MarkoFobbaForss

Kaikki blogit puheenaiheesta Palkkakustannukset

Kuvaako ansiotasoindeksi ansioiden kehitystä?

Olen viime aikoina tullut pohtineeksi, että ansiotasoindeksi, joka perustuu bruttopalkkojen kehitykseen, ei kuvaa oikeastaan mitään: se ei kuvaa palkkakustannusten kehitystä eikä  työntekijäin kokonaiskompensaation kehitystä eikä myöskään veronalaisten tulojen kehitystä.  Kun monet tekijät ovat bruttopalkkasidonnaisia, kuvaa ansiotasoindeksi tämän sidonnaissuureen muutosta.

Näkökulma: Lipponen ei tiedä mistä puhuu

Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistön (kok.) kanssa maamme euroon ujuttanut entinen pääministeri Paavo Lipponen (sd.) puolustaa raivokkaasti yhteisvaluuttaa Helsingin Sanomiin kirjoittamassaan mielipidekirjoituksessa.

Lipposen mielestä se ei ole euron vika, jos asioita ei yksinkertaisesti osata hoitaa. Kuulemma on ollut naurussa pitelemistä, kun ihmiset toitottavat Ruotsin tehneen viisaan ratkaisun euron suhteen.

Sakkaavatko finnairilaisten palkat?

Söimmekö huomisen eväitä nostattamalla liikaa tiettyjen ammattiryhmien palkkoja 1] – karkasiko tuottavuus alamäkeen maksettuun hintaan nähden ja menetimmekö kilpailukyvyn? Esimerkiksi käy erinomaisesti valtiomme enemmistö-omisteinen lentoyhtiö Finnair, joka lienee eräs maailman turvallisimmista lentoyhtiöistä 2].

 

Palkkataso ja yhteiskunnan rahoitus ovat törmäyskurssilla

Suomen "impivaaralaisajattelu" on hellyyttävän selektiivistä. Toisinaan tällaista ajattelutapaa pidetään sisään päin sulkeutuneisuutena, ahdasmielisyytenä ja muilla lukuisilla ominaisuuksilla ladatuilla käsitteillä. Mutta mitenkä käykään, kun puhumme palkkatasosta? Mikä on suomalaisen mediaanipalkka? Mihin sitä vertautetaan? Tietysti vain ja ainoastaan suomalaisiin palkkoihin. Se ei europerheen jäsenenä tunnukaan enää impivaaralaiselta.

Palkkamaltti ei riitä - vain palkka-ale luo työpaikkoja

Palkkamaltti ei riitä. Riittävä palkkojen alennus tuo lisää työpaikkoja, joka taas lisää toimeliaisuutta. Suomessa kulutetaan yhteiskuntana liikaa – syömme kehitysmaatoverien riisikupeilta. Meille riittää vähäisempikin. Kaikki ottavat osaa palkka-aleen, paitsi alle 1.850 euroa kuukaudessa tienaavat, heille myönnetään veroale, jotta tulisi paremmin toimeen.

Maailmanlaajuinen työn uudelleenjaon taistelu

Uutisointi ulvoo tuttua virttä – yt-raivoaa kalliiden0] työkustannusammattialojen kimpussa – Pöyry Oyj, Nokia Oyj, Nokia-Siemens Networks Oyj ja nyt perään vielä Tieto Oyj.

 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä