MarkoFobbaForss

Kaikki blogit puheenaiheesta Ruokakriisi

Suopohjaa ei jätetä joutilaaksi

Turvetuotannon elinkaari on suon tuhatvuotisessa elämässä lyhyt, vain 20–30 vuotta. Sen jälkeen suopohja palautuu omistajalleen. Hän saa haltuunsa rikkaruohottoman ojikon, jossa on jäljellä mustaa pohjaturvetta vielä parikymmentä senttiä. Mitä turvesuon pohjalle pitäisi tehdä?

Suopohjalla on monet käyttömahdollisuudet. Suopohjan voi soistaa takaisin luonnontilaan jättämällä ojat sikseen. Suopohjan voi myös padota lintujärveksi. Luontevinta valmiiksi sarkaojiin kuivatulle suopohjalle on kuitenkin käyttö maa- ja metsätaloudessa.

Öljy, ruoka ja energia

Öljyn hinta, tuotanto ja kulutus öljyalan keskusliiton sivuilta. Kuten kuvasta näkyy, hinnan nelinkertauiminen on nostanut tuotantoa alle 10%. Tuosta voitaneen vetää se johtopäätös että tuotantoa ei pystytä paljon kohottamaan millään hinnalla. Tuotantomäärät luultavasti kääntyvät laskuun ja hinta nousuun.

Bioöljyn hyödyt ovat joko luokkaa nolla tai negatiiviset. Bioöljyllä tuotettu liikenne energia kuluttaa siis enemmän fossiilista öljyä kuin tuottaa energiaa johtuen bioöljyn tuotantoon menevästä fossiilisesta öljystä ja heikosta hyötysuhteesta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä