MarkoFobbaForss

Kaikki blogit puheenaiheesta Ydinjäte

Ydinjäte pois Suomesta, kiitos!

Suomalaiset eivät halua, että ydinvoimaloiden jätettä loppusijoitetaan paikkakunnalle jossa he asuvat. Ehkä kuitenkin ollaan valmiita hyväksymään jätteen sijoittaminen naapurikuntiin - tai Venäjälle, jossa se varmasti olisikin paremmassa tallessa?

Uusi keskustelunaihe tulee olemaan vähemmillä lupavaatimuksilla asutuskeskusten nurkkiin rakennettavat pienreaktorit, joka onkin "parempi tulevaisuus"(?). Vai onko?

Ydinjätteen loppusijoituspaikka Pyhäjoen kunnantalon takapihalle

Viimeinen asia, mikä tulee jäämään jäljelle merkiksi ihmisen aikakaudesta maapallolla, on mitä todennäköisimmin ydinjäte. Esimerkiksi käytetystä ydinpolttoaineesta syntyvä korkea-aktiivinen jäte on tiettyjen arvioiden mukaan eristettävä jopa 100 000 vuodeksi. Näin kauas tulevaisuuteen on täysin mahdotonta katsoa ja tuona ajanjaksona esimerkiksi jääkaudet voivat muokata maapalloa uuteen uskoon. Puhumattakaan myös kaikesta muista täysin ennalta-arvaamattomista asioista, joita sukupolvien päästä voi tapahtua, vaikka ydinjäte on kuinka tarkoitus sulkea pois elollisen luonnon piiristä.

Hallitus teki kestämättömän päätöksen ydinjätteestä

Hallitus myönsi Posivalle luvan rakentaa käytetyn ydinpolttoaineen ”kapselointi- ja loppusijoituslaitoksen” Olkiluotoon. Tuntuu järjettömältä, että hallitus katsoo voivansa nykytiedon valossa tehdä tämän mittaluokan ratkaisun tulevien sukupolvien puolesta.

VENÄJÄN VELALLA SUOMESTA EPÄONNISTUNEIDEN YDINVOIMALAHANKKEIDEN ULKOMUSEO?

 

VENÄJÄN VELALLA SUOMESTA EPÄONNISTUNEIDEN YDINVOIMALAHANKKEIDEN ULKOMUSEO?

 

SUOMALAINEN RIITTÄVÄ OMISTAJUUS VIELÄ KYSEENALAISTA

Fennovoiman ydinvoimalaitoksen omistajista kaksikolmasosaa on laskettu ”kotimaisiksi” omistajiksi, mutta mukaan on laskettu esim. Kestra ja Kuopion Energia, jotka ovat ilmoittaneet irtautuvansa hankkeesta. Kolmasosan Fennovoimasta omistaa Rosatom, eli Venäjän valtio.

RAHOITUS VENÄLÄISELLÄ VELKARAHALLA

Uudistuvien energiamuotojen puolesta

Törmäsin kirjoitukseen, jossa vastustettiin tuulivoimaa. Kirjoituksessa kritisoitiin tuulivoimalahanketta, jota on kaavailtu Päijänteen alueelle. Kirjoittaja ihmetteli, miten päättäjät voivat edes ajatella pilaavansa suomalaisen luontoidyllin tuulivoimaloilla. Perusteluina tuulivoimaloita vastaan kirjoittajalla oli niiden ulkonäkö, niiden tuottama melu sekä haitat linnustolle ja muille eläimille.

Kansanedustaja pihalla ydinvoimasta

Eduskunnassa on ydinvoimasta päättämässä henkilöitä, joilta peruskoulun fysiikkakin on hakusessa. 

Wiki: "Korkea-aktiivinen ydinjäte sisältää myös puoliintumisajaltaan pitkäkestoisia radio-aktiivisia alkuaineita, kuten Plutonium-239, Cesium-135 ja Technetium-99. Jos tavoitteena on saavuttaa jälleen luonnon uraanin aktiivisuus, kestää siinä noin kaksi sataa tuhatta vuotta". 

Mutta mitä horiseekaan yksi kansanedustajista:

Ydinjäte ja sen puhdistaminen!

Ydinvoima on jälleen kerran puheenaiheena. Vastustajat luovat pelkoa turvallisuudesta ja jätteiden säilyttämisestä.

Taitaa tosiasia olla,  että muut energian tuotannon lähteet ovat kuolemantapauksia moninkerrroin ydinvoimaan verrattuna aiheuttaneet.

Sitä ihmettelen, että onko täydellisen  mahdotonta tiedemiesten kehittää menetelmää, jolla esimerkiksi ydinjätteet voitaisiin puhdistaa. Tutkitaanko edes asiaa, vai pidetäänkö asiassa vain luovutettu?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä