MarkoFobbaForss

Kaikki blogit puheenaiheesta Sahara

Sudanin peltometsäviljely meni kyliin

Peltometsäviljely alkoi kehittyä nykyisessä muodossaan vuonna 1978, kun Kenian Nairobiin perustettiin kansainvälinen alan tutkimuskeskus ICRAF (International Council for Research in AgroForestry). Suomi oli ajatuksessa heti mukana, kun Sudaniin rahoitettiin kehitysavun varoillamme mittava metsähanke. Sen käytännön toteutuksesta vastasi Enso Forest Development, metsäyhtiömme silloinen kansainvälisen konsultoinnin osasto.

Saharan Vihreä muuri tarvitsee ilmastometsityksen lisäpontta

Saharan etelärajan eli Sahelin vyöhykkeen valtiot päättivät vuonna 2005 luoda yhteistoimin 15 kilometriä leveän ja lähes 8 000 kilometriä pitkän metsä- ja kasvillisuusvyöhykkeen torjumaan aavikoitumista. Vyöhykkeelle annettiin nimeksi Saharan Vihreä muuri tai Afrikan vihreä muuri.

Vihreän muurin on määrä ulottua Senegalin Dakarista lännessä Afrikan sarven Djiboutiin idässä. Mukana ovat Saharan eteläpuolisen Sahelin alueen valtiot Senegal, Mauritania, Mali, Burkina Faso, Niger, Nigeria, Tshad, Sudan, Eritrea, Etiopia ja Djibouti.

Saharan metsien hukkakaura valmiina ilmastometsityksiin

Afrikan tulevasta ilmastometsityksestä tiedetään jo paljon, niin savannimetsien oloissa, Sahelin vyöhykkeellä kuin Saharan kuivilla alueillakin. Noin 100 vuotta on testattu viljelyyn sopivia puulajeja, niiden metsänhoitoa ja sittemmin peltometsäviljelyä. Myös paikallisten asukkaiden, pienviljelijöiden ja muiden kyläläisten tuntemuksista metsänviljelyyn on kokemusta.

Metsänviljelyn yllätyksiin on silti syytä varautua. Hyvä esimerkki on meskiittipuun (Prosopis juliflora) tarina Sudanissa.

Peltometsäviljely on keskeinen Sahelin vyöhykkeen ilmastometsityksessä

Afrikan laajoihin ilmastometsityksiin on ehdotettu kahta pääaluetta: Sahara ja Sahel. Saharaan on kehitteillä uuden tyyppinen kastelumetsätalous, mikä pohjaa aurinkoenergialla pumpattavaan kasteluveteen. Kasteluvesi tulee joko Saharan alapuolisista pohjavesistä tai – suolasta puhdistettuna – valtamerestä.

Sahelin vyöhykkeellä kasteluvettä ei välttämättä tarvita. Siellä sataa vuosittain riittävästi sopiville puille. Sana Sahel on arabiaa ja tarkoittaa rajaa, hiekkaerämaan ja luontaisen savannimetsän välistä rajavyöhykettä. Raja kulkee Saharan etelälaitaa Afrikan poikki.

Kannattaako oikein ajatella

Kun maapallolta säteilee ulos enemmän säteilyenergiaa kuin mitä tänne saapuu auringon lyhytaaltoista säteilyenergiaa, maailma jäähtyy. Maailman ilmastojärjestelmä on monimutkainen järjestelmä, ja kuitenkin tuo edellä kerrottu on yksinkertaisuudessaan totta, näin yksinkertaista se on.

Saharaan sisämeri - ilmastonmuutokselle stoppi

 

Floridassa asuva, eläkkeellä oleva DI esittää, miten Saharassa aikoinaan olleen sisämeren saisi kanavoimalla uudelleen käyttöön ja ehkä tässä olisi pelastus ilmastokatastrofille.

Oikeastaan tämä asia saattaakin olla koko ilmastonmuutoksen syy ja seuraus, koska aikoinaan kyseinen sisämeri oli aiheuttanut alueelle pilvisyyttä ja rehevöittänyt tätä kautta kasvillisuutta sekä pitänyt myös alueen ilmastoa viileämpänä kuin mitä se on nykyisin. Tämän ison alueen kuivuminen on saattanut olla alku koko ilmastonmuutokselle aikoinaan.

 

Ilmastokamppailu on vietävä uusiin puihin

Vielä 10 000 vuotta sitten maapallo näkyi avaruuteen nykyistä vehreämpänä. Luonnonmetsät peittivät 48 prosenttia maapallon maapinnasta. Vehreä kasvusto eli biomassa koostuu valtaosin puiden rungoista, oksista, lehdistä ja juurista. Alkuainehiiltä niissä oli kaikkiaan 850 miljardia tonnia. Ilmakehässä oli alkuainehiiltä 550 miljardia tonnia. 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä