MarkoFobbaForss

Kaikki blogit puheenaiheesta Palkanalennukset

Uudistamista vai leikkaamista

Joka tapauksessa sen oli melko helppo todistella muille eläimille, ettei niillä todellisuudessa ollut lainkaan ruokapulaa, näyttipä tilanne päältäpäin millaiselta tahansa. Sillä kertaa tosin oli havaittu välttämättömäksi ryhtyä annosten uudelleenjärjestelyyn – Vinku puhui aina niiden ”uudelleenjärjestelystä” ei koskaan ”supistamisesta”. (Suoraa lainausta George Orwellin Eläinten vallankumouksesta, vuodelta 1945, suomennos vuodelta 1969)

Toimihenkilönäkökulma leikkauksiin

Leikkauksista raivostuneet lisistä elävät alat ovat raivostuneet hallituksen suunnittelmista lisien leikkaamiseksi. Palkkatyön ja yrittäjäksi alkamisen kannattavuuden eroja kavennetaan, mikä on ihan hyvä asia talouden kannalta. Vastapainoksi esitetyt muutokset työntekijöiden muutosturvaan ovat olemattomat. Esitetty keskimääräisen kuukausipalkan kokoinen ”valmennus” haiskahti hyvävelijärjestelmän keksinnöltä, koska kukaan ei kerro, että kuka nämä ”valmennukset” tulee järjestämään.

Pienyrittäjä ja palkanalennus

Hallituksen kaikki toimet suuntaavat palkkojen alennukseen. Pienelle kotimarkkinayritykselle se on tuhoisaa koska ostovoima laskee enemmän kuin kustannukset.

Oletetaan että kunnassa on 1000 työläistä, kolme yritystä myy niille jotain. 50% lopputuotteen hinnasta on tuontitavaraa eli sen hinta ei laske. Yritysten voitto on 20% myyntihinnasta. Työläiset käyttävät 50% tuloistaan asuntolainaan ja ruokaan. Työläisen nettopalkka on 2000 e kk. (luvut hatusta, helppoja, ei tarvitse laskea)

kulutus ennen palkanalennusta:

Seitsemän kuolemansyntiä työelämässä - ahneus

Ylpeys, kateus, viha, laiskuus, ahneus, ylensyönti ja himo

 

Ahneus ilmiönä on lähes yhtä vastenmielistä kuin kateus. Puhdas ahneus on helppo huomata ja tuomitakin, mutta mutkikkaaksi homman tekee se, että on vaikea sanoa mikä on ahneutta ja mikä on kohtuullista.

 

Onko työnantaja ahne vai kohtuullinen halutessaan minun tekevän enemmän töitä ja olevan tuottavampi pienemmin palkkakustannuksin? Ja olenko minä ahne halutessani pitää kiinni siitä mitä minulle on tähänkin asti maksettu? 

 

Leikataanko? No leikataan, leikataan.

Hallitus iski tällä kertaa pöytään vähintään kyseenalaisen palkkojen leikkauslistan. Eihän siinä, jos kerran kilpailukykyä ja työllisyyttä on lisättävä leikkaamalla niin leikataan sitten. 

 
Tässä olisi oma ehdotukseni hallitukselle jolla työllisyyttä ja kilpailukykyä saataisiin lisättyä enemmän ja tasa-arvoisemmin kuin hallituksen toimenpiteillä. 

 

Toim huom: Tiedostan että osa ehdotuksista saattaa olla mahdottomia toteuttaa. Halusin kuitenkin lisätä nekin listaani.

Seitsemän kuolemansyntiä työelämässä - kateus

 

Ylpeys, kateus, viha, laiskuus, ahneus, ylensyönti ja himo

 

Kateus negatiivisessa mielessä on yksi ihmisluonteen vastenmielisimmistä ominaisuuksista. Sen tasapäistävä ja latistava vaikutus tuntuu ikävällä tavalla suomalaisilla työpaikoilla. Idearikkaat, eteenpäinpyrkivät ja ahkerat ihmiset leimataan kateellisten toimesta ahneiksi.

 

 

Palkan alennukset

Palkanalennusten vaikutuksesta talouteen ollaan monta mieltä, paitsi tavallisen kansan, niin myös asiantuntijoiden keskuudessa. Tavallinen kansa, palkansaajat, ovat niin paljon palkanalennuksia vastaan, että tuskin yksikään puolue, tai edes työnantajajärjestö uskaltaa tätä suositella.

Vain hyvin harva asiantuntija uskalataa, tämän yleisen mielialan vallitessa, esitää palkkojen alentamista talouspolitiikan keinona. Silti moni tavoittelee omaa valuuttaa ja sen devalvoimista, mikä on ihan sama asia kuin palkkojen alentaminen. Tällainenkin ristiriita mielipiteissä siis on olemassa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä