MarkoFobbaForss

Kaikki blogit puheenaiheesta Maailmantalous

Säätytalolla on tunnustettava maailmantalouden realiteetit

Vielä viime viikolla Antti Rinne tiesi, että hallitusohjelmaa tehdessä on otettava huomioon synkät pilvet taloustaivaalla. Vain viisi päivää myöhemmin Rinne ilmoittaa, että Säätytalolla neuvotteleva vasemmisto ei enää näe maailmantaloudessa synkkiä pilviä. Asia selevä...

21. vuosisata ja kiinalaisen hegemonian synty

Keskipitkän aikavälin merkittävin maailmanpoliittinen prosessi tulee olemaan hegemoniasiirtymä, jossa Kiina nousee Yhdysvaltojen tilalle maailmanjärjestelmän johtovaltioksi. Poliittisen talouden tutkija Giovanni Arrighin mukaan maailmanjärjestelmätasoisia hegemoniasiirtymiä on ollut historiassa aiemmin neljä, joista viimeisimmässä nyt hiipuva hegemoni Yhdysvallat syrjäytti britit maailmanjärjestelmän komentopaikalta toisen maailmansodan jälkeen.

Politiikka talouden uhkana

Kansainvälinen valuuttarahasto odottaa maailmantalouden kasvun jäävän tämä vuonna 3,5 prosenttiin eli 0,2 prosenttia viimevuotista alhaisemmalle tasolle. Ensi vuonna kasvun odotetaan nopeutuvan jälleen hieman ja yltävän 3,6 prosentin tasolle. EU:n komissio ennakoi euroalueen kasvuksi tämä vuonna 1,3 ja ensi vuonna 1,6 prosenttia, kun taas koko EU:n kasvuvauhdin oletetaan nousevan 0,1-0,2 prosenttia tätä nopeammaksi.

On kuitenkin useita tekijöitä, joiden vaikutuksesta talouskehitys voi jäädä paljon oletettua heikommaksi.

Nouseeko Intian valtameri maailmantalouden uudeksi painopistealueeksi?

Maailmantalouden kehitysnäköaloja näyttää sävyttävän nykyisin  ennen kaikkea Yhdysvaltojen ja Kiinan välinen kamppailu johtoasemasta. Yhdysvallat on markkinahintaisin luvuin ja henkeä kohti laskettuna tarkasteltuna edelleen selkeästi johtoasemassa, mutta Kiinan kasvu on ollut todella nopeaa. Lisäksi Kiina on nostanut vauhdilla myös tuotantonsa teknologista tasoa ja lisännyt läsnäoloaan muualla maailmassa.

Bitcoin, maailmanvaluutta

Jos olet seurannut bitcoinin kurssikehitystä vain viimeiset kaksitoista kuukautta, kuten suurin osa muusta maailmasta, niin otsikkoni saattaa vaikuttaa sinusta harhaiselta. Bitcoinhan on sukeltanut jo yli 80% ja julistettu kuolleeksi satoja kertoja, joten miten siitä muka enää koskaan voisi tulla mitään? Helposti, lue vaikka.

Bitcoinin fundamentit

Onko Suomi varautunut Venäjän kaatumiseen?

Putin valitaan 18.3.2018 Venäjällä uudelle kaudelle hoitamaan presidentinvirkaa. Itäeurooppalaiseen perinteeseen kuuluen Putinin suosio on vähintäänkin niinistömäisissä lukemissa. Tiedämmekö, mitä Putin tulee tekemään Venäjällä seuraavat kuusi vuotta? Onko Suomi varautunut siihen, että Putinin seuraava kausi voi johtaa Venäjällä todelliseen katastrofiin? Putinin tarina ei nimittäin ole mikään menestystarina.

Reviiripuolustus >< globalisaatio - biosfääri reagoi tavallansa!

Talouden perinteitä terävästi esittelevä ja luottamustakin herättävä taloustieteilijä Sixten Korkman – puhuu, kirjoittaa ja selittää, mutta mistä? Kasvuhoenta on pysyväissanavarastoa – unohtaen samalla hengenvedolla biosfäärillisen rajallisuuden – vaikka Aurinko antaa ihmisajallisesti loputtomasti kasvun- ja elinvoimaa – ainoana energialähteenä * -lopulta.

 

2007 jälkeen maailman keskuspankit elvyttäneet 10 000 000 000 000 e.

10 vuoden aikana maailman keskuspankit ovat luoneet tyhjästä 10.000 miljardin euron arvosta elvytysrahaa, joka ei ole siirtynyt kokonaan reaalitalouteen vaan osin kuplaksi virtuaalimarkkinoille.

10 000 000 000 000e on aika kasa mania.

Sillä esimerkiksi maksaisi 100 kertaa Suomen valtion velan pois.

Miksi tyhjästä luotu raha on ongelma?

Hyperinflaatio yleensä nostaa esim. kanamunan hinnan kaupassa pilviin. Nyt ne ei nouse, koska tuota tyhjästä luotua rahaa ei jaeta kaikille ns. "helikopterirahana" vaan se pakotetaan pankkien kautta sijoituksiin.

Maailmantalouden riskeihin ei kiinnitetä riittävästi huomiota

Syksyn ennustekausi alkaa olla loppupuolella. Lähes kaikki suuret ennustelaitokset ja pankit ovat jo julkaisseet ennusteensa, viimeisimpinä niistä Palkansaajien tutkimuslaitos.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä