä pelata

Kansainvälisen ilmastokamppailun voi laskea alkavan vuodesta 1990. OECD-maat antoivat silloin Geneven julistuksen, jonka mukaan kasvihuoneilmiötä aiheuttavan hiilidioksidin päästöt on saatava putoamaan. Koko maailman johtajat sopivat siitä ensimmäisen kerran Rion ympäristökokouksessa 1992.

Neljännesvuosisata on kulunut, kansainvälisiä ilmastokokouksia on pidetty lähes vuosittain, ja vaihtelevia hiilidioksidin päästöjen lupauksia on annettu. Ilmakehän hiilidioksidin pitoisuus nousee kuitenkin vääjäämättä (kuva 1, Mauna Loan mittausasema Hawaijilla).

Ensimmäisen mieleen tulevan helpon ratkaisun ongelma

Jos johonkin löytyy täysin loogiselta kuulostava helppo ratkaisu, kukaan ei jaksa miettiä asioita sen pidemmälle enää.

Kivihiilen aika on ohi

YK:n ilmastokokous Pariisissa on ladattu täyteen odotuksia. Edellisessä kokouksessa Kööpenhaminassa vuonna 2009 leivottu kakku lässähti lopulta nolosti, eikä sitovaa sopimusta saatu aikaan.

Takaportteja on nytkin jätetty runsaasti alkaen sopimuksen muotoseikoista ja päättyen ennakkovaroituksiin siitä, että liikoja ei kannata odottaa. Voimme seurata ensi viikon perjantaihin (11.12.2015) asti, kun sopua hierotaan Pariisissa.

Läntiset maat ovat kukin käyneet läpi teollistumisen. Maailman suurin saastuttaja Kiina kääntyy nyt vähitellen vähentämään päästöjään.

Jospa Soini puhuisi O´bamalle järkeä?

 

 

 

 

 

 

Uutisen mukaan Yhdysvaltain presidentti Barak Obama ja Suomen ulkoministeri Timo Soini asuvat Alaskan ilmastokonferenssissa samassa hotellissa:

 

http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/kuvat-harvinainen-ilmastoko...

 

Ohranan Englannissa

Ilmastokokous jälleen täysi farssi. Ilmastokokoukset voidaan jo edeltä kertoa miten niissä käy. Jokainen kokous venyy äärimmilleen ja lentolippuja peruutellaan ja lentoja vekslaillaan. Onko siinäkään mitään älyä?

Kaksikymmentä vuotta on tapailut ja joka tapaamisen jälkeen vannotaan, että nyt seuraavassa kokouksessa tehdään läpimurto, kunnes ikävä kyllä joudutaan toteamaan että se siirtyi seuraavaan ja taas seuraavaan kokoukseen.

Ilmastokokouksessa yhteisymmärrystä: Hyviä ja huonoja uutisia

Liman ilmastokokouksessa, jonka tavoitteena oli ottaa välittömät esiaskeleet ennen Pariisissa 2015 pidettävää ilmastokokousta, saavutettiin yhteisymmärrys. Yli kaksi päivää kestäneiden neuvottelujen jälkeen osallistujat löysivät lopulta yhteisen sävelen energia- ja ilmastopolitiikan kysymyksiin, jonka pohjalta hahmoteltiin pieni muistivihko. Vain viisi surkeaa sivua.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä