MarkoFobbaForss

Kaikki blogit puheenaiheesta Piratismi

Piratismi tehostaa taloudellista toimintaa

Netistä lataaminen hyödyttää viimekädessä kuluttajaa ja tehostaa taloudellista toimintaa. Tutkijat ovat huomanneet, että piratismin olemassaolo pakottaa viihdepalveluntarjoajia parantamaan palvelujaan ja tekemään tuotteistaan halvempia.

Monimutkaisissa jakeluketjuissa voi olla tusinoittain osanottajia, joista jokainen haluaa oman siivunsa. Tämä nostaa luonnollisesti tuotteiden hintaa, minkä lisäksi se hidastaa tuotteiden tulemista markkinoille.

Hävettää olla suomalainen

Täällä asiaan paremminkin perehtyneitä ihmisiä, mutta koska he eivät ole mitään viimeisimmästä kirjoittaneet, niin minä tuon sen kansakunnan tietoisuuteen. 

Markkinaoikeus on siis taas kerran suuressa viisaudessaan päättänyt tuomita piratismista syytetyn 100€n korvaukseen kahden black sails sarjan, tai siis osan jakamisesta torrent-verkossa. 

Markkinaoikeus antoi tärkeän ennakkopäätöksen

Markkinaoikeuden päätös hylätä oikeudenhaltijalta oikeuden pyytää Internet yhteyden tarjoalta yksittäisen bittorrent IP osoitteen tiedot on merkittävä ennakkopäätös. Markkinaoikeus katsoi ettei ole toteen näytetty että kahden elokuvan lataaminen ja jakaminen olisi ollut merkittävää oikeudenloukkausta. Tämä sinänsä oli vahva päätös, ylituomarin plus kuuden muun tuomarin yksimielinen päätös joten jos korkein oikeus ei ota tätä käsiteltäväksi niin oikeudenhaltijoille se tarkoittaa selvästi haastavampaa ja kalliimpia tutkimuksia jotta perusteet tietojen luovutukselle täyttyisivät.

Raportti kiristyskirjetapaamisesta opetus- ja kulttuuriministeriöstä

Olin helmikuussa opetus- ja kulttuuriministeriössä antamassa katsauksen kiristyskirjeistä omasta näkökulmastani, joka perustuu satoihin saamiini yhteydenottoihin kirjeiden saajilta. Raportin kirjoittaminen tapahtumasta on hieman venähtänyt, mutta nyt se on valmis.

Murhaajapuolueesta päivää

"Miksi puolueenne haluaa samaistua nimellään rosvoihin ja murhaajiin? Miksette ole saman tien murhaajapuolue?"

Piraattipuolueen nimeä ihmetellään usein, varsinkin näin vaalikampanjoiden aikana.

Entinen Disneypomo julisti rakkauttaan piratismiin

Viihdeteollisuuden työntekijät usein tuomitsevat luvattoman tiedostonjakelun, mutta eräs Disneyn ex-johtaja puhuu siitä kauniimmin. Puhuessaan suuressa "All That Matters" konferenssissa Samir Bangara myöntää rakastavansa piratismia. Hän kertoo sen olevan loistava indikaattori sisällön suosiolle.

Samir Bangara on entinen Disneyn Intian toimitusjohtaja. Vuodesta 2012 alkaen hän auttoi kasvattamaan yhtiötä videoiden, mobiilipelien ja -äänen, nettitelevision, sekä interaktiivisen television osalta Disneyn digiassettien uudelleenjärjestelyjen jälkeen.

Venäjän laiton verkko: piraatteja, botnettejä ja palvelunestohyökkäyksiä

Loppusyksystä 2014 ilmestyi Mikael Brunilan ja Kimmo Kallion toimittama kirja Verkko suljettu - Internet ja avoimuuden rajat, johon kirjoitin venäläisen internetin erityispiirteistä. Tekstiäni ei ole aikaisemmin julkaistu verkossa, ja julkaisen sen nyt Puheenvuorossa neljässä osassa, joista tämä on toinen. Kirjoitus on osin vanhentunut, mutta antaa yhä osviittaa siitä mikä Venäjän verkossa on erityistä.

Immateriaalinen kasvu ei voi täysin korvata materiaalista kasvua

Ympäristön- ja ilmastonsuojelun nimissä on pohdittu talouskasvun rajoja ja välillä tultu lopputulokseen, jonka mukaan materiaalinen kasvu voitaisiin yrittää korvata immateriaalisella kasvulla. Tällaista kehitystä on toki tapahtunut itsestäänkin kun musiikkia ja elokuvia välitetään yhä useammin verkossa fyysisen median kuten CD-, DVD- ja BluRay-levyjen sijasta ja paperin kulutus on vähentynyt kun uutisvälitys tapahtuu myös yhä enemmän verkkosivujen välityksellä ja E-kirjatkin yleistyvät.

Aamutv:n kiristyskirjekeskustelu, sensuuri ja piratismin aiheuttamat tappiot

Piraattipuolueen vpj. Janne Paalijärvi oli vasta ykkösen aamutv:ssä puhumassa kiristyskirjebisneksestä. Tässä linkki videoon.

Vastauksia Lauri Kairan väitteisiin.

******

Ensimmäiseksi totean, että Kaira on oikeassa, kyse on jakamisesta eikä lataamisesta. Meidänkin tulisi ehdottomasti muistaa puhua nimenomaan jakamisesta. Mutta sitten asiaan.

 

Kaira: "Ne äidin opit on totta, jos pysyy kaidalla polulla ja maksaa sen kymmenen euroa ja ottaa laillisesta palvelusta, niin ei tätä riskiä ole..."

Kulttuuri, piratismi ja Desucon

Olin muiden piraattien mukana viikonloppuna Piraattinuorten ständillä Desuconissa, Lahden Sibeliustalolla. Saimme käytyä useita mielenkiintoisia keskusteluja niin tekijänoikeuden suoja-aikojen vaikutuksista GPL-lisenssiin, kannabiksen laillistamisesta, kuin demokratian lisäämisestä poliittisessa järjestelmässämmekin. Flyereitä ja "ainoaa toimivaa kopiosuojaa", eli piraattilogolla varustettua ehkäisyvälinettä, meni aika paljon ja saimme kerrottua harrastajille piraattien tärkeimpiä tavoitteita.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä