MarkoFobbaForss

Kaikki blogit puheenaiheesta Maidan

Viisi vuotta Maidanista: Isoäiti Antonina

 

Antonina Dvorianets (os. Nechyporenko) syntyi upean luonnon ja työteliäiden ihmisten Tšernobylissä 23. maaliskuuta 1952. Kaupunki mainitaan ukrainalaisissa kronikoissa jo 1100-luvulla, mutta parhaiten se tunnetaan vuonna 1986 tapahtuneesta ydinvoimalaonnettomuudesta. Antonina vietti kasvuvuotensa paikallisessa lastenkodissa.

Viisi vuotta Maidanin kansannoususta - Ukraina ei unohda sankareitaan

 

Olin puolisoni Helmut Diekmannin kanssa Ukrainassa koulutusmatkalla maaliskuussa 2016 ja pysähdyimme Kiovan keskustassa Maidanin aukiolle, joka oli vuosien 2013-14 aikaisen kansannousun tapahtumapaikka. Lukuisat kukkakimput ympäröivät ns. Taivaallisten joukkojen -muistomerkkiä. Hallinnon palkkaamat tarkka-ampujat ja Berkutin poliisit surmasivat yli sata kansannousuun osallistunutta mielenosoittajaa, useimmat helmikuussa 2014.

USA-Maidan, tänään Baltimoressa

Miksi jakolinja on etninen eikä sosioekonominen?

USA:ssa ottavat yhteen poliisit ja rikolliset. Jos asiaa laajennetaan vähän niin poliisit ja syrjäytyneet tai ainakin heikommassa sosiaalisessa asemassa olevat ihmiset. Sinänsä mellakoinnin syy ei ole olennaista, koska tälläkin kertaa kyseessä on vain olkiukko, jonka avulla kansaa kiihotetaan kadulle. (Vai mitä muuta pitäisi vielä tehdä, jos rikoksesta epäillyt poliisit ovat jo pidätettyinä ja ulkopuolinen liittovaltion syyttäjä tutkii asiaa?)

Venäjällä aseellinen mellakka

Tunnelmat kiristyvät Venäjällä. Moscow Times raportoi väkivaltaisesta yhteenotosta, joka eskaloitui aseelliseksi yhteenotoksi väkijoukossa. Tapahtumapaikkana oli itävenäläinen kaupunki, Khabarovsk.

Selkkauksen vakavuutta kuvaa se, että raportin mukaan kolme ihmistä jouduttiin viemään sairaalahoitoon. Onneksi asemiehet saatiin kiinni, ja heitä saattaa odottaa jopa viisi vuotta vankeutta.

Some-rintamalta jotain uutta

Ukrainan kriisiä voi hyvällä syyllä kutsua ensimmäiseksi some-sodaksi. Toki monet aiemmatkin kriisit ovat näkyneet sosiaalisessa mediassa, mutta Ukrainan kriisissä molemmat osapuolet ovat käyttäneet sosiaalista mediaa tietoisesti yhtenä sodankäynnin välineenä.

Putin osaa bluffata

Venäjän kiistaton johtaja Vladimir Putin on pääosassa näytelmässä, jolla hän on jo tehnyt historiaa. Moni selittää naapurimme johtajan valintoja historian ennalta määrääminä, mutta yhtä hyvin tapahtumat voi nähdä epätoivoisena tarttumisena vallan kahvaan.

Toki myös se on mahdollista, että neuvottelupöytään istuu Ukrainan miehittäjän sijaan rauhantekijän roolin saanut miehittäjä, kuten tutkija Lilia Shevtshova toteaa sarkastisesti arvioidessaan vaikeaa tilannetta.

Itä-Ukrainassa jäi kiinni Tanskalainen NATO-sotilas

Itä-Ukrainassa on jäänyt kiinni Tanskalainen NATO-sotilas. Miehen nimi on John G.O. Christensten ja hän on myös yksi Maidanin aukion tarkka-ampujista. Hän saapui Ukrainaan jo Marraskuussa 2013.

 

http://politikus.ru/events/18657-opoznan-pervyy-natovskiy-snayper-strelyavshiy-po-maydanu.html

 

Ukraina sisällissodassa

Perjantaina 2. toukokuuta ammattiyhdistysten talo Ukrainan Odessassa paloi, kaikkiaan perjantain yhteenotoissa kuoli ainakin 42 henkeä, suurin osa tulipalossa ja loput katutaistelussa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä