MarkoFobbaForss

Kaikki blogit puheenaiheesta Voitonpäivä

Eurooppa-päivä ja toisen maailmansodan Voitonpäivä sopii kehnosti yhteen

Eurooppa-päivä ja toisen maailmansodan Voitonpäivä sopii kehnosti yhteen

*

Tänään on Eurooppa-päivä, ja liput liehuvat.

Mutta mikä Eurooppa-päivä ja miksi juuri 9.5.?

*

Miksi Eurooppa-päivä järjestetään?

Onko Pronssiyö mahdollinen Suomessa?

Blogikirjoitus julkaistaan venäjäksi lähiaikoina / Переод блога на русский язык будет опубликован в ближайшее время

 

Voitonpäivä ja Eurooppa - päivä

Euroopassa toukokuun 9. päivä on juhlapäivä niin lännessä kuin idässä. Eurooppa - päivän ja voitonpäivän juuret ovat samat mutta näkökulmat vaihtelevat Brysselin ja Moskovan välillä, toisessa katsotaan tulevaisuuteen ja toisessa menneisyyteen.

Voitonlippu Reichtagin yllä – kunnian ja häpeän symboli

Voitonlippu Reichtagin yllä – kunnian ja häpeän symboli

Toisen maailmansodan mielettömyyden hornankattilasta erottuu kaksi valokuvan klassikkoa:

Yhdysvaltain lipun nosto Iwo Jimalla sekä

Puna-armeijan sotilaiden punalipun nosto Berliinin Valtiopäivätalon harjalla 2.5. 1945.

http://en.wikipedia.org/wiki/Raising_a_flag_over_the_Reichstag

*

Voiton päivän 70-v. johdosta Venäjä avasi sota-arkistonsa aineistoja verkossa

 

Venäjän puolustusministeriö avasi arkistojaan 8.5.2015 juhlan johdosta

Suuren Isänmaallisen sodan voitonpäivän 70-vuotisjuhlinnan merkeissä Venäjän Puolustusministeriön arkistolaitos on avannut laajan verkkoarkiston, joka käsittää toisen maailmansodan aikaisia kuvia, dokumentteja ja muuta aineistoa.  Eli maahantunkeutuneiden fasistien lyömiseen liittyvää aineistoa.

http://ria.ru/defense_safety/20150406/1056831098.html

Yön Sudet uhkaavat nyt hyökätä Suomeen!

Vladimir Putininkin nimeen rikollisjärjestörekistereissä yhdistetty venäläisinternatsistinen moottoripyöräjengi Yön Sudet harkitsee tiedottajansa mukaan Puolan asetuttua vastarintaan Suomen käyttämistä läpikulkumaana vyöryessään sotaiselle retkelleen kohti länttä, ks. http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2015042719591384_ul.shtml

Yön susien Berliinin reissusta kaaos?

Venäläinen moottoripyöräjengi Yön sudet, jonka mukana itse Vladimir Putin on ilman kypärää ajanut, on lähdössä kohutulle "voitonmatkalleen" Berliiniin toisen maailmansodan päättymisen 70-vuotispäivän kunniaksi. Puolan viranomaiset lätkäisivät jengille eilen yksiselitteisen maahantulokiellon turvallisuusnäkökohtiin vedoten. Se ei kuitenkaan tahtia haittaa ainakaan vielä.

Sotahistoria ja politiikka

Toinen maailmansota päättyi 70 vuotta sitten. Tulkinnat sen kulusta ja merkityksestä menevät tänä päivänä pahasti ristiin. Sotahistorialla tehdään tämän päivän politiikkaa idässä ja lännessä.

Saksan Bundestagissa muistopuhetta sodalle 8.5. 2015 ei tavasta poiketen pidä poliitikko, vaan Königsbergissä (nykyään Kaliningrad) syntynyt historioitsija Heinrich August Winkler. Saksa muistaa lännen voitonpäivää 8.5 ja Venäjä omaa voitonpäiväänsä 9.5, jolloin Moskovassa järjestetään sotilasparaati.

Venäläistä uutisointia ajankohtaisohjelmassa

Venäläisen ajankohtaisohjelman mukaan toisen maailmansodan voitonjuhlan paraati voitaisiin lähettää kiertueelle, koska monet maailman johtajista jättävät Moskovan juhlallisuudet väliin. Pietarilaisen 5-kanavan esittämässä ajankohtaisohjelmassa oli tällainen osuus.

Venäjän sotilaskunnian päivä

Tulevan toukokuun 9 päivä tulee kuluneeksi tasan 70 vuotta  "suuren isänmaallisen sodan" päättymisestä. Päivä tulee olemaan Venäjällä suuri juhlapäivä. Kyseessä on ns. "sotilaskunnian päivä", jota juhlitaan kenties maailman näyttävimmin sotilaallisin menoin.

Suuren sodan loppuminen on aina juhlimisen arvoinen asia. Voiton juhliminen on kyseenalaisempaa, varsinkin jos maa itse on aloittanut sodan ja voittanut sen vain apuun rietäneitten valtioitten avulla ja uhrauksin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä