MarkoFobbaForss

Kaikki blogit puheenaiheesta Mielenterveysongelmat

Kannabis, kaiken pahan alku ja juuri ?

Taas tuli pari uutista silmille, joissa kaadetaan ongemat kannabiksen piikkiin. Molemmista uutisista käy kyllä heti ilmi, että ongelmat eivät johdu kannabiksesta. Vaan syyt ovat jo aikaisemmin kehittyneet. 

Nostan vain yhden kohdan esille molemmista jutuista.

Ensimmäinen juttu tulee kotimaasta ja on Ylen julkaiseman ja toimittajana on Marianne Mattila.

#Me NOT - Ruotsissa ennätykselliset 480 000 uhria vuonna 2015

Kieltämättä Me too - naisten seksuaalista ahdistelua vastustava kampanja saa huvittavia piirteitä, kun se on epäilemättä punavihreävetoinen, mutta ongelman aiheuttajien painopiste onkin väestömäärään suhteutettuna muissa, kuin kantasuomalaisissa miehissä: https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005206976.html

Yhteisöllisyyden huippuhetki – annetaan nuorille tie luottamukseen

Monien hämmästykseksi tutkimus kertoo, etteivät nuoret varttuvat aikuiset luota, usko tai muutoin näe huomista - turvaa herättävänä. Selvitys kertoo, että nuoret ovat epävarmoja, eivätkä jaksa uskoa muun muassa jatkuvaan huutoon kasvusta - ”vastuullisten aikuisten maailmasta hoettuna”!

Näin terrorismin lisääntyminen voidaan ehkäistä Suomessa

On viisaampaa olettaa, että sekä islamistinen  terrorismi että mielenterveysongelmista johtuva väkivalta Suomessa on vaarassa lisääntyä, kuin vain olla ja odottaa mitä tapahtuu. Tässä on mielestäni ytimekäs strategia.

Pahuus ei lomaile

Nyt vihdoin ulkona hikoilee kuin Managuan kaduilla. :) Radiossa sanotaan, että Rankassa erässä kirkossa otettiin panttivankeja, pappi kuoli ja poliisi ampui iskun tehneitä. Tuskin iskujen sarja johtuu kuumuudesta. Sokea usko ismeihin ja vaikka mihin sekä mielenterveysongelmat vievät ihmiset fataalisiin tekoihin.

Syyllinen psyykenlääkkeiden räjähdysmäiseen kasvuun on Kela

Mediassa ihmeteltiin THL:n julkaisemia lukuja psyykenlääkkeiden käytön räjähdysmäisestä kasvusta. Tutkijat ja toimittajat eivät olleet keksineet selkeitä syitä kasvulle. Syynä on omalta osaltaan Kelan sairauslomakäytäntö.

Kuinka syrjäytyminen lopetetaan?

Turun Sanomat uutisoi viime viikolla, kuinka syrjäytymisestä voidaan nousta ja voittaa ongelmat. Aihe oli pari vuotta sitten julkisen keskustelun kärkiteemoja, mutta sen jälkeen jäänyt vähemmälle huomiolle – ehkä osin siksi, että jotkut muut asiat ovat kääntyneet vieläkin huonommaksi. Tilastokeskuksen selvityksen mukaan jopa 60% nuorista voittaa ongelmansa ”ennen pitkää”, eikä tätä puolta ole erityisemmin käsitelty julkisuudessa.

Paperilla kaikki on toisin

Vakuutusyhtiöiden ja Kelan asiantuntijalääkärit päättävät ihmisen työkyvystä tapaamatta potilasta. Hylätessään työkyvyttömyyseläkkeen tai määräaikaisen kuntoutustukihakemuksen he myös kävelevät potilasta hoitaneen asiantuntijan, kollegalääkärin lausunnon, tiedon ja mielipiteen yli. Tämä käsittämätön yhtälö on kestämätön. Se ei mahdu oikeustajuuni.

Avun saanti kaatuu byrokratiaan

Tapaamiseen saapuu nuori nainen. Naisen ryhti on painunut kasaan. Kasvot ovat ilmeettömät ja kalpeat. Kysyn häneltä mitä hänelle kuuluu, onko kaikki hyvin. Vastauksena saan, kaikki ei ole hyvin. Ei saa nukuttua, kaikki ärsyttää, olo on itkuinen ja surullinen. Taustalla on ollut pitkäaikaista kiusaamista, joka on estänyt nuorta naista menemään elämässään eteenpäin. Keskustelun jatkuessa epäilys masennusoireista ja ahdistuksesta vahvistuu.  Pahaolo on välillä niin voimakas, että viiltäminen on ainoa tapa helpottaa oloa. Saan nuoren hakemaan apua.

Apu ajoissa turvaa tulevaisuuden

Helsingin sanomat uutisoi alkuvuodesta, että alle 35-vuotiaiden yleisin syy jäädä työkyvyttömyyseläkkeelle on mielenterveysongelmat. Oireilu oli alkanut usealla jo kouluiässä. Taustalla oli muun muassa lapsuudessa koettua kaltoin kohtelua, vanhemman kuolema tai vakava mielenterveysongelma, seksuaalista hyväksikäyttöä ja kiusatuksi tulemista koulussa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä