MarkoFobbaForss

Kaikki blogit puheenaiheesta Kilpailukykypaketti

Ratkaisu löytyi viime yönä - Sopimus työehdoista kunta-alalle sekä valtiolle

Julkisen alan työntekijöiden neuvotteluissa päästiin viimein sopuun työajan pidennyksistä ja paikallisesta sopimisesta. Yöllisten neuvottelujen jälkeen kilpailukykysopimuksen piirissä kerrotaan olevan jopa yli 600 000 työntekijää. Sopimus pidentää useimpien työntekijöiden viikottaista työaikaa puolella tunnilla. Julkisella puolella myös työntekijöiden lomarahoja leikataan 30 prosenttia vuosina 2017–2019. 

Näkökulma: Yhteiskuntasopimus kaatui nyrkkitervehdykseen

Yhä useampi ammattiliitto on ilmoittanut jättäytyvänsä yhteiskuntasopimuksen ulkopuolelle. Hallituksen mukaan yhteiskuntasopimuksen kaatuminen olisi suuri takaisku suomalaiselle sopimiselle. Pääministeri Juha Sipilä totesi tänään Ylen Ykkösaamussa, että pakkolait on toistaiseksi laitettu pysyvästi hyllylle, mutta jos sopimusta ei tule, joutuu hallitus miettimään uusia keinoja Suomen työvoimatilanteen ja töiden kulurakenteen uudistamiseksi.

Matalapalkkaisilla hoitajilla pyyhitään pöytää

Hallituksen suunnittelema kilpailukykypaketti pyyhkii matalapalkkaisilla hoitajilla pöytää. Kilpailukykypaketti eli pakkolait on korvattava yhteiskuntasopimuksella eli käytännössä työmarkkinasopimuksella.

 

Jokainen ymmärtää, että kilpailukykypaketin syntyessä tulevana syksynä ay-liike ulosmittaa duunarin menetykset korkojen kera ja tämä ei voi olla Isänmaa etu.

 

Neuvottelutaitoa ja tahtoa sopimiseen tarvitaan nyt enemmän kuin milloinkaan. Osapuolten pitää olla valmis luopumaan tavoitteistaan tasapuolisesti konsensushengen mukaisesti.

 

Vetoomus Suomen hallitukselle

Suomalaisia pitäisi rohkaista. Lomien lyhentämiset, sunnuntaipalkkojen leikkaukset ja eläkeindeksin jäädyttäminen

Järjestelmänmuutos: Yhteiskunta häviää miljardeja

Tekeillä on järjestelmänmuutos. Hallitus supistaa pysyvästi julkisten palveluiden rahoitusta. Yhteiskunnan tuloja siirretään yrityksille. Veronkiertoa tämäkin, tavallaan.

Suomalaiset ovat hyvää hyvyyttään valmiit tinkimään, ilmenee Ylen kyselystä. Suomalaiset ovat valmiit antamaan itseltään, jotta toinen saisi tarpeeseensa.

Dissensus-Suomi

Suomalainen konsensusyhteiskunta on taantunut dissensusyhteiskunnaksi, jossa päätösten tekeminen on ylivoimaisen vaikeaa, eikä uudistuksista pystytä sopimaan.

Kyse ei ole vain työmarkkinoista, mutta kolmikannan kyvyttömyys sopia edes yhteiskuntasopimuksen tavoitteista kuvaa Suomen johtajuuskriisiä valitettavan hyvin. Siis kolmikannan _kaikkien_ osapuolten, palkansaajajärjestöjen, työnantajajärjestöjen ja hallituksen, vaikka kaikki asianosaiset ovat toki syyttäneet toisiaan neuvottelujen jäämisestä laituriin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä